Mindenkinek szüksége van lelki kötelékre. Miről ismerheted fel, hogy valóban megtaláltad?

Érezted már úgy, amikor először találkozol valakivel, hogy rögtön működik a kémia köztetek? És tudod, hogy ez teher is lehet?

Nem tudom ki, hogy van vele, de velem többször is előfordult, hogy egy első találkozásnál, egészséges mértékben ugyan, de kicsit aggódtam. Volt, hogy valakit a híre előzött meg, de olyan is, amikor én ítéltem meg ismeretlenül –pusztán csak ránézésre – valakit rosszul. Vagy, ne adj’ Isten, velem szemben voltak fenntartásai az illetőnek. Aztán a legnagyobb megdöbbenésemre, viszonylag rövid idő elteltével annyira közös nevezőn voltunk, és úgy beszélgettünk, mintha régóta ismernénk egymást, csak épp nem volt lehetőségünk mostanában találkozni.

Ha valaki szinte ismeretlenül, de azonnal magával ragad, akkor szinte biztos, hogy lelki kötelék van köztetek. „A lélekkötelék egy spirituális kapcsolat, amely olyan érzés, mintha már ismertél volna valakit. Ilyenkor van egy előzetes kapcsolat a két lélek között. És amikor találkozol valakivel, azonnal felismered az érzést, a kapcsolat azonnal létrejött.” – mondja Heather Shannon, terapeuta.

Egy ilyen kapcsolat változó intenzitású és mélységű lehet, valamint rövidebb ideig tartó, de akár élethosszig is kitarthat. Azonban bármennyire erős is a kötelék, nem biztos, hogy mindkét fél számára egészséges. Lelki kötelékünk lehet a párunkkal, szülővel, baráttal, kollégával, de akár egy korábban teljesen idegen személlyel is. Spirituális vonalon megközelítve az asztrológiai egyezést szokták példaként hozni, de a fogalom a kereszténységre is visszavezethető, hiszen már a Biblia is említi, a lelkek összefonódását.„A lelki kötelék egy erős kapcsolat, amely a „mi ismerjük egymást” érzésével párosul, amit sokszor nehéz megmagyarázni, és többnyire egy múltbeli élettapasztalatból származik”.

Miről ismerheted fel a lelki köteléket?

Fotó: Drazen Zigic / Getty Images

1. Azonnal jól érzed magad valakivel

Ha nem tudod meghatározni, és szavakkal kifejezni, de mégis azt tapasztalod, hogy jól érzed magad valaki mellett. Ilyenkor olyan érzésed lehet, hogy az illető mindig az életed része volt, még akkor is, ha csak pár napja ismered.

2. Könnyű a kommunikáció

Két ember között a kommunikáció sokszor még egy párkapcsolatban sem működik zökkenőmentesen. Az életben is gyakori, hogy tudod, hogy meg kellene beszélni dolgokat, de valahogy nem jönnek a szádra a szavak. De létezik olyan is, amikor elkezdesz egy mondatot, és más fejezi be helyetted, vagy te tudod folytatni azt a gondolatmenetet, amit a másik szeretne elmondani. Ilyenkor egészen biztos, hogy lelki kötelék van közöttetek.

3. Nem kell túlmagyaráznod a dolgokat

Ha félszavakból, esetleg szavak nélkül is értitek egymást. Nem kell túlbonyolítanod, vagy hosszasan magyaráznod valamit, mert a másik egy pillantásából látod, hogy pontosan érzi, és tudja, miről van szó, veled együtt látja a „teljes képet”.

Szerelem
Fotó: Charly Pn/Unsplash

4. Ragaszkodsz hozzá

Ha minél több időt szeretnél a másik társaságában lenni, ha fizikai vonzalmat érzel iránta, és a végtelenségig húzod a búcsúzás pillanatát az elváláskor.

5. Többet akarsz tudni a másikról

Vannak olyan helyzetek, amelyek túlmutatnak a lelki köteléken. Hiszen bármennyire is egy hullámhosszon vagy valakivel, a munkahelyi dolgaihoz, vagy az érdeklődési körével kapcsolatos témákhoz nem biztos, hogy érdemben hozzá tudsz szólni. Ha felmerül benned, hogy ezekben a dolgokban is támogatást szeretnél neki nyújtani, akkor biztos, hogy erős lelki kötelékkel kapcsolódsz hozzá.

Ahogy az alábbi felsorolásból is látszik, a lelki kötelék vékony kötélen táncol, és bizony egészségtelen mértékű is lehet. Hiszen nem biztos, hogy a másik fél is igényli a fizikai közelséget, vagy az állandó kapcsolattartást, így előbb-utóbb teher lehet számára ez a kötődés. Fontos, hogy tudjuk kontrollálni az érzéseinket, és felmérjük, hogy nemcsak a másik, a saját számunkra is mennyire „előnyös” egy ilyen kapcsolat. „Ha nem tudod kezelni az érzéseidet, és túl sok vagy a másiknak, az szorongáshoz, de hosszabb távon pánikhoz is vezethet”. Vagyis nem rossz dolog, ha lelki kötödést érzel, csak ne hagyd, hogy eluralkodjon rajtad és maga alá gyűrjön az érzés. Vigyázz, hogy ne válj függővé, és ne a lelki kötődés alapján akard meghatározni vagy értelmezni magad.

Forrás: womenshealthmag.com

Nyitókép: peopleimages/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: