Mindenki erről a magyar filmről beszél

Az Oscar-díjra is jelölt Koltai Lajos a Sorstalanság után csaknem két évtizeddel ismét visszaült a rendezői székbe, hogy filmre vigye Semmelweis Ignác életének legfontosabb momentumát.

Koltai Lajos Semmelweis című kosztümös mozija hétfőn, New York-ban került bemutatásra, a világpremieren pedig a közönség soraiban helyet foglaló nézők tetszését is elnyerte. A pénteki Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál nyitófilmjeként pedig azt már most kivívta, hogy a Variety is foglalkozzon az alkotással. Koltai neve egyébként nem ismeretlen a nemzetközi porondon. 2001-ben az olasz Maléna című filmdráma fényképezéséért a legrangosabb filmes díjra jelölték. 2005-ben a Nobel-díjas Kertész Imre Sorstalanság adaptációjára figyelt fel tőle a világ, majd 2007-ben már olyan sztárok szerepeltek Este című mozijában, mint Meryl Streep és Glenn Close. A rendezőtől a kosztümös, történelmi filmek világa sem áll távol, hiszen korábban dolgozott A napfény íze és a Redl ezredes alkotásokban is.

Miről is szól a Semmelweis film?

Semmelweis Ignácot senkinek sem kell bemutatnunk. A magyar orvos, akit sokszor csak „az anyák megmentőjeként” emlegetnek, elévülhetetlen érdemeket szerzett az orvostudományban. Semmelweis ugyanis igazi úttörő volt korában, amit többek nem is fogadtak jól. A történet Bécsben játszódik, ahol egy kórház tragédiájába csöppenünk. Az 1847-es események feldolgozásakor a mindent megváltoztató felfeledezése mellett az osztrák és magyar orvosok közötti konfliktus, illetve szerelmi életének alakulása is hangsúlyt kap. Semmelweis a világon először ébredt rá arra, hogy a számtalan életet követő gyermekágyi lázat az orvosok és orvostanhallgatók „felelőtlen” magatartása okozta. A kórházakban akkor ugyanis a gyakori, boncterem és a szülészeti osztály közötti ingázás során elmaradt a fertőtlenítés: egy-egy boncolás után az orvosok szennyezett kézzel vizsgálták a várandósokat. Semmelweis kötelezte a klinika dolgozóit a szülészeti osztályaira történő belépés előtt a klórmész-oldatos kézmosásra, majd az egyes betegek vizsgálata közötti fertőtlenítő kézmosást is kötelezővé tette. A doktor életében semmi és senki nem volt fontosabb, mint a rábízott betegek egészsége, és ezért mindent meg is tett. Kollégái viszont nem rajongtak érte, sőt őrültnek hitték. A film tehát az 1847-es felfedezés körülményeit dolgozza fel, jobban megismertetve a nézővel Semmelweis Ignác életét.

Minden, amit tudni kell a filmről

A rendező személye tehát a nemzetközileg is elismert, Koltai Lajos. A film címszerepében Vécsei H. Miklóst láthatjuk, Semmelweis szülésznő segítőjét Nagy Katica alakítja. Feltűnik még a vásznon Gálffi László, Kovács Tamás, Lengyel Ferenc, Szűcs Nelli, Elek Ferenc, Kovács Lajos, Györgyi Anna, Csapó Attila, Znamenák István, Hajduk Károly, Simon Kornél, Mészáros Blanka és Kizlinger Lilla is. A mozi jelmezeiért pedig Szakács Györgyi, Jászai Mari- és Kossuth-díjas jelmeztervező felelt, akivel a rendező már a Sorstalanság alatt is együtt dolgozott. A magyar mozikban a New York-i világpremiert és a Los Angeles-i bemutatót követően november 30-tól láthatja a közönség. A film iránt nemzetközi szinten is óriási érdeklődés mutatkozik, hiszen Semmelweis Ignác felfedezésével az egész orvosi világot megreformálta. 

Nyitókép: Nemzeti Filmintézet/ Semmelweis

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Legnépszerűbb cikkek: