Fekete, fehér vagy vörös, mindegy, ez az álgabona minden színében csodálatos tulajdonságokkal rendelkezik.
Pár évvel ezelőtt, amikor kiderült, hogy érzékeny vagyok a gluténra, hirtelen úgy éreztem, nincs semmi, amit megehetnék. Kénytelen voltam szép lassan felfedezni azokat az alternatív alapanyagokat, amelyeket gond nélkül fogyaszthatok. A rizs már a könyökömön jött ki, amikor először találkoztam a quinoával. Többek között ez az apró dél-amerikai magocska segített túllendülni az étkezésemben beállt sivárságon, amibe az érzékenység miatt kerültem.
Jó, jó, de mire?
Amellett, hogy gluténmentes alacsony a szénhidráttartalma, ugyanakkor teljes értékű fehérjeforrás. 100 gramm mag 12 gramm fehérjét tartalmaz (dupláját, mint ugyanennyi rizs), emellett megtalálható benne mind a 9 esszenciális aminosav, amely nélkülözhetetlen a szervezetünk számára. Ez utóbbi tulajdonsága teszi olyan népszerűvé például a vegánok körében. A növényke emellett kiváló vas-, magnézium-, E-vitamin-, kálium- és rostforrás, tehát igazi szuperélelmiszerről van szó. A quinoában megtalálható B2-vitamin (riboflavin) segít csökkenteni a migrénes fejfájások gyakoriságát. De javasolják cukorbetegeknek, szív- és érrendszeri problémákkal küzdőknek, valamit csontritkulás esetén is jó kiegészítő táplálék. Enyhe lúgosító hatása miatt segít felszámolni a szervezetben kialakuló gyulladásokat.
Hogyan kerüljön a tányérra?
A quinoa apró szemcséit érdemes előbb jó alaposan átöblíteni. Válasszunk kislyukú szűrőt, vagy egy textildarabot. Ezután kétszeres mennyiségű vízben főzzük 15-20 percig. Az íze enyhén diós, semleges, így szuperül illik köretként bármely húshoz vagy halhoz, de készíthetünk belőle laktató, kiadós salátát is. Remekül párosítható céklával és lazaccal, de a kelbimbó, brokkoli és a a cukkini is jó társa a tányéron. Reggelinek sem utolsó, nem kell más hozzá, csak némi aszalt gyümölcs, fahéj, tej, juharszirup vagy méz, és már indulhat is a nap!
Nyitókép: Losangela/Shutterstock