A természet Xanax-a: minden, amit az ashwagandha-ról tudni érdemes!

Nyugtat, növeli a libidót és segít koncentrálni

Mindig vonzottak a fura nevű növények, amelyeknek a világ valamely távoli zugában élők csodás gyógyhatást tulajdonítanak. Az ashwagandháról Indiától az USA-ig ódákat zengenek, sőt már tudományos kísérletekkel is bizonyították jótékony hatásait!

A mentális betegségek sorában a szorongás előkelő helyen szerepel. Valószínűleg nincs olyan ember, akinek az életét időről-időre ne határozná meg ez a kellemetlen érzés. Ilyenkor szorít a mellkasunk, izzad a tenyerünk, nehezen kezeljük a váratlan helyzeteket. Ha hosszú távon tartóssá válik a probléma, akkor memóriagondokkal, libidóvesztéssel, sőt, tartós fáradtsággal kell számolnunk. Annak érdekében, hogy ne uralkodhasson el rajtunk a probléma és, hogy a stressz ne állandósuljon, érdemes felvennünk a kesztyűt a szorongással. Mi, mint mindig most is a természetes anyagok mellett tettük le a voksunkat, így találtunk rá az indiai természetgyógyászat egyik csodájára. Az ájurvédikus gyógyászatban az ashwagandha, más néven álombogyó növény gyökerét évszázadok óta használják a szorongás, az erőtlenség és az öregedés ellen.

Klinikai vizsgálatokkal bizonyított hatékonyság

Az ashvagandha adaptogén, azaz olyan gyógynövény, amely segít fenntartani a szervezet hormonrendszerének egyensúlyát. Hogy igazolják a pozitív hatásait az elmúlt évtizedekben számos kísérletet végeztek. 2012-ben 64 ember vizsgáltak, két hónapon keresztül. A résztvevők egy csoportja ashwagandhát, míg a kontrollcsoport placebót kapott. Két hónap elteltével az ashwagandhát szedők körében átlagosan 28%-kal alacsonyabb kortizolszintet mértek. Emellett a vizsgált személyek más pozitív változásokról is beszámoltak, például elmúlt a rossz közérzetük és hatékonyabban tudtak teljesíteni a munkahelyükön is. Az eredmény egyáltalán nem meglepő, hiszen a kortizolszint csökkenésével az ember kiegyensúlyozottabbá válik és még az önbizalma is helyreáll. Egy másik kísérlet során az ashwagandha 50%-kal hatékonyabbnak bizonyult a pszichoterápiánál.

Mire jó az ashwagandha?

  • segíti az agy regenerációját egy hosszabb depressziós időszak után
  • javítja a kognitív funkciókat
  • csökkenti szervezetünk kortizol szintjét
  • az ájurvédikus gyógyászat szerint az ashwagandha szedése segít a fiatalságunk megőrzésében
Ne használd!
Nem szabad alkalmazni: terhesség, szoptatás, cukorbetegség, vérnyomás probléma vagy autoimmun betegség esetén.

Nyitókép: sveta_zarzamora/ iStock / Getty Images Plus

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: