Miért iktass be mindennap egy evőkanál olívaolajat az életedbe?

Az olívaolaj egy kutatás szerint nemcsak a mediterrán konyhának, hanem az egészséges életmódnak is az alapját jelenti.

Az olívaolajról régóta köztudott, hogy sokkal egészségesebb a főzéshez, mint a napraforgóból készült változata. Egy nemzetközi tanulmány azonban kimutatta, hogy szuperétel kategóriába sorolható, ugyanis még az agyunkat is segíthet megvédeni a kognitív hanyatlástól. Gyerekkorunk óta tudjuk, hogy „mindennap egy alma, az orvost távolt tartja”, és most bővíthetjük a kört, ugyanis az olívaolajat is érdemes és hasznos naponta fogyasztani.

Legfontosabb szövetségesünk

A WHO szerint az Alzheimer-kór a demencia leggyakrabban előforduló oka, ami számításaik szerint 55 millió embert is érint világszerte. Az időskori kognitív károsodás sajnos „előkelő” helyen szerepel a halálozási okok listáján. Az agyat érintő különféle betegségek és sérülések elkerülése, csökkenése érdekében amerikai kutatók keresték a módját, hogy miképp lehetne ezt a létfontosságú szervet megvédeni. Tanulmányaik, megfigyeléseik során arra jöttek rá, hogy az olívaolaj lehet ehhez az egyik legfontosabb szövetségesünk.

A kutatás során a tudóscsoport több mint 90 000 amerikai személytől 30 év alatt összegyűjtött kérdőíveket elemzett. Azt figyelték meg, hogy azoknál az embereknél, akik több mint fél evőkanál olívaolajat fogyasztottak naponta, 28%-kal kisebb volt a demencia kialakulásának kockázata.

Tanulmányunk megerősíti az olyan étrendi irányelveket, amelyek növényi olajokat, például olívaolajat ajánlanak, és azt sugallják, hogy ezek az ajánlások nemcsak a szív egészségét támogatják, hanem növelik az agy egészségét is. Használjunk olívaolajat a zsírok, például margarin és bolti majonéz helyett, így természetes módon, ugyanakkor biztonságosan csökkenthetjük a demencia kockázatát” – mondta Anne-Julie Tessier, a Harvard Közegészségügyi Iskola szakértője, a tanulmány szerzője.

Nem minden olívaolaj, ami olívaolaj

Az olívaolaj és a kockázati csökkenés közötti kapcsolat nem az étrend minőségével, hanem a termék tulajdonságaival függött össze, vagyis nem mindegy, hogy milyen olívaolajat fogyasztunk.

Minőségi olívaolajnak – vagyis amit van értelme fogyasztani– csakis és kizárólag az extra szűz verzió számít.

Melyik a legegészségesebb? Amelyik keserű és csíp, már szinte kaparja a torkot. Ezeknek ugyanis a legmagasabb a hatóanyagtartalmuk, amelyeknél szintén tudományosan igazolták a gyulladáscsökkentő hatást. Az olívaolajok széles választékából az extra szűznek a leggazdagabb az antioxidáns tartalma, valamint polifenolokban, tokoferolokban, E-vitaminban is kimagasló.

Egy másik amerikai vizsgálat szerint az olívaolaj napi fogyasztása nemcsak az agy számára, hanem az általános egészség és a jó közérzet szempontjából is elengedhetetlen. A közzétett eredmények szerint a vizsgálatban résztvevők között azok, akik olívaolajat használtak más eredetű zsírok helyett, azoknál kisebb mértékű volt az életveszélyes betegségek kialakulásának kockázata.

Külső-belső segítség

A fogyasztáson túl is bőven van okunk arra, hogy mindig tartsunk otthon jó minőségű olívaolajat, hiszen valóságos Jolly Joker termék. Nemcsak a konyhában érdemes igénybe venni, a bőr- és szépségápolás tekintetében is hasznos segítőtársunk lehet a mindennapokban. Egy tápláló haj-, vagy arcpakoláshoz is bevethetjük, de bőrradír alapanyagnak is kiváló. Természetes gyulladáscsökkentő hatását kihasználhatjuk sebek gyógyulásához, száraz bőrnél pedig kiváló hidratáló hatást nyújthat krémmel keverve. Magas E-vitamin tartalmának köszönhetően segíthet csökkenteni az ekcéma tüneteit, és egyes vizsgálatok szerint extra hidratálást nyújthat napozás után, ha gyengéden a vizes bőrbe masszírozzuk.

Forrás: marieclaire.es

Nyitókép: fcafotodigital/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

 

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: