Miért érezzük állandóan azt, hogy nincs mit felvennünk?

Kevés olyan nő él a Földön, akinek zsúfolásig telt szekrénye mellett se lenne bakancslistája a vágyott ruhadarabokról.

Az érzés valószínűleg minden nőnek megvan, amikor áll a tömött gardrób/szekrény előtt kétségbeesetten és úgy érzi, hogy nem tud mit felvenni. Pedig a ruhák ott tornyosulnak halomban, némelyiken még a címke is rajta van, de mégis jön a késztetés, hogy azonnal vásárolni kell!

Ruhák örömre, bánatra

Felmérések szerint nagyon kevés olyan nő van, akinek ne okozna kisebb extázist a vásárlás, nem véletlen, hogy számos film, könyv és színdarab dolgozza fel hol viccesen, sértően vagy ironikusan, de néha legalább elgondolkodtatóan a témát. De elég, ha csak női magazinok kuponos napjaira gondolunk, amikor a bevásárlóközpontoknak már a környékét sem lehet megközelíteni, a próbafülkék előtt pedig hosszú, tömött sorokban állnak a hölgyek. Vajon amit éppen beszerezni akarnak, arra tényleg szükségük van, vagy csak az akció lehetősége indít el az agyban egy folyamatot, hogy eljött az idő a cselekvésre?

nő választ dönt gondolkodik néz keres ruha öltözködés
Fotó: Oliver Rossi/ Getty Images

Ez a téma teljes mértékben a kultúránkhoz kapcsolódik, annyi új dolgot látunk a közösségi oldalakon, és a különböző reklámokban, hogy egyszerűen azt képzeljük, hogy az a normális, ha ugyanazokat a darabokat mi is birtokoljuk, mint azok, akiket követünk. De a túlzásba vitt vásárlást segíti elő a fast fashion is, hiszen a folyamatos akciók, a kedvező árak mind azt sugallják, hogy ennyiért megéri a vásárlás” – mondja Andrea Cheong, a Why Don’t Have Anything To Wear? című könyv szerzője.

De nemcsak a „másolás” miatt, a saját lelkivilágunk érdekében is sokszor érezzük úgy, hogy nincs mese, csak egy új ruha segíthet. Tegye fel az a nő a kezét, aki még soha nem jutalmazta meg magát örömében egy régóta vágyott darabbal, vagy bánatában ne egy új ruhával próbálta volna meg enyhíteni a fájdalmát. És hát legyünk őszinték, az online kereskedelem is rengeteget tesz az ügyhöz a praktikusságával, hiszen egy szürke, esős napon mi tudna jobb kedvre deríteni, mint egy nadrág vagy felső, amiért ráadásul még ki sem kell mozdulni otthonról?

Az ideális helyzet az lenne, ha nem akarnánk mindenáron többet vásárolni, hanem megtanulnánk jobban kihasználni azt, amink már van. Bár minden márka szezonálisan számtalan újdonsággal rukkol elő, nem biztos, hogy azokból bármire is muszáj beruházni. Mint tudjuk a divat egy állandó körforgás, tehát simán lehet, hogy otthon már három olyan fekete felsőd van, amiből épp a negyediken gondolkodsz, pedig a meglévőket sem hordtad már egy jó ideje.

Fotó: Getty Images

Nem látni a fától az erdőt

Gyakran előfordul, hogy átláthatatlan az a mennyiségű „cucc”, ami a szekrényben felhalmozódott. Ilyenkor jön jól egy alapos rendszerezés, amely során új megvilágításba kerülhetnek a ruhadarabok. Próbáld ki például, hogy külön teszed azokat a darabokat, amelyek nem voltak rajtad az elmúlt egy évben. Meg fogsz lepődni, hogy milyen mértes kis kupac tornyosul majd előtted, miközben épp új ruha vásárlásában gondolkodsz.

Természetesen, mielőtt Andrea a fenntarthatóság nagykövetévé vált volna, ugyanolyan nő volt, mint az átlag, ő maga is rengeteg pénzt költött folyamatosan új göncökre. „Távol állt tőlem a megfontoltság, főleg olyan márkáktól vásároltam, akiknek nem az volt a céljuk, hogy tartós, minőségi darabokat kínáljanak. Egy idő után viszont rájöttem, hogy ezt egyszerűen nem engedhetem meg magamnak, és azt kérdeztem, hogy mit keresek itt?

Ha arra törekszel, hogy a zsúfolt szekrény előtt a reggeli kapkodásban ne pánikolva állj, hogy mit vegyél fel, akkor legyél átgondoltabb a vásárláskor. Sőt, már a vásárlás előtt is!

Szelektálj!

Válaszd ki azokat a ruhákat, amelyek a kedvenceid, és azokat, amelyeket gyakran viselsz. Tedd külön, azokat, amiket nem hordasz. Hagyd pár napig elől ezeket a korábban mellőzött darabokat, és ha egyetlenegyszer sem érzel késztetést, hogy bármelyiket felvedd, akkor azokra valójában nincsen szükséged. Hívd át a barátnőidet, hogy kedvükre válogathassanak, vagy ajándékozd őket rászorulóknak.

Állítsd össze a saját kapszulagardróbodat

Rakd össze azokat az darabokat, amelyek a ruhatárad, és az öltözködését alapját képezik. Ezek egymással jól variálható és kompatibilis darabok legyenek, és társíts hozzájuk kiegészítőket. Ha 8-10 szettet össze tudsz ezekből állítani, akkor nem lesz gondod reggelente az öltözködéssel.

gardrób

A mennyiség helyett a minőség legyen fókuszban

Számtalanszor beigazolódott már, hogy a fast fashion termékek a legkevésbé tartósak, vagyis egyáltalán nem kifizetődőek. Törekedj mindig arra, hogy minőségi darabokat vásárolj, így a kevesebb, néha több elve is érvényesül, valamint a fenntarthatóság érdekében is sokat teszel.

Nagy napok

Ha esküvőre, vagy egy számodra fontos, különleges programra vagy hivatalos, akkor természetes, hogy nagyobb fejtőrést okoz, hogy mit vegyél fel. Mielőtt azonban beruházol egy olyan darabra, amit soha többet nem tudsz, vagy nem akarsz felvenni, gondolod végig inkább a kölcsönzés lehetőségét. Akár egy barátnődtől is kérhetsz erre az egy alkalomra egy szuper darabot, egyáltalán nem biztos, hogy elengedhetetlen ilyenkor egy új ruha vásárlása.

Ne hasonlítsd magad másokhoz!

Ha megveszel egy ruhát, akkor az tükrözze a saját egyéniséged! Ne vásárolj ruhát csak azért, mert máson láttad, vagy bosszantani akarsz vele valakit. De azért se cseréld le a ruháidat, mert felszaladt rád némi súlyfelesleg. Inkább a plusz kilóktól próbálj szabadulni, és akkor minden ruha úgy fog állni rajtad, mint amikor beleszerettél és megvetted. Törődj magaddal, de ez nem kell, hogy csak és kizárólag vásárlásban nyilvánuljon meg.

Forrás: vogue.fr

Nyitókép: cokada/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: