„Minden test beach body!” Plakátkampány indult, hogy egy nő se szégyellje a testét a strandon

Bátor, példamutató kezdeményezés indult Spanyolországban: egy plakátkampány, ahol öt különböző alkatú, korú és bőrszínű nő biztat mindenkit arra, hogy menjünk bátran strandra és élvezzük a nyarat. Mert a nyár mindenkié, a mienk is!

Vajon hányszor fordul elő nap mint nap a világban, hogy nők csak azért nem mennek strandra, vagy ha ki is mennek, nem élvezik az ott töltött időt, mert nem úgy néznek ki, mint a reklámokban szereplő modellek? Hányszor állnak az irreális elvárások annak útjában, hogy jól érezzük magunkat… Ennek felszámolásában szeretne segíteni egy, szerintünk igazán példamutató plakátkampány is. A kreatív nyári kampányt a spanyol esélyegyenlőségi minisztérium indította el, az Instituto Mujeres nevű női szervezettel együtt. A plakáton öt különböző korú, etnikumú és testalkatú nő látható, egyikük egy idős nő, emlőeltávolító műtét utáni sebhellyel a mellkasa jobb oldalán.

A kampány célja pedig részben kiderül a szlogenből: „A nyár a mienk is, vagyis minden nőt arra biztatnak, hogy élvezze a legforróbb évszak örömeit, függetlenül a külső adottságaitól, és ne szégyellje a testét.

Plakátkampány hirdeti: minden test beach body

„Minden test beach body” mondta Ione Belarra, a spanyol szociális jogokért felelős miniszter. Majd hozzátette: „minden test valid, és jogunk van ahhoz, hogy úgy élvezzük az életet, ahogy vagyunk, bűntudat és szégyenérzet nélkül. A nyár mindenkié!”

Antonia Morillas, a fent említett Instituto mujeres női intézet vezetője szerint az elvárások befolyásolták a nők önbecsülését, és ezek is hozzájárultak ahhoz, hogy a nők jogai csorbuljanak, vagy épp teljesen elveszítsék azokat. És bár ez a bátor és példamutató plakátkampány máris kap hideget-meleget, egy biztos: a női intézetnél büszkén hidertik, hogy ez a nyár más lesz. „Ma egy olyan nyárra koccintunk, amely mindenkié, sztereotípiák és a testünkkel szembeni esztétikai erőszak nélkül – közölte az Instituto Mujeres.

Forrás: TheGuardian.com
Nyitókép: Rawpixel / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: