Mikor kihez forduljunk segítségért? – Coach vs. Pszichológus

Segítséget kérni merész, kemény és példaértékű dolog, ám mielőtt eljuthatnánk idáig, hamar megtorpanunk a következő kérdésnél: ki segíthet? Erre keressük a választ, miközben körbejárjuk a coach és pszichológus szakma különbségeit és hasonlóságait.

Ahogyan mi, emberek idősödünk és jó esetben érzelmileg és mentálisan is fejlődünk, egyszer csak eljutunk egy olyan szintre, amikor már elfogadjuk, hogy segítséget kérni nem szégyen. Sőt, a belső erő egyik legszembetűnőbb megnyilvánulása az, ha merünk felelősséget vállalni az életünkért és felismerjük a korlátainkat, majd képesek vagyunk megnyílni és feltárni a problémáinkat egy másik ember előtt, a lelki növekedés érdekében. Csakhogy, ha az elhatározás meg is születik, utána gyakran azt se tudjuk merre kellene elindulnunk. A bizonytalanság ahhoz vezethet, hogy még az első lépés előtt meghátrálunk. Ez azonban nem történhet meg, ha tisztában vagyunk azzal, milyen területeken ki a kompetens szakember, aki végigkísérhet minket a saját megoldásunk felé vezető úton.

A kis probléma is probléma

Pszichológus körökben számtalanszor látjuk azt, hogy az emberek azért nem mernek segítséget kérni, mert úgy gondolják, hogy az ő problémájuk jelentéktelen. Ez nagy hiba. Hiszen nem kell ahhoz traumatizált gyerekkor, skizofrén hajlam vagy éppen súlyos depresszió, hogy segítséget kérhessünk. Hétköznapi emberek hétköznapi problémái is ugyanolyan fontosak, mint egy jelentősebbnek tűnő személyiségzavar. Legitimálnunk és nem kategorizálnunk kéne a problémákat. Lehet, hogy te a jelenlegi helyzetedben nem élsz meg semmilyen nagy krízist, ám mégis úgy érzed, hogy szeretnél többet kihozni magadból, az életedből, mert jelenleg nem érzed magad a helyeden. És ez teljesen oké. Pont akkora létjogosultságú a te gondod, mint bárki másé. Egyszerűen csak meg kell találni a problémához mérten a megfelelő szakembert.

Mit csinál a coach?

Egy coach mindig cél-, megoldás- és jövőorientált. Egy konkrét, jól körülhatárolt problémára keresi a megoldást úgy, hogy az a hozzá forduló személy fejlődését, jóllétét szolgálja. Nem ás mélyre, a probléma gyökereit és a miérteket nem keresi, hanem egy gyors, hatékony problémamegoldó stratégia keretében a Hogyan?-ra fekteti a hangsúlyt. Nem elemez és nem alkalmaz pszichoterápiás technikákat, hanem a jelenben lévő elakadásra dolgoz ki elérhető, mérhető és időben meghatározott tervet. Ez a coaching SMART (S= specifikus, M=mérhető, A=elérhető, R=releváns, T=időhatáros) alapelve. Egy adott cél eléréséhez általában 5-10 ülésen keresztül vezet el, ezért gyors lefolyású és hatékony módszer, ha életvezetési vagy karrier területen ütköztél elakadásba.

Milyen problémákkal fordulhatok egy coachhoz?

 • Karrier gondok (vezetői képességek, munkahelyi problémák, határozottabb felszólalás, munka-család egyensúly, saját vállalkozás indítás stb.)
 • Időmenedzsment
 • Stresszkezelés
 • Van egy cél, amit el szeretnél érni, de nem tudod, hogyan láss neki
 • Önismeret fejlesztés
 • Kisebb hullámvölgyek a kapcsolatokban (itt viszont fontos a coach kompetencia határa, amint komolyabb, feltárást igénylő a kapcsolati gond, át kell irányítania egy pszichológushoz a klienst).

Mit csinál a pszichológus?

Egy pszichológus a múltra is legalább annyira összpontosít, mint a jelenre. Egy mély, belső pszichés munkára indul a pácienssel együtt, miközben védett, biztonságos megtartó teret biztosít számára. Területtől függően különböző pszichoterápiás eszközöket, technikákat vezet be a terápiába. Fontos tudni, hogy a pszichológus mögött, aki terápiát tart, legalább 9 évnyi képzés áll. Csakis az 5 év egyetemi kurzus, majd valamilyen pszichoterapeuta végzettség után jogosult pszichológiai tanácsadás tartására. Ezzel szemben a coach képzés néhány hónaptól legfeljebb másfél évig terjed, ebből is látszik, hogy a mélyebb konfliktusok esetén mindenképp pszichológushoz érdemes fordulni. A pszichológia egyik legfontosabb területe a személyiségfeltárás, ami az élet több területére is kiterjed. Egy terápia során a szakmai élet, a magán és családi élet is összefonódhat, míg a coachingolás során csak egy területre fókuszálnak a segítők. A terápia egy hosszabb folyamat, ami akár évekig is elhúzódhat a krízis mélységétől függően.

Milyen problémákkal fordulhatok  pszichológushoz?

A teljesség igénye nélkül, jellemzően a lent felsorolt problémákkal érdemes pszichológushoz fordulni. Azonban tartsuk észben, hogy minden olyan dolog, ami akadályozza a mindennapi boldogulásunkat, hétköznapi tevékenységeinket, vagy lelkileg túl megterhelőnek bizonyulnak, okot adhatnak egy pszichológus felkeresésére.

 • Testi tünetek, amikre az orvosok nem találnak magyarázatot
 • Traumák feldolgozása
 • Szorongás, depresszió, pánikroham
 • Különböző függőségek (társ-, szex-, játék-, szerfüggőség)
 • Szexuális zaklatás, abúzus
 • Kényszeres gondolatok
 • Párkapcsolati, családi gondok
 • Gyász vagy valamilyen egzisztenciális krízis 

Nyitókép: izusek/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: