Miért tabu még mindig? 5 nő a szülés utáni szexről mesél

Öt nő őszintén vall arról, hogy változott meg – rossz vagy jó irányba – a szexuális élete a szülés után.

2017-ben a Journal of Sex Research című tudományos folyóirat egyik írásában arra kereste a választ, hogy a várandósság és a szülés milyen hatással van a nők szexuális egészségére. A cikkhez 56 különböző nő történetei adták a hátteret. A publikáció végül arra a következtetésre jutott, hogy a legtöbb pár a várandósság nyolcadik hetét követően az addig megszokott módon éli a nemi életet, de az aktusok gyakorisága jelentősen csökken a szülést követően. Ennek ellenére sok nő távolról sem áll készen a szexuális együttlétekre hónapokkal azután sem, hogy kisbabájuknak életet adtak. Ennek legnyilvánvalóbb okai a csökkent libidó, a helyi fájdalom és érzékenység, illetve a testképzavarok.

Szex a szülés után

A szülés után a hüvelyi diszkomfort mellé, a mellbimbók fájdalma is társul, de a nemi vágy csökkenésének hátterében akár a hormonális változások állhatnak. Persze nem szabad megfeledkezni a kommunikáció fontosságáról sem a partnerek között, ha ez jól működik, sokkal könnyebb a regenerálódás időszaka. A legtöbb nő a testképet az alakhoz és a ruhamérethez köti, azonban akadnak olyan kismamák, akik az elszíneződött mellbimbójuk vagy szeméremajkuk változásai miatt lesznek gátlásosak, és egyszerűen képtelenek elfogadni megváltozott testüket. Ahogy a szexuális egészséget illetően, úgy a szülést követő nemi élet tekintetében sem lehet általánosítani. 

Katie, 35 éves

4 évvel ezelőtt, miután világra hoztam a gyermekemet, szülés utáni szorongástól szenvedtem. Eleinte ezt nem diagnosztizálták megfelelően, így az első két évben a helyzet egyre csak rosszabb lett. Nagyon nehéz volt számomra élvezni a szexet vagy eljutni az orgazmusig, mert állandóan szorongtam. Kizárólag akkor tudtam ellazulni, ha a kisbabámra valaki más vigyázott, az otthonunktól távol. Furcsa módon, nehezebben jutottam el szex közben a csúcsig, mint a babavárás előtt; pedig az igazság az, hogy a megfelelő lelki állapotban sokkal gyorsabban képes lennék megélni az orgazmust, mint korábban. De amióta a szorongásomat megfelelően kezelik, a szex jobb, mint valaha.

A mellbimbók izgatása az előjáték során szintén nehéz dolog, amíg szoptatsz. Az én mellemből is szivárgott a tej még azt követően is, hogy abbahagytam a szoptatást. Emlékszem, egyszer olvastam egy cikket, amiben valaki arról panaszkodik az orvosának, hogy amikor megszorítja a mellbimbóját, abból még mindig spriccel a tej. Az orvos így válaszolt: „Ebben az esetben ne szorítsa meg a mellbimbóját.” Arra lennék kíváncsi, ha egy férfi keresné fel azzal az orvost, hogy problémája van maszturbáció közben, akkor arra is ugyanaz lenne a válasz? „Nos, ne érjen a hímvesszőjéhez.”

Alicia, 37 éves

15 hete adtam életet a negyedik gyermekemnek, aki a jelenlegi párommal az egyetlen közös kisbabánk. A korábbi kapcsolataimban bántalmaztak, ami hatással volt a gyógyulásomra, beleértve a szexuális életemet is. Elég erős bennem a nemi vágy, így talán nem nehéz elképzelni, hogy a várandósság alatti és szülés utáni bántalmazások, és a megcsalások sora okozott némi problémát. A legutóbbi terhességem és a szülést követő időszak azonban teljesen másképp alakult, mint korábban. A várandósság alatt a szex egyszerűen hihetetlen és intenzív volt egészen addig, amíg ez fizikailag rendben volt. Mivel a kisfiunk koraszülött volt, így minden időmet a kórházba töltöttem, a férjemtől távol. Először a szülés után másfél héttel voltunk együtt a párommal, a szex egy kicsit fájdalmas volt, mégis élveztem. Azóta heti 2-3 alkalommal szexelünk, ami nálunk átlagos gyakoriságnak számít. Fizikailag még mindig nagyon érzékeny vagyok, így ezek az együttlétek nem tartanak sokáig. Nehéz rájuk időt is szakítani, mert általában mindketten nagyon fáradtak vagyunk, de amikor együtt vagyunk, akkor utána nagyon jól alszom. A szülést követően a másik kellemetlenséget a melleim jelentették a nemi életünkben.  Szoptatom a kisfiunkat, ezért a mellbimbóim rendkívül, már-már fájdalmasan érzékenyek. Habár egy pici fájdalmat még élvezek is, ez most pillanatnyilag túl sok nekem.

JM Green, 42 éves

Vízben szültem, elsőfokú gátrepedéssel, 31 évesen. A kisbabámat 3 és fél kilogrammal hoztam a világra természetes szüléssel, így fogalmam sem volt arról, hogy az elsőfokú gátrepedés mennyire ritka. Úgy tűnt, hogy szépen gyógyulok, a szex mégis hónapokig nagyon fájdalmas volt. És ez bizony hatással volt a házasságomra és a libidómra egyaránt. Állandóan féltem, hogy az együttlét fájdalmas lesz, a férjem pedig folyamatosan attól tartott, hogy fájdalmat okoz nekem. Végül kiderült, hogy egy rossz hegszövet okozza a gondokat. Az orvos felírt egy kenőcsöt, és bár hónapokig tartott a gyógyulás, a végén minden rendbejött. A szexet újra élvezem, habár közel egy évet kellett várni erre, ami szörnyű volt.

Danielle, 31 éves

A szülés után szinte sosem érzem magam vonzónak, mert egyszerűen nem jutott időm magamra, amíg a kétéves kislányunkról gondoskodok. A férjem még mindig vonzódik hozzám, bár már nem annyira, mint korábban, mert az önbizalmam a nullával egyenlő, és őszintén szólva, néha csak egy rakás szarnak érzem magam. De egyszerűen csak rohadt kimerült vagyok.  A nemi életünkre az volt a legrosszabb hatással, hogy folyamatos haragot és dühöt éreztem a férjem iránt. Valahányszor úgy éreztem, hogy szülőként valamit rosszul csinál, egyre kevésbé tiszteltem és éreztem őt vonzónak. A lányom gondozásával kapcsolatos harag egy teljesen új, addig ismeretlen érzés volt bennem. Azt is észrevettem, hogy a libidóm is csökkent, amióta édesanya lettem.

Megváltozott a mellbimbóm színe, a szeméremajkam pedig annyira elsötétült, hogy már egyáltalán nem szeretem. Elég tudatos vagyok a vaginámat illetően, időről időre megnézem a tükörben, és nagyon elszomorodok, ha arra gondolok, hogy milyen volt korábban. Szóval egy ideig, még ha kedvem is támadt az együttlétekhez – bár ez nagyon ritka – akkor is azon aggódtam, hogy vajon milyen érzés engem megérinteni. Pedig a férjem folyamatosan csak dicsért. Idén júniusban elköttettem a petevezetékeimet, ami jó, mert nem tudtam felhőtlenül élvezni a szexet, ugyanis a kislányunk nem volt előre tervezett baba. Mindig azon rágódtam, hogy mi lesz, ha megint véletlenül teherbe esem. Így ezzel a döntéssel megszabadultam az aggodalmaimtól, és felhőtlenül élvezhetem az együttléteket.

Elyse Fox, 29 éves

Amikor azt kérdezik tőlem, hogy milyen a szexuális életem, akkor azon gondolkodom, hogy mi az a szexuális élet egyáltalán. Nagyon bizarr, hogy az egykori csodálatos élvezetből feladat lesz, és nem egy olyan feladat, mint például a mosás, hanem egy olyan lehetetlen küldetés, mintha kanállal próbálnánk kimerni a tengert. Eleinte bűntudatom volt, mert a páromat megfosztottam attól, ami annyira közel hozott minket mindig egymáshoz. Rengeteg álmatlan éjszakámba került, mire megértettem, hogy minden rendben lesz. Hogy a testem egy traumatikus élményem ment keresztül, és nemcsak a fizikai, hanem a mentális gyógyuláshoz is időre van szükségem. Bevallásom szerint a szexnek mindig élvezetesnek kell lennie, és azt nem lehet kényszeríteni. Így cölibátust fogadtam addig, amíg újra készen nem állok.

Fordította: Kovács Kata

Forrás: Blood and Milk
Nyitókép: Juan Manuel Aguilar/Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: