Minden eddiginél hatalmasabb, jubileumi műsorral készül a Red Bull Pilvaker csapata 2022-ben

Március 15-én ismét A Szavak Forradalmáé lesz a főszerep!

Hatalmas utat tett meg a mára ikonikus összművészeti esemény, ami idén ünnepli a 10. születésnapját.

A Red Bull Pilvaker ötlete 2012-ben született azzal a szándékkal, hogy a maga eszközeivel tisztelegjen a hősök előtt és közelebb hozza a mai szóforradalmárokat a ’48-as költőkhöz. Az előadói és alkotócsapat azóta igazi családdá vált, a rendezvény pedig tíz év alatt olyan ikonikus eseménnyé nőtte ki magát, amely rekordgyorsasággal tölti meg a Papp László Budapest Sportarénát. Március 15-én ismét A Szavak Forradalmáé lesz a főszerep, egy minden eddiginél hatalmasabb, jubileumi műsorral készül a Pilvaker-csapat, akik ebben a formában most utoljára láthatók együtt a színpadon.

A Red Bull Pilvaker formabontó kulturális kezdeményezésként kavarta fel az állóvizet 2012-ben a VAM Design Centerben. Két évvel később megújult koncepcióval érkezett meg a produkció az Erkel Színházba, ahonnan hét teltházas előadás után, 2019-ben egyenes út vezetett a Papp László Budapest Sportarénáig, ahol a hagyományokhoz híven hip-hoppal, színházzal és irodalommal ünnepeltek.

Red Bull Pilvaker
(Fotó: Red Bull/Bertalan Ádám)
Red Bull Pilvaker
Red Bull Pilvaker (Fotó: Somay Márk)

Tíz év alatt több mint 40 magyar irodalmi klasszikust dolgozott fel a Pilvaker-csapat, melyet a közönség 26 636 megvásárolt jeggyel és 56 milliós YouTube-nézettséggel hálált meg. Mi sem mutatja jobban a produkció missziójának sikerét, hogy a dalokból már számos feldolgozás született és iskolai ünnepségek műsorában csendültek fel a kedvenc Pilvaker-slágerek. Sokakat a Pilvaker-család népszerű rapperei és MC-i ösztönöztek a magyar irodalom felfedezésére, valamint számos sikeres feleléshez járultak hozzá, de többen a szakdolgozatukat is a témának szentelték.

2016-ban kortárs irodalmi szövegként a 8. osztályos tankönyvekbe is bekerült a Szavak c. vers Lábas Viki, Fluor Tomi, Deego, Marsalkó Dávid, Wolfie és Fura Csé által átdolgozott verziója. De a dalok nem csak az irodalomórákat reformálták meg, sokak playlistjén kitüntett helyet kapott az Akarsz-e játszani, a Szeptember Végén vagy éppen a Föltámadott A Tenger.

Anyám tyúkja újragondolva

A Red Bull Pilvaker Petőfi Sándor Anyám tyúkja című versét dolgozta fel legelőször, így most a tízéves jubileum apropóján az alkotók visszatérnek a gyökerekhez. Az Anyám Tyúkja remake-je már elérhető az ismert videómegosztó oldalon és a zene streamelő szolgáltatók kínálatában, az új verzióban a csapat rapperei mellett az énekesek is fontos szerepet vállalnak.

A dal szép keretet ad az esemény történetének, hiszen a Pilvaker-család ebben a formában, ezzel a produkcióval most utoljára lép együtt színpadra március 15-én. Az előadáson természetesen látható lesz a csapat oszlopos tagja, Kautzky Armand színművész is, de érkezik Papp Szabi, Járai Márk, Sub Bass Monster, Lábas Viki, Marsalkó Dávid, Fluor Tomi, Diaz, Szakács Gergő, Fura Csé, Dipa, Deego, Bom, Eckü, Szivák Zsolt, Meszi, Singh Viki, Delov Jávor és a Random Trip zenészei, valamint Trokán Nóra, Pálmai Anna és Bánki Beni is.

„Nem vagyok egy nosztalgiázós típus, de azért a Pilvaker 10 éve alatt jó pár dologra örömmel emlékszem vissza. Óriási utat járt be az ötlet, a produkció és az előadók is ez idő alatt” – mondta el Marsalkó Dávid, aki a kezdetektől a Red Bull Pilvaker-család tagja. „Egy közös utazás volt ez a közönséggel a költészet és a kortárs zene metszéspontjában. A Pilvaker számomra mindig az alázatról, a tiszteletadásról és az előremutató munkáról szólt. Hálás vagyok a közönségnek, hogy végig mellettünk voltak!”

Red Bull Pilvaker
(Fotó: Somay Márk)

A 2022-es Red Bull Pilvakerre jegyek február 9-től vásárolhatók a Funcode oldalán, a 2020-es, a Covid-helyzet miatt elmaradt előadás jegytulajdonosainak pedig február 8-tól lesz lehetőségük elsőbbséggel jegyet váltani az eseményre. További információért kattints ide!

Forrás: Red Lemon Media
Nyitókép: Red Bull/Somay Márk

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: