Mikor ellenőriztetted utoljára az anyajegyeidet? Ezért fontos a rendszeres kontroll!

Ha semmilyen probléma vagy tünet nincs az anyajegyekkel, akkor is érdemes évente megnézetni őket, megelőzve ezzel a lehetségesen fellépő problémákat.

A rosszindulatú bőrdaganatok sajnos egyre több embert érintenek, napjainkra a bőrrák lett az egyik leggyakoribb daganatos betegség. A bőrrák diagnosztizálása versenyfutás az idővel: a kezdeti stádiumú rosszindulatú daganatokat ugyanis szabad szemmel igen nehéz észrevenni. Ám minél előbb fedezik fel az elváltozást, annál kisebb az esély az áttétek képződésére. A bőrrák leggyakoribb – és sajnos legagresszívebb – fajtája a melanóma, ami kialakulhat már meglévő anyajegyből, vagy kezdődhet a bőrön megjelenő új, festékes kis növedékként. Az UV sugárzásnak való kitettség jelentősen növeli a kockázatot (az anyajegyek mintegy 20-30 százaléka a napsugárzás hatására melanómává képes változni), azonban az örökletes hajlam, a bőrtípus, valamint a káros vegyianyagok használata szintén nem elhanyagolható tényező a bőrrák kialakulásában.

Probléma nélkül is ellenőriztessük az anyajegyeket!

Az anyajegyek a bőrön nagyszámban előforduló apró vagy nagyobb, szabályos alakú képződmények. Egy részük velünk születik, nagyobb részünk pedig az életünk során jelenik meg. Nőknél a várandósság alatt gyakran jelennek meg újabb anyajegyek, és bár ezek még önmagukban nem jelentenek semmi rosszat, ilyenkor érdemes hatványozottabban figyelni rájuk.

Normál esetben az anyajegyek semmilyen tünetet nem produkálnak, azonban évente egyszer ajánlott megnézetni őket bőrgyógyásszal. Vannak kivételes esetek, amikor az ügy nem tűr halasztást, például, ha minden különösebb ok nélkül viszketni, vagy váladékozni kezd, ha növekedésnek indul, ha vérzik, vagy ha a színe elváltozik.

Az anyajegyek típusai

Anyajegyszűrés során a szakorvos egy speciális készülékkel, a dermatoszkóppal vizsgálja meg az anyajegyeket, amellyel nemcsak a felszíni eltéréseket látja, hanem a szabad szemmel nem látható, legapróbb eltéréseket is” – mondja Dr. Kiss Anikó, bőrgyógyász, kozmetológus szakorvos. A vizsgálat során négy típusba sorolhatók az anyajegyek: vannak, amelyekkel nincs teendő, lehetnek olyanok, amikkel kapcsolatban egy későbbi kontrolt javasolnak, hogy megfigyelés alatt tartsák, van, amelyiknél ajánlott az eltávolítás, és van, amelyiket azonnali eltávolításra „ítél” az orvos.

Az anyajegy eltávolításnak lehetnek egyéb okai is, ha kellemetlen helyen van, vagy esztétikailag zavaró, esetleg megelőzési célból. Előfordulhat például, hogy egy anyajegy kidudorodik, ezért könnyen bele lehet „akadni” emiatt lehet praktikus, és ajánlott az eltávolítása.

Dr. Kiss Anikó, bőrgyógyász, kozmetológus szakorvos

Lézer vagy szike

Az eltávolítás lézerrel vagy szikével történhet. „A lézer sokkal többféle módon és nyilvánvalóan többféle eljárásra használható. Természetesen most kizárólag a sebészeti lézerről beszélünk, ami műtétek elvégzésére alkalmas. A sebészeti lézerrel is többféle módon végezhető műtét, lehet vele metszeni, mint a szikével és lehet vele égetni, akárcsak az évtizedek óta használt kauterrel. Míg a szikével csak metszeni lehet, addig a lézer használatának módját az eltávolítandó dolog jellege határozza meg. A festékes anyajegyeknél metszünk vele, de például a hámszemölcsöket elégetjük. A szikés műtétnél vérzik a terület, a vérzés csillapítására kautert használnak, a lézeres műtétnél nincs vérzés, mert a lézer hője azonnal elzárja az ereket, emiatt folyamatosan látjuk a kezelt területet” – mondja a doktornő.

Kiss doktornő rendelőjében sebészeti lézerrel távolítják el az anyajegyeket, ami azt jelenti, hogy a lézer sugarat úgy használják, mint más a szikét, tehát konkrétan vágnak vele. „A vágás során ugyanúgy megítélhető a mélység, és a biztonsági zóna, mint a szikénél. Mivel vágásról van szó, ugyanúgy megmarad az eltávolított anyajegy ahogy a szikénél, amit elküldünk szövettani vizsgálatra. A szövettan megállapítja az anyajegy jellegét, a kivétel mélységét. Amennyiben bármilyen probléma merül fel a szövettani vizsgálat során, a pácienst a lelettől függően újra kell operálni, szintén ugyanúgy, mint a szikével végzett műtéteknél. A két technika alkalmazása között lényeges különbség nincs”.

A doktornő hangsúlyozza, hogy – a legtöbb szűrővizsgálathoz hasonlóan – az anyajegyekkel kapcsolatban is fontos a rendszeres ellenőrzés. A szakorvos praxisában volt már rá példa, hogy a ráktól való félelem miatt addig húzta valaki a vizsgálatot, amikor már késő volt… Ne várjuk meg, amíg tünetet észlelünk, menjünk elébe a problémának. Inkább menjünk feleslegesen, mint túl későn!

Nyitókép: Ildar Abulkhanov/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: