Miért aktuális még ma is a Kisasszonyok története?

A film január 30-án megérkezett a hazai mozikba is!

Louisa May Alcott sztorija máig nem ment ki a divatból - sőt, az írónő üzenete talán most éli igazán a reneszánszát. Greta Gerwig új adaptációjában pedig egyszerűen lehetetlen nem szeretni a March-lányokat!

Louisa May Alcott klasszikussá vált művéről a Jóbarátokban hallottam először, amikor az egyik epizódban Joey kölcsönadta Rachelnek a Ragyogást, ő pedig megkapta cserébe a Kisasszonyokat. Szóval, kíváncsi lettem, vajon miről is szól az a regény, amit Rachel kedvenc könyveként írtak bele a sorozatba. Még akkor el is olvastam, de nem igazán fogott meg a March-lányok sorsa – sőt, az évek során szinte teljesen el is felejtettem a cselekményt. De amikor megtudtam, hogy a Lady Bird rendezője, Greta Gerwig új filmes adaptációt készít belőle, ráadásul olyan A-listás színészek főszereplésével, mint Meryl Streep, Laura Dern, Emma Watson, Saoirse Ronan, Florence Pugh, vagy Timothée Chalamet – úgy döntöttem, adok még egy esélyt a Kisasszonyoknak.

És milyen jól tettem…

Ugyanis másodjára már nagyon is betalált nálam a sztori, és a moziban ülve végig arra gondoltam, ennél megfelelőbb pillanat nem is lehetne, hogy ismét beszélgessünk a March-lányokról. „Ez egy olyan film volt, amit meg akartam csinálni, ez volt ugyanis a fiatalságom, a gyermekkorom, a szívem, és az ambícióm könyve. Ez tett azzá a nővé, aki egyszer csak arra eszmél, hogy íróvá és rendezővé akar válni. A harmincas éveimben újraolvastam, és modernnek éreztem, sürgetőnek, és felderítetlennek abban az értelemben, hogy mennyire releváns ma”nyilatkozta Greta Gerwig, amivel egyszerűen nem tudok nem egyetérteni.

Vissza a jövőbe?

A Kisasszonyok a polgárháború idején játszódik Amerikában, ahol a March-lányok az édesanyjukkal élik mindennapjaikat, míg apjuk távol van a fronton. Jo (Saoirse Ronan) írói karrierről álmodik, Meg (Emma Watson) pedig házasságról és gyerekekről, Amy (Florence Pugh) a festészetért rajong, Beth (Eliza Scanlen) pedig a zongorázásért. Bár a testvérek mást akarnak az élettől, és van, hogy féltékenyek vagy dühösek egymásra, egy biztos: mindig összetartanak. Hogy mitől is lesz ez aktuális? Attól, hogy Jo még ma is ott lakik sokunkban – tulajdonképpen ő mi vagyunk – mi, alkotó / karriert építő / egyedülálló nők.

A nők számára csak kétféle vég létezik egy történetben?

„Ha a főszereplő lány, akkor legyen házas a végére. Vagy halott, mindegy” – ezt a jó tanácsot (azaz parancsot) kapja Jo, amikor le akarja adni az egyik kéziratát egy kiadónak. Persze felnevettem rajta, de közben az arcomra is fagyott a mosoly. Mert hiába a feminizmus, hiába a sok bátor és briliáns nő, akik elképesztő sikereket érnek el a pályájukon, sajnos sokan még mindig furcsán néznek arra, aki mondjuk harmincx évesen nem ment férjhez, és nem alapított családot – főleg, ha ezeket a munkája miatt nem tette meg. Amikor Jo arra biztatja Meget, hogy ne házasodjon meg, hiszen tehetséges színésznő, és híres lehetne, testvére ennyit válaszol neki: „Csak azért, mert az én álmaim mások, mint a tieid, még nem jelentéktelenek.” Azt hiszem, ha egy mondatban kellene összefoglalnom a Kisasszonyok mondanivalóját, akkor biztosan ez lenne az. Klisé, vagy sem, de nincs jogunk arról ítélkezni, kinek az álmai értékesebbek, vagy fontosabbak. Tíz éve talán még nem mondott sokat nekem a könyv, de ma már a munkámból, és az írói ambícióimból adódóan nem is találhatnék Wonder Womanebb szuperhőst magamnak, mint Jo March.

Castingból ötös!

A film a múlt és a jelen pillanatainak keserédes váltakozása, de ahelyett, hogy összezavarnának vele minket, talán így válik még érthetőbbé, hogy mit éltek át a lányok felnőtté válásuk során, hogyan lettek szerelmesek, és hogyan törték össze a szívüket. Felesleges lenne kiemelnem valamelyik színész játékát – és nem is tudnám, mert Saoirse Ronan, Emma Watson, Florence Pugh és Eliza Scanlen tökéletes összhangban vannak egymással. Azért pedig külön bónuszpont jár, hogy Timothée Chalamet csatlakozhatott hozzájuk egy gyönyörű szerelmi háromszög erejéig. Korábban nem értettem, miért imádja mindenki ezt a srácot, de most én is beálltam a sorba. Meryl Streep pedig ugyan kevés jelenetben kapott szerepet, de azokat vérprofin hozza, és több vicces pillanatot is neki köszönhetünk. Végig azt éreztem, hogy ezt a filmet minden szereplője imádta, és igazi jutalomjáték volt számukra. Ezt bizonyítják (szerintem) Timothée Chalamet fotói Instagramon, amikről sugárzik, mennyire egymásra talált a csapat a forgatás alatt:

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

little women bts 1 🙂 @littlewomenmovie

Timothée Chalamet (@tchalamet) által megosztott bejegyzés,

Az eredmények pedig máris magukért beszélnek: 6 kategóriában is Oscar-díjra jelölték Greta Gerwig alkotását. Szóval ha Rachelnek nem akarsz hinni, bízz a kritikusokban: adj te is egy esélyt a Kisasszonyoknak, nem fogod megbánni!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

6 Oscar-díjra – köztük a legjobb film díjára – jelölték a #Kisasszonyok című filmet!👏 Greta Gerwig csodaszép alkotását ti is megnézhetitek a mozikban január 30-tól! 😍

MozICom (@mozicom) által megosztott bejegyzés,

Nyitókép: InterCom

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: