Mikromegcsalás: az internetről bekúszó métely, vagy ártalmatlan flört?

Meddig mehetünk el büntetlenül?

Valakinél már az is hűtlenségnek számít, hogy a párja vágyakozva néz valaki után, másoknak pedig a nyílt flörtölés is simán beleér. Minden párkapcsolatban máshol húzódik a határ, mit érzünk megcsalásnak. De mit gondolunk a mikromegcsalásról?

Mára nem csupán a klasszikusnak számító szexuális és érzelmi hűtlenségről beszélhetünk, ha egy párkapcsolat harmadik fél miatti megromlását vizsgáljuk. A technikai vívmányok előtérbe kerülésével egyre inkább jelen van életünkben a kikacsintgatás új válfaja, az online hűtlenség (pl. pornó, szexting), ami magával hozta a mikromegcsalás fogalmát. Jogosan merülhet fel a kérdés, ha a nevében benne van, hogy megcsalás, mi nem egyértelmű ezen? A dolog azonban ennél árnyaltabb.

Mi a mikromegcsalás?

Lényegében minden olyan apróság beletartozik a fogalomba, amely azt érzékelteti, hogy a pár egyik tagja érzelmileg vagy fizikailag egy, a kapcsolaton kívüli személyre koncentrál. Amikor rengeteget csetelsz egy másik személlyel, akihez akár vonzódhatnál is (ha nem lennél foglalt), vagy valaki online jelenlétét csekkolod folyamatosan, esetleg túl jóban leszel egy kollegáddal az irodában, és még otthon is folyton sms-eztek, akkor te bizony mikormegcsaló vagy, még, ha nem is tudatosan. Persze érdemes hangsúlyozni: igen változó, hogy kinek mi fér bele egy kapcsolatba, de a kutatók nagyjából egyetértenek abban, hogy a túl intenzív online kapcsolattartás a tényleges megcsalás előszobája lehet.

Lefelé a lejtőn

Melanie Schilling ausztrál pszichológus szerint a hűtlenség ilyen formája alapvetően a titok és a cinkosság izgalma miatt jön létre, és olyan triviális tettekben nyilvánul meg, amelyek azt jelzik, hogy a partnerünk már nem 100 százalékban van jelen a kapcsolatunkban. A csökkenő érzelmi elköteleződés pedig megingathatja a bizalmi kapcsolatot is. Minden egyes kedveskedő komment, vagy kacér mosoly az esti céges bulin léket verhet közétek, az így kialakult folytonos gyanakvás és az egyre növő féltékenység pedig még a legszilárdabbnak hitt kapcsolatot is megmérgezheti.

Hűtlenség, hűtlenség mindenhol
Dr. Szabó-Bartha Anett egy előadásában megdöbbentő adatokról számolt be. Szerinte, ha a klasszikus hűtlenséget vizsgáljuk, a férfiak inkább az egyéjszakás kalandokat preferálják, a nők pedig a tartósabb érzelmi kapcsolatot. Számok tekintetében elmondta, hogy Magyarországon 1996-ban az emberek 7 százaléka, 2008-ban 19 százaléka, 2011-re mindkét nem több mint ötven százaléka ismerte be, hogy élete során legalább egy alkalommal félrelépett. Kutatásokkal igazolta azt is, hogy aki egyszer csalt, az háromszor nagyobb valószínűséggel lép félre a következő kapcsolataiban is. Ezzel azonban érdemes óvatosan bánni Szabó-Bartha szerint, mert ebben a körülmények is erősen közrejátszanak és nem feltétlenül csak a személyiségben keresendő a hiba.

Mit kezdjünk a problémával?

Lindsey Hoskins amerikai párkapcsolati terapeuta a Time magazinnak adott interjújában elmondta: a kulcs a proaktív kommunikáció. Mindenképp tisztázd már a kapcsolat korai szakaszában, mi az, ami neked még belefér, és hol húzódik a határ, amin túl már úgy érzed, hogy a párod hűtlen hozzád. Időről időre érdemes újra előszedni a témát. „Nagyon fontos az elején leszögezni ezeket a dolgokat, de lehetetlen csupán egy alkalommal elintézni ezt a beszélgetést és hagyni, hogy a felállított szabályok örökérvényűek maradjanak. Az emberek változnak, ahogy a körülöttünk lévő világ is, így érdemes erre inkább egy fejlődő folyamatként tekinteni, mint állandó viszonyítási pontként.” – mondja Hoskins és kiemeli: nemcsak a tartalom, a tálalási forma is nagyon fontos. „Az agresszív konfrontáció védelmi mechanizmust indít be a másik félnél, ami csak a probléma elmélyítéséhez vezet. Így ha te vagy a sértett, próbáld meg énkommunikációval feltárni mi és hogyan bántott meg, míg megvádolt félként objektíven hallgasd meg partnered aggodalmait, és gondold át, hogyan lehetne megelőzni ezeket a jövőben.” Végül a szakember szerint érdemes megvizsgálni, miért alakulhatott ki a mikromegcsalás. Mi az, ami hiányzik a kapcsolatból és hogyan lehetne ezen változtatni?

Szöveg: Ámon Judit

Nyitókép: Dean Drobot/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: