Miért csak a nő vigyázzon? Jön a férfiaknak szánt fogamzásgátló tabletta

A fogamzásgátlás terhe nagyrészt a nőkön van. Ám egy új fejlesztés mindent megváltoztathat. A kutatók nagy erőkkel és ígéretes eredményekkel dolgoznak egy férfi fogamzásgátló tabletta megalkotásán és piacra dobásán.

Egy kutatócsoport biztonságos és hatékony fogamzásgátló tabletta kifejlesztésén dolgozik férfiak számára. Az eddigi eredmények ígéretesek: a gyógyszer az egereken végzett kísérletek során 100%-os hatékonyságot mutatott. Ennél jobb statisztikát egyik tabletta sem tudott eddig felmutatni, úgyhogy a férfi fogamzásgátlót csodatablettaként is emlegetik gyógyszerész berkekben.

A családtervezés új korszaka

A gyógyszer a spermiumban található úgynevezett adenil-cikláz nevű enzimet inaktiválja (sAC) csupán, a spermiumtermelésre viszont nincsen hatással. Vagyis a fogamzásgátlás hatására annyi történik, hogy a sperma egy időre cselekvőképtelenné válik, és így a hímivarsejtek nem képesek eljutni a petesejthez.

Gyors, pontos, hatékony

A Nature Communications kutatási folyóiratban megjelent tanulmány szerint ráadásul a fogamzásgátló az egerekbe való befecskendezés után már fél-egy órával működött és a hatás nagyjából 3 órán keresztül tartott, ami nagy valószínűséggel feltételezi azt, hogy az embereknél is gyorsan eléri majd a kívánt hatást. Vagyis elég lehet majd bevenni a gyógyszert a szerelmeskedés előtt. A nemrégiben megjelent kutatás arra is rávilágít, hogy az egereknél 24 óra elteltével visszatért a teljes termékenység, tehát úgy tűnik, a hatóanyag kiürülési ideje is nagyon gyors.

Szemtől-szembe

A férfi fogamzásgátó tabletta felfedezése Melanie Balbach Farmakológiai posztdoktori munkatárs nevéhez fűződik, ugyanis az első felfedezést ő tette, amikor 2018-ban a Weill Cornell Medicine égisze alatt a szembetegségek lehetséges megoldásaként sAC-gátlókat vizsgálta. Azóta a laboratóriumok minden erejükkel azon dolgoznak, hogy ezt a mindent megváltoztató férfi fogamzásgátló tablettát a gyógyszertárak polcain láthassuk.

Dr. Balbach egyik közelmúltbéli nyilatkozatában elárulta, hogy miért olyan átütő az új férfi fogamzásgátló kezelés:

„Minden más kísérleti fázisban lévő hormonális, vagy nem hormonális férfi fogamzásgátlónak hetekbe telik, amíg lecsökkenti a spermiumok számát, vagy képtelenné teszi a petesejt megtermékenyítésére. A mi felfedezésünk 30-60 percen belül hat. A gyors hatás mellett pedig órákon belül el is múlik a hatása, így a férfiak önálló döntést hozhatnak ebben a jövőjüket érintő családtervezési kérdésben is, nem kell kizárólag partnerükre hagyatkozniuk.”


A tudósok és kutatók abban reménykednek, hogy a gyógyszert hamarosan a férfiak is biztonsággal használhatják majd. Az új fejlesztés a kutatók szerint nem jár majd jelentős mellékhatásokkal. Természetesen a fogamzásgátló nem jelent biztonságot a szexuális úton történő fertőzésekkel szemben, így az alkalmi szexet folytatóknak továbbra is gondoskodniuk kell a védekezés egyéb formáiról is. A tartós párkapcsolatban élőknek azonban mindenféleképpen nagy előrelépést jelenthet egy ilyen fogamzásgátló módszer. Ti mit gondoltok, a párotok vajon beszedné?

Nyitókép: Fotó: Photographer, Basak Gurbuz Derman/GettyImages
Forrás: ladbible

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: