Milyen színt viselj, ha jókedvű vagy? A színek szimbolikája

Emlékszem, hányan vonták össze a szemöldöküket, amikor elmeséltem, hogy a nappalimat bordó színre szeretném festeni. Kaptam hideget-meleget, hogy milyen idegesítő lesz, mennyire nyugtalan leszek majd abban a szobában, nem tudok majd aludni…

Ehhez képest a végeredmény natúr faszínű galériával és bútorokkal berendezve egy meghitt, meleg hatást keltő, nyugalmat sugárzó helyiség lett. Egyetértek azzal, hogy az árnyalat, a színek kombinációja sem mindegy, de az esztétikai hatáson kívül az sem elhanyagolható, hogy mennyiben tükrözi lelkiállapotodat, hangulatodat. Kíváncsi lettem, milyen színek, hogyan hatnak rám a környezetemben vagy milyen színű ruha fejezi ki aktuális kedélyállapotomat, hiszen minden színnek más a hatása, jelentése és szimbolikája. Meg is mutatunk neked néhányat.

Piros

Ez az erőteljes és dinamikus szín a szenvedélyt és a szerelmet szimbolizálja energetizáló, ösztönző hatása miatt. Szimbóluma még a romantikának, a szexnek, a vérnek és a veszélynek, a tiltásoknak és az erőszaknak is. Figyelemfelkeltő hatása miatt maga az életerő és az energia, minden olyan területen használatos, ami veszélyre vagy valamilyen fontos helyzetre utal, gondolj csak a közlekedési lámpák tiltó jelzésére vagy a tűzoltóautókra. Ezen túl stimulálja a gyökércsakrát, segíti a földelést. Ugyanakkor sötét árnyalata, a bordó segít az önbecsülés növelésében és a depresszió gyógyításában. Kedvelt szín az estélyi, alkalmi ruhák világában, mert kifinomultságot és eleganciát sugároz. A babona szerint pedig érdemes szilveszterkor piros alsóneműt viselni, hogy rád találjon a szerelem!

Kék

Erről a derűs színről neked is biztosan a kék égbolt és a víz jut az eszedbe, a nyár és a kikapcsolódás, a pihenés. Nem véletlenül, mert a harmónia, a nyugalom és a béke érzetét sugározza. Érdekes, hogy ezeken kívül a barátság, magabiztosság, a céltudatosság, az erő és a hűvösség, a jég szimbóluma is. A spirituális gyakorlatok során elősegítheti a tiszta kommunikációt, mivel ezt a színt a torokcsakrához társítják. Enyhítő, gyulladáscsökkentő és nyugtató hatása miatt csökkentheti a stresszt és a szorongás érzését. Munkahelyeden vagy gyermeked tanulószobájában pedig azért jó, ha ez a szín dominál, mert segíti a koncentrációt.

Zöld

Érdekes, hogy Kínában a szégyent jelképezi, és biztos te is hallottál már a zöldszemű szörnyetegről, vagyis a féltékenységről, amihez szintén a zöld színt társítják. Pedig az anyatermészet színe, ami az egészséget, a harmóniát és a megújulást szimbolizálja. A természet örök megújulását, a fiatalságot, a boldogságot és magát az életet képviseli. Nem véletlenül alkalmazzák a gyógyítás világában, hiszen csökkenti a stresszt és nyugtató, egyensúlyteremtő hatása van.

Sárga

Sárga az irigységtől, leissza magát a sárga földig, elsárgul a méregtől… ezek a kifejezések talán az epeváladék színére eredeztethetők vissza, mivel a sárga az egyik legenergikusabb, legvidámabb szín. A fény, a napfény szimbóluma, a napsütést, a vidámságot, a reményt és az újrakezdést képviseli. Mivel a hasban található napfonatcsakrához társítják, növeli, erősíti az önbizalmat és a teljesítményt, ezért találkozhatsz vele például sportlétesítményekben vagy olyan helyeken, ahol szükség van a koncentráció fokozására és az éberségre.

Narancssárga

Szimbolikája kettős, mert játékosságot, vidámságot és lelkesedést jelképez, de a veszélyességet, az erőszakot és az agressziót is. Magában hordozza a piros erejét és a sárga boldogságát. Ösztönző hatással van az agyműködésre, stimulálja a szakrális csakrát, ami az érzelmi kiegyensúlyozottság színtere. Szent emberek színe, olyanoké, akik a megvilágosodás felé tartanak, mert a fényre való törekvést szimbolizálja. Ha egy naplemente csodás fényeire gondolsz, szerintem neked is inkább a nap melegsége, feltöltő ereje és a boldogság fog róla eszedbe jutni.

Rózsaszín

Az optimizmus, az ártatlanság és a szerelem, romantika színe. Számtalan árnyalata van, a halvány babarózsaszíntől egészen az élénk pinkig: vidám, pozitív energiája van, gyakran társítják a gyermekkor játékosságával és önfeledt örömével. Míg halvány árnyalatainak lágyabb, nőiesebb üzenete van, erősebb árnyalatai magabiztosságot, érzékiséget és szenvedélyt sugallanak. Ha a tavaszra gondolsz, talán neked is a virágzó cseresznyefák halványrózsaszín sziromrengetege jut az eszedbe, jelezve a természet ébredését és az újjászületést.

Lila

Nehogy elhidd azt a sületlenséget, hogy a lila a kielégítetlen nők színe. Ez a badarság onnan ered, hogy a szüfrazsettek színe volt, és akik el akarták hitelteleníteni ezt a mozgalmat, egész egyszerűen népszerűtlenné akarták tenni ezt a színt. Szerencsére ma már nem ez dominál, hiszen jólétet, előkelőséget és ünnepélyességet szimbolizál, gondolj például a püspöklilára, ami a katolikus egyházban a püspök királyi méltóságát jelzi. Minden árnyalata a magasabb tudatossághoz és a spiritualitáshoz kapcsolódik, de hétköznapi jelentése a művészetekhez, az egyediséghez és a kreativitáshoz is köthető.

Barna

A középkorban a szegénység és a világi hívságok megvetését szimbolizálta, gondolj csak a ferences szerzetesek egyszerű, barna csuhájára. Jelenti a természetességet, a földhözragadtságot, de társították a szennyhez és piszokhoz is. Jelentéstartalmához ma már szerencsére inkább a pozitív tartalmak társulnak, mint a természetesség, a gondoskodás, szorgalom, földközeliség és ebből eredően minden tápláló, otthonosságot és biztonságot keltő energia.

Fekete

Általában a gyászt, a sötét oldalt és a gonoszságot társítják mellé, de ne felejtsük el, hogy az elegancia és a tekintély, ünnepiesség színe is. Nagyon jól felerősíti, kiemeli a világos színeket és nem mellesleg karcsúsít is, gondolj a nők alap ruhatárába tartozó elegáns, kis fekete ruhára, ami még ma is klasszikus, örök darabnak számít. A hindu nők homlokán látható fekete pont (bindi) nemcsak azt jelzi, hogy viselője még hajadon, hanem távol tartja viselőjétől a gonosz erőket is.

Fehér

Tulajdonképpen a fehér a szín hiánya. A tisztaság, az ártatlanság, az egyszerűség és a szűziesség jelképe. Szimbolizálja az új kezdeteket, a „tiszta lappal” kezdését. A nyugati kultúrában a női princípiumot, az egyszerűséget és az ártatlanságot képviseli, ez köszön vissza a hófehér menyasszonyi ruhák hagyományában, de Kínában a gyász színe. Gyakran kötik össze a spirituális tökéletességgel, egyenesen a Teremtő feltétel nélküli szeretetenergiájával, a belső békéhez, a harmónia érzetéhez és a Szentlélek energiájához kapcsolják, amit hófehér galamb képében jelenítenek meg.

Fotó: Instagram.com/agoraimages/

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: