Mihez kezdünk, ha nálunk is eltűnnek az Insta-lájkok?

Fókuszáljunk a szeretteinkkel való kapcsolattartásra

Instagram lájkvadászat nélkül - ez már nemcsak utópia, eddig 7 ország felhasználói elől rejtették el a lájkmérőt.

Mostanában egyre több kutatás fejtegeti, hogy mennyire káros, ha a közösségi oldalakon egy-egy szám alapján ítéljük meg magunkat. Hány szívecske érkezett a nyaralós fotónkra, mennyi kommentet zsebeltünk be alatta, az ismerőseink hány százaléka vette a fáradságot, hogy megnézze a fesztiválozós sztorinkat, és így tovább. Számokban mérjük életünk pillanatait, ezért az Instagram áprilisban úgy döntött, elrejti a lájkszámlálót.

Közel egy hónapja indult a közösségi oldal tesztje, Kanada után már Ausztráliában, Új-Zélandon, Írországban, Olaszországban, Japánban és Brazíliában sem kerül ki az Insta-fotók alá a kedvelők száma. A felhasználók csak azt látják, hogy hányan lájkolták a saját képeiket, mások fotói alatt viszont mindössze a kedvelők listáját görgethetik végig. A mindenre elszánt kíváncsiskodók manuálisan számolhatják össze a lájkokat.

Adam Mosseri, az Instagram vezetője szerint az a céljuk a változtatással, hogy ne a versengésről szóljon az instázás:

Azt szeretnénk, hogy a felhasználók ne azon aggódjanak, hogy hány lájkot kapnak a képeikre, hanem fókuszáljanak a szeretteikkel való kapcsolattartásra – fogalmazott az üzletember. Egyelőre nincs hír arról, más országokban is indítanak-e tesztet a közeljövőben.

Néha jobb lenne elfelejteni az Instát!

A múlt héten egy koncerten megörültem a mellettem álló fickónak, akit a jópofa posztjai miatt régóta követek. Az örömöm azonban nem tartott sokáig. Míg én a legnagyobb mámorban tomboltam, a férfi elővette a telefonját, felcsapta az Instagramot és belemerült a friss posztjai alatti like-ok vizsgálgatásába. Nem sokáig foglalkoztam vele, épp csak megvontam a vállam, és táncoltam tovább. Később azonban újra eszembe jutott, elkezdtem sajnálni, mert tudtam, hogy az alatt a 7-8 perc alatt, amíg ő azzal volt elfoglalva, hogy mit gondolnak róla mások, épp élete egyik (valószínűleg) legjobb élményéről maradt le. A sors fintora, hogy a mellette álló felesége marhára élvezte a bulit, előfordulhat, hogy likeszámláló nélkül mindannyian kicsit könnyebben fordítanánk hátat a social média világának.

Nyitókép: grinvalds/iStock/Getty Images Plus

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: