Nem mind pezsgő, ami bubis! Mi a különbség a champagne, prosecco, cava és habzóbor között?

Mi a különbség a pezsgő, a prosecco, a cava és a habzóbor között? Melyiket milyen alkalomra érdemes használni? Fóti Gyula, a Sophisto Champage Bar sommelier-je segít megfejteni a talányt.

Születésnapok. Eljegyzések. Esküvők. Ballagások. Családi események. Ritkán van olyan ünnepi alkalom, ahol ne akadna a kezünkbe egy pohár buborékos ital. Mivel a pezsgő, a prosecco, a cava és a habzóbor színben, buborékban és palackban is meglehetősen hasonlóan néz ki, nem hibáztathatjuk a beavatatlanokat (és itt mind tudjuk, hogy saját magunkra gondolunk), ha nem tudják megkülönböztetni őket. Ha azonban valóban le szeretnénk nyűgözni a barátainkat – és az ízlelőbimbóikat –, akkor itt az ideje, hogy közelebbről megismerkedjünk a négy ital közötti különbségekkel.

Champagne, prosecco, cava, habzóbor: mi a különbség?

A buborékos italok a világ minden tájáról származnak, azonban a készítés helyétől, a szőlőfajtától és az előállítási módtól függően más-más nevet viselnek. A champagne a franciaországi Champagne régióból származó Fehér Chardonnay, Fekete Pinot Noir vagy Meunier szőlőből készül, míg a prosecco az olaszországi Veneto tartomány, Prosecco régióból származó Fehér Glera szőlőből. A cava főként a spanyolországi Katalónia régióból származó spanyol Fehér Macabeo, Parellada és Xarel-lo szőlőfajtákból, a habzóbor pedig a borász szabadon választott szőlőfajtájából készül a világ bármely részén.

Ami az előállítását illeti, a champagne, és a cava hagyományos eljárással (más néven méthode champenoise vagy méthode traditionnelle) készül, míg a habzóbor és a prosecco Charmat-módszerrel.  A hagyományos módszer kétlépcsős folyamatot foglal magában, amelynek során a bor tartályban elsődleges erjesztésen megy keresztül, majd élesztővel és cukorral palackozzák a másodlagos erjesztés során. A Charmat-módszer egy rövidebb folyamat, az így  készült pezsgők nyomásálló tartályban – az élesztő és cukor hatására – erjednek pezsgővé.

Hogyan érdermes tárolni őket? 

A helytakarékosság jegyében a legtöbben a hűtőszekrény ajtajában függőlegesen, vagy oldalra fordítva, hűtőrácson tárolják a pezsgős üvegeket. Szerencsére Fóti Gyula szerint ez teljesen elfogadható. „A pezsgőkben lévő szén-dioxid miatt ezek az italok függőlegesen és nem fekve tárolhatók, ahogyan a parafa dugós borok esetében ajánlott (a csavaros kupakkal ellátott borok állva is tárolhatók), bár sokkal praktikusabb vízszintesen elhelyezett borállványban tárolni őket.”

Ami a palack felnyitását illeti, Fóti Gyula azt tanácsolja, hogy a buborékos italokat tálalás előtt 5-7 celsius-fokra hűtsük le, „ideális esetben a hűtőben előhűtve, majd felbontás előtt jégbe merítve.” Figyelem: soha ne helyezzük a palackot a mélyhűtőbe; ha hamar kell lehűtenünk, akkor helyezzük a palackot egy vödörbe, melybe kevéske vizet és sok jeget teszünk a palack köré, majd időnként óvatosan mozgassuk meg a jeges vízben. A poharakat ne hűtsük be töltés előtt.

Mi történik, ha beruházunk egy minőségi italra, azonban nem fogy el a nap végére? Fóti Gyulának erre is volt ötlete: „Aki eddig különböző házi praktikákkal próbálkozott, hogy megőrizze a felnyitott palack szén-dioxid tartalmát, attól tartok, hogy csak az idejét vesztegette. A legjobb, ha beruházunk egy pezsgődugóba, amely szorosan lezárja a palackot, és a lehető leghidegebben tartja azt. Az italunk így másnapra is megőrzi a buboréktartalmát, és néha még harmadnap is élvezhető.”

Melyik ital illik leginkább a különböző alkalmakhoz?

Champagne

A négy ital közül talán a champagne a legismertebb, mellyel találkozhatunk könnyű testű és testes formában is. A magas savtartalmú ital a francia Champagne régióból származik, és tradícionális módszerrel készül. Gyakran használják koccintásra esküvőkön és más különleges alkalmakkor.

Jól párosítható olyan tengeri ételekkel, mint az osztriga, a sushi és a sashimi. Ha szilveszteri partiján ételeket szolgál fel, fontolja meg, hogy a pezsgő mellé felszolgáljon néhányat ezek közül az ételek közül. 

Párosítások: Tengeri ételek, például osztriga, sushi és sashimi

Prosecco

A prosecco egy a Champagne-nál könnyedebb buborékos ital, jellemzően gyümölcsös és enyhén édes. A proseccot gyakran használják aperitifként vagy koccintásra partikon és más könnyedebb összejöveteleken. Jól párosítható gyümölcsalapú ételekhez vagy desszertekhez, így ha valamilyen habzó italt választanánk egy kötetlen beszélgetéshez vagy aperitifként, a megtaláltuk a tökéletes jelöltet.

Párosítások: Gyümölcsös ételek vagy desszertek

Cava 

A spanyol cava helyi szőlőből készül, általában szintén maga. ( savtartalommal )A Champagne-hoz hasonlóan a cava is tökéletesen illik elegáns, ünnepi eseményekhez. Jól párosítható olyan előételekkel, mint például az olajbogyó, vagy sós sütemények.

Párosítások: Sós előételek

Pezsgő

A magyar pezsgők többsége az Etyek-Buda borvidékről származik. Több márkánál is találkozhatunk a hagyományos módszerrel előállított pezsgővel, mint például a Törley magasabb árfekvésű palackjai, a Francois, vagy éppen a Somlói Kreinbacher. Hagyományos módszerekkel és helyi szőlőfajták felhasználásával készül, és száraz, de gyümölcsös bort eredményez. Tökéletes azok számára, akik a hagyományos champagnetól, vagy proseccótól eltérő buborékos élményre vágynak. Ez az ital intenzív aromákkal és ízekkel rendelkezik, amelyek ideálisak gazdag ízvilágú ételek, például libamáj vagy étcsokoládés desszertek párosításához. A habzóbor fűszeres ételekhez is jól párosítható. Nagyszerű választás, ha valami egyedit szolgálnánk fel az adott alkalmon.

Párosítások: Ízben gazdag ételek, például libamáj vagy étcsokoládé desszertek, fűszeres ételek

Tehát melyiket válasszuk?

Ez igazából attól függ, hogy mit keresünk. Amikor ünneplésére kerül sor, nincs rossz választás, akár a pezsgőt, akár a proseccót, cavát, vagy habzóbort emeljük le a polcról. A megfelelő ital kizárólag a személyes preferenciától és a felszolgált ételektől függ. 

Ha valami fényűzőt és elegánsat szeretnénk, a legjobb választás a pezsgő. Ha valami könnyed és frissítő ital a cél, érdemes kipróbálni a proseccót vagy a cavát. Ha pedig valami gyümölcsösre vágynánk, a habzóbor a legmegfelelőbb ital. Bármelyiket is választjuk, a vendégek biztosan élvezni fogják az ünneplést egy (vagy két!) pohárral a kezükben, miközben beavatjuk őket a buborékos nedű rejtelmeibe.

Forrás: Sajtóanyag
Nyitókép: Christopher Polinsky / EyeEm/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Tedd meg a befizetéseidet, mi pedig megnöveljük a nyerési esélyeidet maximum 275 000 forintig. (x)