Minden idők legsikeresebb filmjei: ezek a mozik taroltak az Oscaron

Arról, hogy egy film szerintünk jó-e vagy sem, lehet vitatkozni, hiszen az egyéni ízlés szubjektív. Viszont az, hogy ezek a mozik örökre beírták magukat a filmtörténelembe, megkérdőjelezhetetlen

A filmes szakma csúcsa minden tekintetben az Oscar-díj, hiszen az alkotók és a színészek egy-egy nagyobb volumenű mozi elkészítésekor mind arra törekednek, hogy kivívják az Akadémia figyelmét. Néhány filmnek pedig ez annyira jól sikerül, hogy még rekordokat is döntött az Oscar történelmében. Így lett például a West Side Story a legtöbb díjat nyert musical, de egy fantasy sem volt olyan elismert, mint A Gyűrűk ura. Ezúttal történelmi témájú drámák, életrajzi ihletésű filmek és romantikus mozik mind helyet kaptak listánkon. Lássuk minden idők legsikeresebb alkotásait az Oscar-díjak tekintetében.

A Gyűrűk Ura: A király visszatér – 11 Oscar-díj

Az elmúlt bő húsz év egyik legsikeresebb alkotása mindenképp A Gyűrűk Ura-trilógia befejező része volt. Tolkien mesterműve tökéletes alapot szolgáltatott ahhoz, hogy remek mozikat forgathassanak belőle. Viszont láttunk már bőven olyat, hogy egy-egy könyvből készült adaptáció még közelébe sem ért az alapjául szolgáló alkotásnak. Nos, A Gyűrűk Ura esetében ez nem így történt és Tolkien rajongói, a laikus nézők, valamint – ami ez esetben a legfontosabb – az Akadémia is egyetértett abban, hogy a Peter Jackson által rendezett monumentális, 201 perc játékidejű mozi (a bővített változat még ettől is hosszabb, 252 perces) jobban nem is sikerülhetett volna. A 2004-es Oscar-gála nagy várományosának tehát A Gyűrűk Ura: A király visszatér számított, hiszen előzetesen tizenegy kategóriában volt nominált. A díjeső pedig nem maradt el, az alkotók 100%-os arányban válották díjra jelöléseiket. A legjobb film, a legjobb rendező, a legjobb adaptált forgatókönyv, a legjobb látványtervezés, a legjobb jelmeztervezés, a legjobb vizuális effektusok, a legjobb hangkeverés, a legjobb vágás, a legjobb smink és maszk, a legjobb filmzene és a legjobb eredeti dal kategóriákban is maga mögé utasított mindenkit.

Titanic – 11 Oscar-díj

James Cameron nagyszabású moziját mindenki ismeri és azt is tudja, hogy nemcsak a közönség, hanem a szakma is elismerte. Az 1912. április 14-én elsüllyedt luxus óceánjáró története mindig is foglalkoztatta ugyanis a közvéleményt. A Titanic-ról számtalan legenda kelt szárnya és kering napjainkig, azonban Cameron egy új megközelítésbe helyezte történetét. A rendező ugyanis emberi sorsokon keresztül mesélte el a végzetes utazást. Külön becsülendő, hogy nemcsak a rendelkezésére álló cikkek, feljegyzések, felvételek és beszámolók alapján készítette el sikermoziját, hanem szám szerint tizenkét alkalommal merült le az Atlanti-óceán fenekén fekvő roncshoz, mielőtt megírta volna annak forgatókönyvét. A többi pedig már, mint mondani szokták, történelem. Az 1997. december 19-én bemutatott film tizenöt hetet töltött a jegyeladási listák élén és az Akadémia sem feledkezett meg róla. A Titanic-ot 1998-ban tizennégy Oscar-ra jelölték, melyből tizenegyet váltott díjra. A hetvenedik ceremónián megszerezte a legjobb film, a legjobb rendező, a legjobb látványtervezés, a legjobb vágás, a legjobb operatőr, a legjobb jelmeztervezés, a legjobb eredeti filmzene, a legjobb eredeti dal, a legjobb hangvágás, a legjobb hangkeverés és a legjobb vizuális effektusok kategóriák szobrait. Nem tudták viszont díjra váltani jelölésüket a főszerepben tündöklő Kate Winslet, az idős Rose Dawson Calvert alakító Gloria Stuart, valamint a film sminkjein dolgozó maszkmesterek sem.

Ben-Hur – 11 Oscar-díj

Szintén a „tizenegyesek klubjába” tartozik még az 1959-ben bemutatott Ben-Hur is. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy ez a klasszikus még nagyobb sikert aratott, mint az imént bemutatott mozik, hiszen az 1960-as, harminckettedik gálán még jóval kevesebb kategóriában versenyeztek a jelöltek. William Wyler rendező, Lewis Wallas könyvét alapul véve készítette el ezt a máig megkérdőjelezhetetlen fontossággal bíró alkotást. Meglepő, de a Ben-Hurt nagyban az MGM csődközeli állapotának köszönhetjük, hiszen ezzel az alkotással próbálták újra a mozikba csábítani a nézőket. A terv tökéletesen sikerült és a látványos film nem csak a közönséget győzte meg. Az 1960-as Oscart megelőzően tizenkét jelölést gyűjtött be, melyből tizenegyet váltott díjra. A Ben-Hur a legjobb film, a legjobb férfi főszereplő (Charlton Heston), a legjobb férfi mellékszereplő (Hugh Griffith), a legjobb rendező (William Wyler), a legjobb operatőr, a legjobb eredeti filmzene, a legjobb jelmez, a legjobb díszlet, a legjobb vizuális effektusok, a legjobb vágás és a legjobb hang kategóriákban is tarolt. Külön büszkeséggel tölthet el minket, hogy az egyik szobrot a Budapesten született, és számtalan, mára kultikussá vált film zenéjét szerző Rózsa Miklósnak köszönhette az MGM-et megmentő Ben-Hur.

West Side Story – 10 Oscar-díj

A West Side Story egy fogalom, bizonyítja ezt az Oscar-díjainak száma is. A 1961-ben bemutatott történet ugyanis mindent vitt a harmincnegyedik gálán. A Jerome Robins és Robert Wise által jegyzett alkotás, mint címe is sejteti, egy, a New York West Side negyedében kialakult konfliktusra helyezi a fókuszt. Viszont a mozi inkább egy modern korba átültetett Rómeó és Júlia, Shakespeare minden klasszikus eszközét felhasználva. A 152 perces dráma összesen tizenegy kategóriában hívta fel magára a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia figyelmét, mely jelölésekből tízet díjra is váltott. A West Side Story a legjobb film, a legjobb rendező, a legjobb operatőr, a legjobb férfi mellékszereplő (George Chakiri), a legjobb női mellékszereplő (Rita Moreno), a legjobb látványtervezés, a legjobb eredeti filmzene, a legjobb jelmeztervezés, a legjobb vágás és a legjobb hangkeverés kategóriákat megnyerve lett minden idők legsikeresebb musicalje.

Filmek, 9 Oscar-díjjal

Természetesen már egy Oscar-díj is óriási elismerés, sőt egy-egy jelölés is megtiszteletés, azonban bőven akad még alkotás, ami ennél jóval többet érdemelt. Az 1929-ben alapított elismerés történetében három olyan film is van, ami kilenc szobrot vihetett haza. Egyik ezek közül a kritikusok által is méltatott, 1996-os Az angol beteg. A mozi ugyan a főszereplő Ralph Fiennesnek nem hozta meg a vágyott díjat, de többek közt a legjobb filmnek, a legjobb rendezőnek és a legjobb operatőrnek járó szobrot is átvehették az alkotók. A mellékszereplőként jelölt Juliette Binoche pedig első Oscarját köszönhette a mozinak.

A szakma legrangosabb elismeréseiből szintén kilencet tudhat magáénak Az utolsó császár is. A Kína utolsó uralkodójáról szóló 1987-es életrajzi dráma kilenc jelölésének mindegyikét díjra váltotta. A Bernardo Bertolucci által rendezett Pu Ji életét bemutató alkotás a hatvandik gálán tarolt, ahol díjat hozott a rendezőnek és a filmnek is. Az utolsó császár megnyerte még a legjobb operatőr, a legjobb vágás, a legjobb díszlet, a legjobb jelmez, a legjobb adaptált forgatókönyv, a legjobb hang és a legjobb eredeti filmzene kategóriákat is.

A West Side Story sikeréig az 1958-as Gigi című alkotás számított a legsikeresebb musicalnek. A vegyes kritikákkal illetett mű 1959-ben nemcsak az Oscaron, de a Golden Globe-on, sőt még a Grammy-n is díjakat nyert. A Gigit az Akadémia kilenc kategóriában jelölte és ezeket később mind meg is nyerte. A sokak által Judy Garland férjeként ismert, Vincente Minnelli által rendezett mű a legjobb filmnek, a legjobb rendezésnek, a legjobb operatőrnek és a legjobb adaptált forgatókönynek járó díjakat is megkapta. Természetesen zeneileg is elismerték, így a legjobb eredeti dal és a legjobb eredeti filmzene kategóriákban sem talált kihívóra.

Tovább is van

Természetesen listánk itt nem érhet véget, hiszen még számtalan olyan filmtörténelmet írt alkotás született az elmúlt közel száz évben, melyet érdemes megemlítenünk. Nyolc Oscar-t kapott a 2008-as Gettómilliomos, az 1984-es Amadeus, az 1982-es Gandhi és a Liza Minelli főszereplésével készült 1972-es Kabaré is. Szintén ennyi díjjal büszkélkedhet az Elfújta a szél, a My Fair Lady, a 1954-es A rakparton című alkotás, illetve az ’53-as Most és mindörökké is.

Az Akadémia 1999-ben hét díjjal ismerte el a Szerelmes Shakespeare-t, szintén ennyit osztott ki a 2013-as Gravitációnak és a mindig megrendítő Schindler listája alkotóinak. Szintén hét szobrot tudhat magáénak az 1990-es Farkasokkal táncoló, az 1985-ös Távol Afrikától és az 1973-as A nagy balhé. A teljesség igénye nélkül még itt megjegyezném, hogy az egyik személyes kedvencem, A híd a Kwai folyón című, 1957-ben megjelent alkotás is ugyanennyi díjat érdemelt.

Nyitókép: Michael Ochs Archives/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: