Milyen gyakran ajánlott télen cserélni az ágyneműt?

Káros lehet az egészségre, ha nem tulajdonítunk komoly jelentőséget a rendszeres ágyneműcserének.

Az ágyneműcsere a legtöbb helyen általában a megszokásokhoz kapcsolódik, mintsem tudatosan végiggondolt egészségügyi vagy higiéniai lépéshez.

Az ágyneműcsere olyan, mint a takarítás, ha tetszik, ha nem, muszáj megcsinálni. Egy felmérés alapján – amelyben több különböző társadalmi réteget képviselő háztartást kérdeztek meg –, a legelterjedtebb rutin szerint kéthetente cserélik az otthoni ágyneműt. Sajnos a havi rendszeresség is sok helyen előfordul, de szerencsére nem ez a jellemző. Bőrgyógyászok egybehangzó véleménye szerint a téli, hidegebb időszakban azonban hetente kellene cserélni. Bár úgy tűnhet, hogy ez túlzás vagy higiéniai szempontból nincs szükség az ennyire gyakori cserére, természetesen nem véletlen, hogy ezt ajánlják.

A hidegebb időszakban bármilyen ellentmondásosnak is gondoljuk, ugyanúgy izzadunk éjszakánként, mint nyáron. Nem feltétlenül a hőségtől, vagy a nagyobb páratartalomtól, hanem mert vastagabb pizsamát használunk, de a téli takaró és ágynemű is jóval masszívabb, mint a nyári pehelypaplanok. Sok helyen ráadásul még a fűtés is megy éjjel és a szelőztetések száma is ritkább, ami így együttesen a lakás helyiségeinek „befülledését” eredményezi.

Tudod kivel alszol?

De fontos tudni azt is, hogy az ágynemű és a matrac kiváló gyűjtőhelye a bőrt irritáló anyagoknak, élősködőknek is. „A mikrobák, például baktériumok, gombák és vírusok, testváladékok, por és egyéb részecskék könnyen felhalmozódhatnak a lepedőkben, és ezek elősegítik a pórusok eltömődését, allergiás reakciók kialukálását, de kellemetlen szagokat és fertőzéseket is okozhatnak” – mondja Blair Murphy Rose bőrgyógyász.

Nyáron, a nagy melegben senkinek nem okoz problémát a lefekvés előtti zuhanyzás, de télen sajnos sokan nem viszik túlzásba a mindennapos tisztálkodást. Pedig kifejezetten fontos, hogy ne a napi szennyeződéssel bújjunk ágyba, különös tekintettel arra is, hogy télen az öltözékünk is vastagabb, tehát abban is erőteljesebben izzadunk.

Bár kétségtelenül nagyon kecsegtető tud lenni a nem kapkodós napokon az ágyban reggelizni, inkább más lehetőséget kell keresni a romantikára. A legkisebb morzsa is képes „bevonzani” nem kívánatos társakat az ágyba, amelyek az ágyneműn túl a matracba is könnyedén befészkelik magukat. Ezek az elhalt bőrsejtekkel együtt számos allergiás reakciót kiválthatnak, vagy gyengítik a bőr védőrétegét, esetleg felerősíthetik a meglévő bőrproblémákat. „Azok számára, akik ekcémával élnek, vagy hajlamosak különböző bőrréteg-sérülésre, különösen fontos a fokozott higiénia. Mivel télen a testesebb bőrápoló készítmények ajánlottak, figyelni kell arra is, hogy csak ezek teljes beszívódása után feküdjünk az ágyba.

fotó: Image Source/Getty Images

A vastagabb pizsama használata mellett sokan a meztelenül alvást preferálják, még télen is. Ebben az esetben nagyon fontos az alapvető személyi higiénia, és az is különösen fontos, hogy hetente cserélve legyen az ágynemű.

Nagyon megoszlanak a vélemények a témáról, de általánosságban sem szerencsés a házi kedvenccel megosztani az ágyat,  télen viszont különösen nem ajánlott a kutyával, vagy macskával együtt aludni. Apró lábaikkal, mancsaikkal olyan láthatatlan korokozókat, szennyeződéseket is az ágyba költöztethetnek, amelyektől csak hosszú távon és rengeteg macerával tudunk majd szabadulni. Ha mindenképpen fontos számodra, hogy a közeledben legyen, akkor érdemes egy kis kuckót biztosítani neki a hálószobában, de az lehetőleg ne a saját ágyad legyen. Ha nem veled alszik, de bármikor felugrálhat, vagy hosszasan időzhet az ágyon, akkor négynaponta ajánlott az ágynemű cseréje.

Téli praktikák

Ébredés után a még bevetetlen ágyneműt ajánlott alaposan kiszelőztetni a szobával együtt, hiszen a legtöbb korokozónak kifejezetten ellensége a hideg, nem véletlen, hogy a meleg, nyirkos ágyneműben keresnek maguknak téli menedéket. Lefekvés előtt szintén érdemes egy alapos szellőztetés, ami felfrissíti a szobát, és nyugodtabb, pihentetőbb alvást is biztosít.

Alapvetően nincsen az ágyneművásárlásnak írott szabálya, azonban fontos kritérium, hogy csak olyan terméket érdemes vásárolni, amelyik mosható 90, de legalább 60 fokon. A baktériumok, gombák, atkák sajnos rendkívül strapabíróak, ennél kisebb hőfokon egyáltalán nem biztos, hogy sikeresen megszabadulunk tőlük. Praktikus, ha mosáskor külön fertőtlenítőt is adagolunk az ágyneműhez, vagy olyan kombinált tisztítószert használunk, amelyik tartalmaz ilyen összetevőket is. Sokat segít a szárítógép is, mert a magas hőfok garantálja a fertőtlenítést.

Ágynemű tekintetében ne érd be a kevesebbel, csak természetes alapanyagból készültet használj! A viszkóz, műselyem és egyéb műanyagok, bármilyen absztrakt mintát vagy természeti csodát is ábrázolnak, felejtősek.

Forrás: vogue.it

Nyitókép: Tetra Images/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: