Egy mikroesküvő is lehet hangulatos és emlékezetes: 4 tanács, amit érdemes megfogadnod!

Bár a világraszóló menyegzőket hajlamosak vagyunk több száz fős eseményként elkönyvelni magunkban, valójában egy alig 30-50 fős lagzi is lehet igazán különleges. Sőt! Talán még bensőségesebb élmény a pár és a vendégeik számára.

Nem szeretnénk általánosítani, de azt azért bátran ki merjük jelenteni, hogy a legtöbb kislány hatalmas, mesebeli esküvőről álmodozik: olyan mesés eseményről, amiket a filmekben is látni. Azonban az elmúlt évek trendjei azt bizonyítják, hogy felnőttfejjel már egyre többen szavaznak a meghitt, bensőséges, kis létszámú lagzikra. Egy kutatás szerint például Amerikában 2007-ben még 153 volt az átlagos vendégszám, ez 2019-re 131-re csökkent. A 2020-ban kirobbant koronavírus-járvány pedig világszerte elhozta a mikroesküvők forradalmát.

Kisebb létszám, ugyanakkora öröm!

Ezek a lagzik egyébként éppen olyanok, mint a hagyományos menyegzők, a különbség pusztán annyi, hogy maximum 30-50 vendég vesz részt a pár nagy napján. Mivel a pandémia miatt minden rendezvényen létszámkorlátozást kellett bevezetni biztonsági okokból, így a Covid gyakorlatilag megalapozta a mikroesküvők elterjedését. Ebben az esetben természetesen a költségek is alacsonyabbak: így a menyasszony és a vőlegény nagyobb összeget fordíthat a ruhákra, vagy a nászútra. (De persze tarthatják is magukat a csökkentett budget-hez.) Az intimebb hangulat ellenére a mikroesküvők pontosan olyan különlegesek lehetnek, mint az akár több száz fős társaik.

Fotó: Tinatin1/Getty Images

Íme 4 hasznos tanács, amit jó ha megfogadsz, mielőtt belekezdesz a mikroesküvő szervezésébe:

1. Nem lehet minden egyformán fontos

Annak ellenére, hogy az alapvető budget jelentősen kisebb egy mikroesküvő estében, ha nem figyeltek oda, bizony könnyedén elszaladhat veletek a ló – vagyis a kiadásaitok. Mielőtt belekezdtek a szervezésbe, készítsétek el a saját prioritási listátokat! Nem tudtok nemet mondani az ételkülönlegességekre? Akkor szánjatok nagyobb összeget a cateringre! Szeretnétek egy hajnalig tartó bulit a barátaitokkal? Különítsétek el a budget egy részét egy olyan zenekarra, aki garantáltan megtáncoltatja a teljes násznépet! A lényeg, hogy határozzátok meg, mi a leginkább kiemelkedő részlet számotokra! Ezután írjatok össze minden lehetséges kiadást és írjátok mellé, hogy előreláthatólag mennyit kell költenetek erre. Ha a végösszeg több, mint amennyire számítottatok, kezdjetek el lefaragni a tétekből, ahol lehet.

2. A dolgok szépsége a szeretetben rejlik

Az a legjobb a mikroesküvőkben, hogy sokkal intimebb, személyesebb közös élményben lehet részetek a vendégeitekkel. Éppen ezért egy kis odafigyeléssel a szeretteitek számára is rendkívül különleges nap lehet a tiétek. Készüljetek a rokonaitoknak és a barátaitoknak egyedi ültetőkártyákkal vagy köszönőajándékokkal, a DJ-nek pedig jelezzétek, kinek mi a kedvenc dala. (Hidd el, értékelni fogják, ha egyszer csak felcsendülnek a buliban.) Helyezzetek ki egy vendégkönyvet, amelybe mindenki hagyhat egy-egy kedves üzenetet: ezeket a kézzel írott sorokat biztosan kincsként fogjátok majd őrizi az esküvőtökről. Ezek az apró figyelmességek ezerszer többet jelentenek a szeretteiteknek, mint az, hogy mennyit költöttetek rájuk, vagy a vacsorára. Ezzel éreztethetitek, mennyire fontos nektek az, hogy velük ünnepeljetek – na meg persze azt is, hogy igazán közel állnak a szívetekhez.

Fotó: nurdanst/Getty Images

3. A kevesebb néha több

Bár a mikroesküvő néha megalkuvásnak tűnhet, nem szabad lemondásként, vagy veszteségként megélned a szűkebb létszámú menyegzőt! Fókuszálj arra, mennyi bensőséges pillanatot adhat nektek ez a nap – még akkor is, ha két kollégád már nem fért fel a vendéglistára. Azonban van valami, amiben nem szabad lentebb adni az elképzeléseidből: ez pedig a fotós és a videós személye! Ők fogják ugyanis megörökíteni az utókornak életetek egyik legszebb napját.

4. A csodák a komfortzónán kívül történnek

Egy kisebb menyegző tökéletes lehetőséget ad arra is, hogy kísérletezzetek, akár búcsút mondjatok néhány olyan hagyománynak, amit nem szeretnétek tartani! Az intim hangulatú mikroesküvők mondhatni egy olyan védőburkot teremtenek számotokra, melyben bátran és szabadon mindent úgy szervezhettek, ahogyan ti szeretnétek – elvárások és megfelelési kényszer nélkül! Tervezzétek meg úgy a napot, hogy az valóban kettőtöket tükrözzön! Szívügyetek a környezetvédelem? Tegyetek meg mindent azért, hogy zöld lehessen a lagzitok: például választhatjátok a kizárólag növényi alapanyagokból készülő menüt! Akik igazán szeretnek, támogatni fognak titeket mindenben!

Forrás: Hello Giggles
Nyitókép: andriikobryn/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

 

Legnépszerűbb cikkek: