Miért éppen Nirvana? Nem is gondolnád, mi rejlik az ikonikus zenekarok neve mögött

Az 1990-es években gyakorlatilag bármilyen típusú zenekart alapítottak, mindenkinek ugyannyi esélye volt, hogy a zenéjét majd játsszák a rádiók. Ezzel a szabadsággal jött az a lehetőség is, hogy szinte akármilyen furcsa névvel be lehetett futni.

Az ikonikus évtizedben alakult vagy sikeressé vált grunge, industrial, trip-hop, britpop, punk, ska, swing, rap-metal együttesek neveit illetően nem voltak rossz válaszok, és sokan nem is firtatták, hogy miért úgy hívják őket, ahogy, hiszen annak ezer oka lehetett. Volt, aki rajongása tárgyát választotta zenekara nevének, voltak, akik egyik tagjuk gyerekkori becenevével futottak be, ahogy olyanok is, akik egy teljesen értelmetlennek tűnő szóösszetétellel törtek a csúcsra. Cikkünkben, most tíz, a ’90-es években ikonikussá vált együttes nevének sztorija után eredtünk.

Pearl Jam

Eddie Vedder és társai eredetileg Mookie Blaylock néven kezdték el építeni karrierjüket, mely egy utalás volt az NBA egyik, a Nets, a Hawks és a Warriors csapataiban is megforduló irányítójára. Híressé viszont Pearl Jam néven váltak. Vedder a zenekar nevét firtató újságíróknak pedig azt a választ adta, hogy azt dédanyja, Pearl és az általa kedvelt hallucinogén lekvár után választották. A magyarázat egy ideig mindenkit kielégített, viszont az igazság szerint Jeff Ament basszusgitáros javasolta a Pearl-t, és röviddel ezután a csapat részt vett egy Neil Young koncerten, ahol lenyűgöző jam-sessionök zajlottak, így ahhoz hozzácsapták a Jam szócskát is.

Weezer

A Weezer frontembere, Rivers Cuomót apjától kapott gyermekkori beceneve inspirálta arra, hogy zenekarát is így nevezze el. Cuomo apja ezt az szokatlan becenevet egyébként A kis gézengúzok egyik karakterétől kölcsönözte. „Megkérdeztem, miért ő?” – mesélte Cuomo 2022-ben, Conan O’Brien podcastjében, – „és azt mondta, hogy: ő legmenőbb.”

Radiohead

Nagy világmegfejtésbe nem kell ahhoz bonyolódnunk, hogy a ’90-es éves egyik legmeghatározóbb zenekarának neve után járjunk. A Radiohead ugyanis nemes egyszerűséggel a Talking Heads 1986-os, Radio Head című daláról nevezte el magát.

Nirvana

Miután számos olyan rosszul hangzó nevet kipróbáltak, mint például a Skid Row, a Pen Cap Chew és Ted Ed Fred, Kurt Cobain és társai a kedvesebb, enyhébb Nirvana mellett döntöttek. Ez a buddhista kifejezés egy olyan transzcendens állapotot jelképez, mely mentes a szenvedéstől és a vágyaktól, illetve a tudat megleli benne a békét az egész világgal, együtt érez minden lénnyel és lemond a rögeszmékről és a berögzülésekről.Egy olyan nevet akartam, ami szép vagy kellemes, nem egy haragos, bunkó punk név, mint az Angry Samoans” – mondta egyszer Cobain arról, hogy miért döntöttek végül emellett.

Limp Bizkit

Ha azt gondolod, hogy a Limp Bizkit neve mögött a Nirvanához hasonlóan mély – vagy bármilyen – jelentés húzódik, valószínűleg soha nem hallgattad a Limp Bizkitet. „Ez a név azért van, hogy elriassza az embereket” – írta Fred Durst énekes a zenekarról szóló 2000-es könyvben. – „Sok ember felveszi a lemezt és azt mondja, »Limp Bizkit. Ó, biztos szarok.« Ők pontosan azok az emberek, akiket nem is akarunk, hogy hallgassák a zenénket.”

No Doubt

A No Doubt 1986-ban alakult és eredetileg egy ska zenekarként kezdték tevékenységüket, Gwen Stefani nélkül. Vagyis pontosabban az énekest John Spence-nek hívták, míg Stefani csak mint vokalista volt jelen a bandában, melynek Space egyik legtöbbet hangoztatott kifejezése ihlette a nevét. Ő ugyanis gyakran mondogatta, hogy „no doubt”, azaz nem kétséges. Az együttes csaknem tíz évet várt arra, hogy befussanak, amit már az alapító tag, Space meg sem élt, hiszen mindössze tizennyolc évesen öngyilkos lett.

Foo Fighters

Amikor Dave Grohl felvette a Foo Fighters debütáló albumát 1995-ben, azon minden hangszert ő maga játszott fel. Szüksége volt egy névre ehhez az új projekthez, amely olyan, mintha egy valódi zenekarra utalna – nem csak rá –, ezért választotta a Foo Fighters nevet. Ez egy második világháborús kifejezés, amit katonai pilóták használtak azonosítatlan repülő tárgyak leírására. Grohl akkoriban ugyanis az UFO-k igazi megszállottja volt.

Green Day

Nagy titkot nem árulunk el azzal, hogy a Green Day neve a füvezéssel áll szoros kapcsolatban. A zenekar, meglepő lehet, de eredetileg Sweet Children néven kezdte pályafutását, azonban bemutatkozó albumokon már a Green Day volt olvasható. A nevet a San Francisco környéki szlengben használatos „green day” ihlette, mely nap szinte semmi másról nem szól, mint a füvezésről – és persze a banda tagjainak volt már ilyen élményük.

Smash Mouth

A híres NFL-edző, Mike Ditka a smash mouth kifejezést használta arra, hogy leírja kemény futballstílusát. „Tetszett, ahogy mondta” – írta a Smash Mouth az X-en (korábban Twitter) egy 2016-os tweetben, a nevük eredetéről.

Garbage

A Garbage neve a zenekar korai küzdelmét szimbolizálja és csak látszólag lesajnáló, hogy szemétnek nevezik magukat. „Anélkül, hogy bármi menőt kitalálnánk […] és amikor a legkevésbé számítasz rá, minden a helyére kerül […] remélem, hogy ez a sok ‘szemét’ (angolul: garbage – a szerk.) valami széppé válik” – írta Butch Vig dobos egy stúdiónaplóban, mely választ adott a név eredetére is.

Nyitókép: No Doubt Facebook
Forrás: Mental Floss

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: