Miért vagyunk boldogabbak a víz közelében? A blue mind, azaz a kék elme hatás lehet a magyarázat

Ha az óceán kristálykék vize és a tenger hullámzása mindig magához vonz, ha békét találsz egy hegyi patak látványától is, akkor te is megtapasztalhattad már a kék elme erejét.

A víz közelében megkönnyebbül az elménk és a testünk is. A kék elme nemcsak a vízzel való kapcsolatunk fontosságát szemlélteti, hanem útmutatást kínál egy minőségibb élethez is.

Gyerekkoromban a nagyszoba egyik falát teljesen beterítette egy tengerparti óriásposzter, homokos parttal, azúrkék vízzel és pálmafákkal. Elalvás előtt gyakran elképzeltem, hogy milyen lehet mezítláb ott sétálni, csukott szemmel élvezni a nap melegét, és azt, ahogy a sós szél a hajamba kap. A valódi élmény azonban közel húsz évet váratott magára. Habár az első találkozásom a tengerrel nem a pálmafák árnyékában történt egy mediterrán vidéken, hanem Finnországban egy késő novemberi napon, biztos vagyok benne, hogy mindig emlékezni fogok rá. Ahogy a szigorú, Balti-tenger elém tárult, lenyűgöző élmény volt, és a mellkasomat elöntötte egy addig ismeretlen, de mélységes érzés. Csak nemrég jöttem rá, hogy amit akkor átéltem, annak bizony neve is van: kék elme.

Wallace J. Nichols, tengerbiológus alkotta meg a kifejezést, és TED előadást is tartott a témában. Azt a meditatív állapotot írja le, amelybe akkor kerülünk, amikor a víz közelében, vagy a víz alatt tartózkodunk. Ez pontos ellentéte a vörös elmének, ami rámutat arra a szorongó, túlzottan stimulált állapotra, amely a modern életet jelentősen meghatározza. Kutatások bebizonyították, hogy a víz közelében töltött idő elengedhetetlen a tartós boldogsághoz, ugyanis az élmény erőteljesen befolyásolja a mentális egészségünket. A kék elme témakörében könyv is született, Blue Mind: The Surprising Science That Shows How Being Near, In, On, or Under Water Can Make You Happier, Healthier, More Connected, and Better at What You Do címmel. A könyv ötvözi a neurobiológia és a pszichológia élvonalbeli tanulmányait, és olyan személyes történeteket tartalmaz, amelyben az emberek a valós életben is megtapasztalták a kék elme erejét.

Víz, víz, kék víz

A legtöbben tudjuk, hogy a szabadban töltött idő jó hatással van a mentális és a fizikai egészségünkre. Azonban a tenger vagy egy tó meglátogatását néhányan a természetterápia egy optimálisabb verziójának tartják. Egy 2016-os tanulmány szerint a megnövekedett ’kék tér’egy sokkal alacsonyabb szintű pszichológiai szorongáshoz társul, mint a ’zöld tér’. Ennek egyik oka a kék szín lehet. Kísérletek bebizonyították, hogy a kék fény csökkenti a pulzusszámot. Egy tokiói vasútvonalon például 74%-kal csökkent az öngyilkosságok száma, miután beépítették és alkalmazni kezdték a kék fényt. További kutatások arra is rámutattak, hogy a romboló gondolatokat és a szorongást, az óceán kiterjedő és nagy tömegű természetének megfigyelésével meg tudjuk szüntetni. Az ár-apály ritmikussága által olyan relaxált állapotba kerülhetünk, ami új perspektívára nyitja fel a szemünket a saját életünkkel és a problémáink megoldásával kapcsolatban.

Megnyugtat, legyen az tenger, óceán vagy egy akvárium a váróban

A vizek, legyen az óceán, tenger, vagy tó, megfigyelése éles ellentéte annak a környezetnek, amiben a mindennapjainkat éljük. A villogó telefonokat, a feszült találkozókat és a város folyamatos zaját, egy szinte statikus táj váltja fel, amely többnyire változatlan marad, felébresztve bennünk egy békés, nyugalmi állapotot. Amint ez a mozdulatlanság beborít minket, az elménk és a testünk ellazul. Amikor egy-egy apró jelenséggel találkozunk – nádból felröppenő kacsák, vitorlás felbukkanása a vízen – az olyan dopamin találatot eredményez, ami fokozza a boldogságérzésünket. Wallace ezt a szabályszerűséget monotonitásnak nevezi, ami tökéletes módja az akaratlan figyelem kiváltásának. Az agynak ez az állapota elengedhetetlen a kreativitáshoz és a problémamegoldáshoz. Elgondolkodtató lehet az is, hogy miért helyeznek ki egyes fogorvosi rendelők várótermébe akváriumokat. Egy izgalmas, dekorációs elemről lenne szó? Nem egészen. Tanulmányok bizonyították, hogy a víz és élővilágának kicsinyített mása, megnyugtatja az orális beavatkozásra váró betegeket. Az akváriumot néző pácienseknek alacsonyabb a vérnyomása és a pulzusszáma, és javuló hangulatról számolnak be.

A kék elme elmélete szerint a vízben való tartózkodásnak ugyanolyan ereje van, mint a távolból történő figyelésének. A hidroterápiáról köztudott, hogy csökkenti a stresszt, míg az úszás felszabadítja az endorfint, ösztönzi a mély légzést és meditácós jellegű állapotot képes előidézni. A szörfözés olyannyira gyógyító, hogy gyakran alkalmazzák rekreációs folyamatokban. A kajakhorgászat is egy olyan, vízhez kapcsolódó tevékenység, amit terápiás kezelésként alkalmaznak poszttraumás stressz szindrómával küzdő katonák és veteránok esetében.

A víz hangja is segít

Azok se csüggedjenek, akiknek most nincs lehetőségük ellátogatni egy tengerpartra, ugyanis léteznek egyszerű alternatívák arra, hogy aktiváljuk a kék elmét. Egy forró zuhany mindig enyhíti a szorongást, míg egy hideg csobbanás serkenti az elmét és a testet. Bármi, ami a víz hangjára emlékeztet, valószínűleg enyhíti a stresszt és nyugtató hatással bír. Én személy szerint nagyon szeretem hallgatni az eső kopogását. De gyakran hallgatok olyan relaxációs felvételeket, amiken víz csobogása hallható. Azt hiszem, hogy még a vízről készült fotók és videók is pozitív hatással lehetnek ránk, és hozzájárulhatnak ahhoz, hogy újra megéljük és higgyünk a természet gyógyító erejében.

Nyitókép: Silas Baisch/Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: