Ha folyton bizonytalankodsz az étkezések időpontja miatt, akkor hadd mutassunk egy ábrát, ami segít tisztán látni a kérdésben.
Nem kell ahhoz diétázni, elég csak a döntés, hogy jobban odafigyelsz az egészségedre, máris jön a nagy kérdés: mikorra időzítsd a napi három főétkezést. Ha abból az alapigazságból indulsz ki, hogy a reggelinek reggel kell lennie, az ebédnek délben, a vacsorának pedig koraeste, az már félsiker, de azért még úgy érezheted, az étkezések időpontja körül nem számoltál fel minden kérdőjelet. Például mit jelent a reggel? Már rögtön ébredés után kell enni, vagy várj vele egy órát? És ehhez igazodjon-e az ebéd valamelyest, illetve ahhoz majd a vacsora? Ami ez utóbbit illeti, tényleg este 6 előtt kell letudni, és akkor sem mindegy, hogy mit eszünk?
Ezeket a kérdéseket, és még valószínű sokkal, de sokkal többet Fahmida Hashem dietetikus is gyakran megkaphatja. Talán ezért is osztott meg a Facebookon egy ábrát, amiből kiderül néhány dolog az étkezések időzítése kapcsán.
Mikor legyen az étkezések időpontja?
Fahmida azt írja, a reggeli ébredés után 30 percen belül ideális, de nem később, mint reggel 10 óra. Míg az ebédnek négy órával reggeli után, és vacsora előtt szintén négy órával kell lennie. Tehát, ha mondjuk 8-kor reggelizel, délben nem véletlen korog a gyomrod: akkor már ideje ebédelni. A vacsorát pedig három órával lefekvés előtt lehet ideális elfogyasztani: ennek időpontja lehetőleg ne legyen később, mint este 10.
A könnyű vacsorákat pedig nem véletlenül javasolják a szakemberek. Egy friss kutatás is megerősíti, hogy a nehezebb ételeket érdemes a nap első felére időzíteni, mert a késő esti nehéz étkezéseknek rossz lehetnek azok egészségére is, akiknek nincsenek súlyproblémáik. A Nutrition & Diabetes című szaklapban megjelent legújabb tanulmány szerint arra kellene törekednünk, hogy a legtöbb kalóriát reggelire és ebédre, ne pedig vacsoraidőben fogyasszuk.
A spanyolországi Universitat Oberta de Catalunya (UOC) és a Columbia Egyetem kutatócsoportja megállapította, hogy a kalóriabevitel több mint 45%-ának délután 5 óra utáni bevétele jelentősen befolyásolja a vércukorszintet, függetlenül az egyén testsúlyától vagy zsírtartalmától. Ha a glükózszint magas, a hosszú távú egészségügyi állapotok általános kockázata is megemelkedik – írják a kutatók. Érdemes tehát a nap első felében letudni a kalóriadúsabb étkezéseket, a vacsorát pedig mind időzítésben, mind tartalmában az egészséges életmódhoz igazítani.
Nyitókép: Cavan Images / Getty Images