Miért olyan fontos a rendszeres szex egy párkapcsolatban? (+18)

A szex életünk egyik legmeghatározóbb eleme, mégis kevesen tudnak igazán megnyílni ebben a témában, és számos tabu övezi mindmáig. Itt az idő, hogy ledöntsük a falakat!

Mennyire fontos a szex az életünkben és milyen gyakran kívánjuk? Nyilván erre a kérdésre mindenki a maga vérmérséklete szerint adja meg a választ,  ám mindennél fontosabb lenne beszélni a témáról, hogy kifogalmazzuk, hangosan kimondjuk a saját igényeinket. Ez viszont sokszor nem megy könnyen, hiszen a szex máig tabu. Szerencsére azonban már vannak olyan tudományos adatok, amelyekre bátran támaszkodhatunk, ha kíváncsiak vagyunk arra, mások hogyan viszonyulnak a szexhez. Én például biztosan nem tudnék élni nélküle, és kifejezetten megviselnek azok az időszakok, amikor nem jut annyi szerelmeskedés, amennyivel elvagyok. Ez nálam heti három alkalmat jelent, de például sokáig gőzöm sem volt róla, hogy ez most normális, sok vagy kevés, mert a barátnőim közül is csak kevesen voltak hajlandóak nyilatkozni a témában.

Szex nélkül nincs párkapcsolat?

Ne feledjük, rossz kapcsolatban is lehet jó a szex, és egyébként jól működő párkapcsolatban is előfordulhatnak szexuális problémák. Bár a kutatók azt mondják, szex nélkül is működhet egy párkapcsolat, és nem alapvető fontosságú, én azonban a kutatások ellenére is bátran ki merem jelenteni, ahol teljesen megszűnik a szexualitás, ott előbb-utóbb a párkapcsolatnak is vége szakad. Legalábbis ez az én véleményem. 

Szexuális élet
Szexuális élet (Fotó: Prostock-Studio/Getty Images)

Ez a törvényszerűség szerintem arra alapozható, hogy az intim együttlétek adják meg azt a fajta energiaáramlást, ami során két ember egy magasabb valóságban fonódhat össze. Ha pedig ez tartósan nem jön létre, az a legjobban működő párkapcsolatot is felemészti idővel. Ez persze elég szubjektív, hiszen számomra az emberi érintés alapvető szeretetnyelv. Az hogy a partnerem megkíván, adja meg számomra azt a löketet, ami nélkül nem tudok, és nem is szeretnék élni.

Hányszor, hogyan, mikor?

Ahogy említettük, a szex fontossága azonban egyénenként eltérő lehet. Van aki naponta háromszor szeretné, van akinek a havi egy is extrém mennyiség. Természetesen ezek a számok is több tényezőtől függenek, hiszen teljesen normális, ha a kapcsolat elején éjjel-nappal csak egymást bújjátok, és teljesen normális az is, hogy egy tíz-húsz éve tartó házasságban máshová tevődik a hangsúly. Mindenesetre akármennyi is az együttlétek száma, amíg az mindkét fél számára megfelelő, a szex segít abban, hogy közelebb érezd magad a partneredhez, vonzóbbnak, magabiztosabbnak lásd önmagad. Sőt a legújabb kutatások kimutatták, hogy az általános jólét érzésében is hatalmas szerepet játszik a gyakori lepedőakrobatikázás.

A szex pszichológia előnyei
 • Az orgazmus során felszabaduló prolaktin segít a jobb alvásban
 • A szex hatékony stresszűző, mert helyrezökkenti a kortizol és az adrenalinszintet
 • A szex közben az agyban keletkező endorfin csökkenti a depressziót
 • Az intim együttlétek segítik az összetartozás élményt megerősíteni
 • A hancúrozás egy 2015-ös tanulmány szerint boldogságérzetet ad
 • A szex segít abban is, hogy az önképed javuljon, kevésbé érezd magad bizonytalannak

Tudtad, hogy az úgynevezett Hug-drug vagyis az együttlét „drogja“ az oxitocin? – ami a mellbimbó izgatásával érhető el legkönnyebben? Ráadásul hatására nyugodtabbnak és elégedettebbnek érzed majd magad?

Make love not War

Egyszer elcsíptem egy jótanácsot a hancúrozással kapcsolatban a legjobb barátnőmtől, akinek az akkori barátja azt mondta, néha akkor is neki kell kezdeni a szerelmeskedésnek, amikor az ember hullafáradt, és legszívesebben elnapolná az egészet. Mert menet közben már úgyis élvezi, és belejön az ember. Azt a sok jó dolgot pedig, amit a szerelmeskedés ad, nem pótolhatja egyetlen kiadós alvás sem. Hozzáteszem, voltak az én életemnek is olyan szakaszai, amikor a hátam közepére sem kívántam a szexet. Például a gyerekek születése utáni időszakban, olyan fáradt voltam, hogy gyakorlatilag élő zombiként mászkáltam a lakásban. Érzelmileg érett, jóérzésű férfiak túlélik, esetleg meg is értik ezt az időszakot. Tudják, mi a dolguk, és egy ideig ők veszik a hátukra a kapcsolatot, kivárják, amíg újra magadra találsz. Az olyan férfiakat pedig, akik egy ilyen időszakos dologban nem képesek helytállni, azokat inkább hagyjuk is.

 

A szex fizikai előnyei
 • Fittebbnek fogod magad érezni, mivel a szex egyfajta edzés is. Az Amerikai Szívkutató Intézet szerint egy félórás hancúrozás felér egy kiadós sétával vagy lépcsőzéssel. A szexszel járó mozgás megerősíti és tonizálja a has- és medenceizmokat. Nők esetében pedig az izomtónus javítja a hólyag szabályozását is. Vonzó kilátás, hogy idős korodra megspórolhatod a pelenkát.
 • Az agy kognitív funkciói is felerősödnek, ráadásul egy 2018-as 6000 főn elvégzett tanulmány szerint új agysejtek is képződnek, így ha nem akarod elfelejteni a saját születésnapodat is, inkább rántsd magadra a partneredet.
 • Szexszelés során megerősödik az immunrendszered, úgyhogy az elkövetkező őszi náthás időszakban a háziorvos helyett magatoknak írjátok fel receptre a rendszeres pásztorórákat.
 • A hancúrozás hatására csökken a fájdalomérzet, ami a megelmelkedett endorfinnak köszönhető. Ez egyébként a migrént és a hátfájást is megszűnteti.
 • A súlycsökkentő hatása pedig minden nő kedvence. Egyfelől, amíg a lepedőt gyűröd, nem csokit eszel, másfelől fél óra alatt legalább 200 kalóriát égetsz el az akrobatikázás során.
 • A klasszikus szex – tehát nem a maszturbálás – pedig rendezi a vérnyomást, ezáltal csökkenti a szív és érrendszeri betegségek kockázatát, és a strokeét is.

A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a heti egy szex jelenleg a legáltalánosabb a középkorú lakosság körében. A fiataloknál ez a szám a duplája, az idősebb korosztály pedig körülbelül húsz alkalommal szeretkezik évente.

Szex és szerelem

Kiderült tehát, hogy a heti hármas igényemmel igencsak a nagyfogyasztású kategóriába tartozom. Már csak az a kérdés, hogy a szex és a szerelmeskedés között kinek mi a különbség. Mert nekem például óriási. Nem is érdekel pusztán a szex, nem tud felizgatni egy férfi, amíg nem látom meg benne azt a tartalmat, amibe bele tudok szeretni, amire fel tudok nézni, amiért isteníteni tudom. Keservesen elcsépelt, de számomra kevés egy szép test, éppen ezért nem is tudtam egyéjszakás kapcsolatokba bonyolódni, akármennyire is ki voltam éhezve. Tudom és respektálom, hogy mások nem így működnek, és minél több tanulmányt olvasok, annál biztosabb vagyok benne, hogy a szerelmeskedés nemcsak átviszi, de egyenesen átrepíti a szerelmet a túlsó partra. Boldog pásztorórákat kívánok hát mindenkinek!

Forrás: www.verywellmind.com
Nyitókép: franckreporter/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: