Ha este nassolási késztetést érzel, és vágynál valami olyanra, amit büntetlenül fogyaszthatsz (akár ételérzékenyként is), akkor ezt a ropogtatnivalót neked találták ki!
A népiesen bagolyborsónak is nevezett csicseriborsóból készült csemegét rettentő egyszerű elkészíteni, ráadásul finom és laktató is. Glutén- és laktózmentes, vegán nass, cukorbetegségben és inzulinrezisztenciában szenvedők is fogyaszthatják!
Hozzávalók az egyszemélyes adaghoz:
- körülbelül 50 gramm csicseriborsó
- 1 evőkanál olívaolaj
- fűszerek ízlés szerint – 1 evőkanállal javaslunk hozzátenni összesen, de ez a fűszerkeverék intenzitásától is függ!
Saját keverésű fűszervariációk lehetnek:
- csípős, intenzív keverék: csilipehely, szárított vagy friss gyömbér, római kömény, őrölt fahéj, őrölt kardamom, himalája só
- római stílusú zöldfűszeres keverék: parajdi só, rozmaring, kakukkfű, fokhagyma granulátum, szárított petrezselyem, citromlé
Ha nincs otthon ennyiféle fűszer, vagy bizonytalan vagy az arányokat illetően, a következő natúr fűszerkeverékeket ajánljuk:
Mindegyik adalékanyag és ízfokozó mentes. (Viszont nem mindegyik cukormentes, ezért listázzuk az összetevőket is!)
- TRS Garam Masala fűszerkeverék: csípős, aromás, édeskés ízvilág – összetevői: koriander mag, római kömény, spanyol paprika, szerecsendió, fekete bors, kardamom, szegfűszeg, édeskömény, babérlevél
- Házi arany – Ázsia wok: enyhén csípős, fanyar, sós – összetevői: só, szárított zöldségek, fokhagymapor, vöröshagyma granulátum, koriander, mustármag, gyömbér, fekete bors, kurkumapor, cukor, őrölt fűszerpaprika, őrölt fűszerkömény, őrölt fahéj, őrölt római kömény, őrölt szegfűszeg
- Naturella ropogós sültkrumpli: pikáns, sós, nem csípős ízvilág – összetevői: étkezési só, szárított sárgarépa, szárított vöröshagyma, csemegepaprika, kömény, kurkuma, szárított fokhagyma, szárított zeller, rozmaring, fekete bors, koriander, csilipaprika, szárított paradicsom, szárított petrezselyemzöld.
- Fűszerész: Krétai fűszerkeverék vadon nőtt zöldfűszerekből: intenzív, zöld, kesernyés – összetevői: krétai vad oregánó, krétai vad kakukkfű, krétai vad rozmaring, krétai vad bazsalikom, krétai vad majoránna, menta
Ha nagyobb adagot szeretnél készíteni, nem kell az olaj többszörösét felhasználnod, fűszerből viszont érdemes. A lényeg, hogy egyenletesen érje a borsókat egy kicsi zsiradék.

A snacket elkészítheted szárított csicseriborsóból vagy konzervből is. Ha a szárított csicseriborsót választod, azt előre be kell áztatni, legalább fél napig, viszont egy napnál tovább nem érdemes. Legalább annyi vizet tegyél hozzá, hogy ellepje a szemeket. Ha konzervet használsz fel, akkor pedig alaposan öblítsd és szűrd le a szemeket. Mindkét metódus esetén szárítsd meg a borsókat konyharuhával, és dörzsölgesd le róluk az áttetsző, vékony felső héjréteget.
Elkészítés sütőben:
Ha a borsók már szárazak, keverd el egyenletesen a kiválasztott fűszereket az olajjal. 180 fokra előmelegített sütőben süsd, tegyél a tepsibe sütőpapírt. A borsószemeket egyenletesen terítsd ki, majd oszlasd el rajtuk a fűszerkeveréket. Körülbelül 15-20 percig süsd, amíg aranybarnára nem sül. Kanállal átmozgathatod 5 percenként, hogy egyenletesen piruljon.
Olívaolaj helyett akár kókuszolajat is használhatsz!
Elkészítés serpenyőben:
A snacket bő olajban kisütve is el lehet készíteni körülbelül 2-3 perc alatt. Ez esetben ismét szükséged lesz egy szitára, amivel miután megsült, kiemelheted a szemeket a serpenyőből. Tedd az aranybarna szemeket papírtörlőre. Kész is!

A snackhez tálalj koktélparadicsomot, sült édesburgonya-kockákat, friss, mosott bébispenót-levelet és egy avokádót. Tápláló, egészséges és könnyű vacsora.