Mikor kapjon telefont a gyerek? – A kutatók szerint nem kell aggódnunk

Egy új, több száz fiatal bevonásával végzett vizsgálat segít eligazodni a szülőknek, hogy mikor érdemes a gyereknek saját telefont adni.

A modern életmód modern problémákat idéz elő. Az okoseszközök beférkőztek a hétköznapjainkba és sok szülő számára okoz álmatlan éjszakákat, hogy mikor jön el a megfelelő idő, amikor a gyerek saját telefont kaphat. Rengeteg tanulmány látott már napvilágot, amelyek többnyire az elektronikus eszközök negatív hatásaira hívják fel a figyelmet, így legkevésbé sem egyértelmű, hogy hány évesen is engedhetjük meg a gyerekeknek az okostelefonok használatát. Két ellentétes táborra oszlanak a vélemények és szülőként nagy a nyomás rajtunk. Egyrészről jogos a félelem és tiltás, mivel csak az elmúlt egy-két generációnak kellett szembenéznie ezzel a problémával, és még nem rendelkezünk bejáratott megoldási módokkal a témában. Ugyanakkor nagy az elvárás, hogy lépést tartsunk a fejlődés tempójával, főleg, ha a gyereket esetleg kirekesztik a társai a túl nagy szigornak köszönhetően.

Okostelefon vs. gyerekek

A 11 évesek 91 százalékának már saját mobiltelefonja van. Felvetődik a kérdés, hogy nem túl korai ez a rengeteg inger a fejlődő szervezet számára? Valójában még nem tudjuk a telefonok hosszú távú hatásait felmérni, hisz alig néhány évtizede kerültek piacra, és a technológia azóta is folyamatosan fejlődik. Azonban megfontolandó kérdés, hogy milyen tartalmak válhatnak elérhetővé egy gyerek számára a mobil használatával egyidőben. Használhat közösségi médiát? Telepítsünk szűrőrendszert a keresések kontrollálására? Minden funkciót, applikációt használhat vagy esetleg csak telefonálást és fényképek készítését engedélyezzük? Nagyon sok a megválaszolandó kérdés, de ezek közül mégiscsak az a legsürgetőbb, hogy melyik a megfelelő életkor a saját telefon használatához?

Túlgondolás helyett

A Stanfordi egyetem 2022-es kutatásában megvizsgálták különböző korú gyerekek iskolai teljesítményét, mentális és fizikai egészségét a telefonhasználat függvényében. 250 gyereket követtek nyomon öt éven keresztül, mialatt folyamatosan monitorozták, hogy megfigyelhető-e változás a gyerekek egészségében és jóllétében az első telefon megvásárlását követően. A kutatók rendszeresen megkérdezték a gyerekek szüleit a mentális egészségi állapotukról, a lefekvési idő változásairól és az osztályzatukról, valamint speciális eszközökkel az alvásuk minőségét is figyelemmel kísérték. Az eredmények azt mutatták, hogy nincs jelentős kapcsolata a jólléttel és alkalmazkodási képességekkel a telefonhasználatnak. Vagyis az átlagos 10-11 éves kor előtt is kaphatnak a gyerekek telefont, de ez az idő akár későbbre is tolódhat, mert nincs különösebb jelentősége annak, hogy mikor kap először telefont a gyerek.

Szülői megérzések előnyben

Érdemes ezt a témát is a szülői kompetencia szempontjából megvizsgálni. Szülőként mi ismerjük a legjobban a gyermekünket és csakis mi tudjuk felmérni a családi igényeket. Ha olyan élethelyzetbe kerülsz, ahol a hét éves gyerekednek arra lenne szüksége – a saját védelme érdekében – , hogy mobil telefont kapjon, mert mondjuk távol van az iskola, akkor teljesen felesleges azon aggódni, hogy maradandó károsodást okozol-e benne. Ha viszont tudod, hogy a gyerek hajlamos ráfüggeni mondjuk internetes játékokra és ez az egészsége vagy a tanulás rovására menne, akkor nem érdemes túl korán telefont adni a kezébe. Bízz a szülői megérzéseidben, mert sohasem hagynak cserben. Érezni fogod, hogy mikor jön el a megfelelő időpont, amikor kosárba kerülhet az a bizonyos első telefon. Nincs szükség külső szabályok követésére, ha tisztában vagyunk a saját élethelyzetünkkel és szükségleteinkkel.

Saját telefon vs. képernyőidő

A kutatók szerint tehát megspórolhatjuk magunknak a felesleges aggodalmaskodást és túlgondolást az első telefonnal kapcsolatban. Azonban arról se feledkezzünk meg, hogy a gyerekek a saját telefonjuk megkapása előtt is rengeteg időt töltenek képernyő előtt. Az pedig, hogy egyre gyakrabban látni 1-2 éves gyerekeket telefonnal vagy tablettel a kezükben, talán még ennél is sokkal több aggodalmat vet fel. A gyermekkori fejlődés szempontjából kiemelten fontos, hogy a szenzitív időszakokban, ezen belül is az első néhány életévben minimalizáljuk a képernyőhasználatot. Az iskolaérettség környékén azonban már el lehet engedni azokat a félelmeket, hogy talán túl korán lesz saját telefonja a gyereknek.

Nyitókép: Sally Anscombe / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: