Milyen hajszín illik hozzád? Így válaszd ki a tökéletes árnyalatot!

Ezeket a szempontokat vedd figyelembe!

Meguntad a frizurád, és végre elszántad magad egy új hajszínre? Segítünk, milyen árnyalat állna neked a legjobban!

A hajszínválasztás sok esetben kételyekkel és aggodalmakkal teli kihívás. Ha nem vagy biztos abban, milyen színek és árnyalatok passzolnak hozzád, az alábbiakban olvasható két támpont a segítségedre lehet!

Az első és talán legfontosabb szempont, amit érdemes figyelembe venned: a bőrtónusod. A színek tekintetében ez az alapja mindennek, ezért először derítsd ki, milyen színtípusba tartozol. A másik meghatározó tényező a szemed színe.

A bőrtónusod döntő szerepet játszik a megfelelő hajszín kiválasztásában!
Te melyik évszakhoz tartozol?
Az évszakelmélet arra épül, hogy a külsőd alapján a négy évszak valamelyikébe sorolhatod magad. A születési hónapnak semmi köze ehhez, kizárólag a bőr-, a haj- és a szemszíned a meghatározó. Van, aki ezt a négy csoportot még tovább bontja 12 színtípusra, de szerintünk bőven elég kettővel kiegészíteni. (A tizenkettes beosztás nyilván sokkal precízebb és pontosabb eredményt nyújt, de ha nem stylistként dolgozol, felesleges túlbonyolítani.) Így áll össze az ősz, a tél, a tavasz és a nyár típus, amit még a késő nyár és kora tavasz kategóriával egészítettünk ki.
Hideg vagy meleg típusba tartozol?
A színtípus kiválasztásának első lépése, hogy megnézed, hideg vagy meleg bőrtónusod van-e. Ez segít szűkíteni az eredményen.
A hideg bőrtónusnak több kék pigmentje van, vagyis a bőr sokkal inkább rózsaszínes, mintsem sárgás. A rózsaszín bőr oka az is lehet, hogy a bőr annyira vékony, hogy átütnek rajta a hajszálerek – ezért ha neked nagyon finom, vékony porcelánbőröd van, nagy eséllyel tartozol a hideg csoportba, vagyis a tél vagy a nyár színtípusba.
Ha viszont meleg a bőrtónusod, akkor inkább sárgás alapú, a bőröd pedig könnyen, és inkább aranyszínűre, bronzosra barnul le. Egyértelműen ebbe a csoportba tartoznak a déli típusú nők, de az is, akinek elég fél órát a napon töltenie, és előjönnek a szeplői. Ha rád ezek jellemzőek, akkor te ősz, tavasz vagy késő nyár típus lehetsz.
Van azonban egy semleges bőrszín is, ami egyértelműen se nem rózsaszínes, se nem sárgás. Télen inkább hideg, nyáron inkább meleg árnyalatú. Ha ezt te is észrevetted már magadon, akkor lehet, hogy a kora tavasz típusba tartozol.

Milyen a szemszíned?

A szemszíned nagyban meghatározza, milyen hajszín illik hozzád. Abban az esetben, ha természetes hatásra törekszel, nézd meg közelről az íriszed színeit, mert a hasonló árnyalatokkal szépen harmonizálhatnak. Ez viszont ne riasszon el teljesen álmaid hajszínétől! A szemed színét és a bőrtónusodat együttesen értékeld! Ha összességében illenek a színeid az elképzelésedhez, egy próbát megér a változtatás. Lehetőleg ne a legextrémebb árnyalattal kezdj, így ha nem váltja be az új szín a hozzá fűzött reményeket, könnyebben korrigálható.

A szemszíned alapján ezek az árnyalatok illenek hozzád:
Kék szem: leginkább a világosabb színek passzolnak hozzá.
Barna szem: a sötétebb, arany vagy vörös árnyalatokkal nem nyúlhatsz mellé! A lényeg, hogy meleg árnyalatot válassz!
Zöld szem: főként a rezes árnyalatok passzolnak hozzá. Kerüld a fakó színeket!

Szerencsére nincsenek kőbe vésve ezek az „alapszabályok”, sokak szerint épp az ellentétes haj- és szemszín teszi karakteressé az arcot! A sötétbarna haj és a kék szem ütős páros lehet például, ha szeretsz kitűnni, de persze ebben az esetben sem elhanyagolható szempont a bőrtónusod figyelembevétele!

A kék szemhez a barna haj is passzol!

Ne csak a bőrtónusodra és a szemszínedre alapozd a döntésed, a tökéletes választást nagyban befolyásolja az egyedi stílusod és a személyiséged is! Nem kell görcsösen ragaszkodnod a szőke haj-kék szem, vagy a barna haj-barna szem párosításokhoz. A fodrászod véleményét viszont mindenképp kérd ki! Az új festési technikák közül – mint például a balayage, az ombre, a sombre vagy az ecaille – ajánlhat olyat, amivel szép és kevésbé drasztikus eredményt érhetsz el. Ezeknek köszönhetően sokkal egyszerűbb kiválasztanod a saját stílusodnak megfelelő árnyalatokat.

A kivételek erősítik a szabályt!

A platinaszőke a kissé sötétebb, meleg, sárgás árnyalatokkal rendelkezők számára a legelőnyösebb választás, mégis vannak kivételek, mint például Marilyn Monroe, akinek hófehér bőre ellenére elképesztően jól állt ez a hajszín. És hogy még egy igazi ikont említsünk, itt van Julia Roberts, aki a barna szemeihez sokszor világosabb, meleg árnyalatú szőke hajat festet!

Neked is sárgás, meleg tónusú bőröd van?
Nem egyszerű megállapítani ezt a típust, az angolszász cikkekben az „olive undertone” kifejezéssel írják le. Sokan összekeverik a napbarnított színnel, pedig ez inkább a bőr tónusával, mint színével van összefüggésben. Ez a bőrtípus gyakran világosbarna árnyalatairól ismerhető fel, de a valódi jellemzői a természetes, zöld pigmentek, amelyek szinte alig láthatók a bőr felületén, inkább csak az erek figyelembe vételével állapíthatók meg. Tehát amennyiben az ereid inkább zöldes színekben játszanak, mint kékben, ebbe a típusba tartozol. Néhány esetben ezek a színárnyalatok hamuszürkés bőrtónust is eredményezhetnek.
Julia Roberts a meleg árnyalatokat preferálja!
WooHoo-tipp:
Ha nehezen megy a döntés, vedd elő egy régi, akár gyerekkori fényképed, és nézd meg az akkori hajszíned. Ez remek kiindulási pont lehet, hisz az adott szín nagy valószínűséggel most is jól fog állni!

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: