Ínycsiklandó utóvacsora: csicseriborsó snack

Pár perc alatt elkészíthető finomság

Ha este nassolási késztetést érzel, és vágynál valami olyanra, amit büntetlenül fogyaszthatsz (akár ételérzékenyként is), akkor ezt a ropogtatnivalót neked találták ki!

A népiesen bagolyborsónak is nevezett csicseriborsóból készült csemegét rettentő egyszerű elkészíteni, ráadásul finom és laktató is. Glutén- és laktózmentes, vegán nass, cukorbetegségben és inzulinrezisztenciában szenvedők is fogyaszthatják!

Hozzávalók az egyszemélyes adaghoz:

  • körülbelül 50 gramm csicseriborsó
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • fűszerek ízlés szerint – 1 evőkanállal javaslunk hozzátenni összesen, de ez a fűszerkeverék intenzitásától is függ!

Saját keverésű fűszervariációk lehetnek:

  • csípős, intenzív keverék: csilipehely, szárított vagy friss gyömbér, római kömény, őrölt fahéj, őrölt kardamom, himalája só
  • római stílusú zöldfűszeres keverék: parajdi só, rozmaring, kakukkfű, fokhagyma granulátum, szárított petrezselyem, citromlé

Ha nincs otthon ennyiféle fűszer, vagy bizonytalan vagy az arányokat illetően, a következő natúr fűszerkeverékeket ajánljuk:

Mindegyik adalékanyag és ízfokozó mentes. (Viszont nem mindegyik cukormentes, ezért listázzuk az összetevőket is!)

  • TRS Garam Masala fűszerkeverék: csípős, aromás, édeskés ízvilág – összetevői: koriander mag, római kömény, spanyol paprika, szerecsendió, fekete bors, kardamom, szegfűszeg, édeskömény, babérlevél
  • Házi arany – Ázsia wok: enyhén csípős, fanyar, sós – összetevői: só, szárított zöldségek, fokhagymapor, vöröshagyma granulátum, koriander, mustármag, gyömbér, fekete bors, kurkumapor, cukor, őrölt fűszerpaprika, őrölt fűszerkömény, őrölt fahéj, őrölt római kömény, őrölt szegfűszeg 
  • Naturella ropogós sültkrumpli: pikáns, sós, nem csípős ízvilág – összetevői: étkezési só, szárított sárgarépa, szárított vöröshagyma, csemegepaprika, kömény, kurkuma, szárított fokhagyma, szárított zeller, rozmaring, fekete bors, koriander, csilipaprika, szárított paradicsom, szárított petrezselyemzöld.
  • Fűszerész: Krétai fűszerkeverék vadon nőtt zöldfűszerekből: intenzív, zöld, kesernyés – összetevői: krétai vad oregánó, krétai vad kakukkfű, krétai vad rozmaring, krétai vad bazsalikom, krétai vad majoránna, menta

Ha nagyobb adagot szeretnél készíteni, nem kell az olaj többszörösét felhasználnod, fűszerből viszont érdemes. A lényeg, hogy egyenletesen érje a borsókat egy kicsi zsiradék.

Fotó: Vorontsova Anastasiia / Shutterstock.com

A snacket elkészítheted szárított csicseriborsóból vagy konzervből is. Ha a szárított csicseriborsót választod, azt előre be kell áztatni, legalább fél napig, viszont egy napnál tovább nem érdemes. Legalább annyi vizet tegyél hozzá, hogy ellepje a szemeket. Ha konzervet használsz fel, akkor pedig alaposan öblítsd és szűrd le a szemeket. Mindkét metódus esetén szárítsd meg a borsókat konyharuhával, és dörzsölgesd le róluk az áttetsző, vékony felső héjréteget.

Elkészítés sütőben:

Ha a borsók már szárazak, keverd el egyenletesen a kiválasztott fűszereket az olajjal. 180 fokra előmelegített sütőben süsd, tegyél a tepsibe sütőpapírt. A borsószemeket egyenletesen terítsd ki, majd oszlasd el rajtuk a fűszerkeveréket. Körülbelül 15-20 percig süsd, amíg aranybarnára nem sül. Kanállal átmozgathatod 5 percenként, hogy egyenletesen piruljon.

WooHoo-tipp:
Tedd egy zacskóba a csicseriborsót és az olajos fűszerkeveréket, majd rázd össze az egészet. Ha nem akarsz műanyag csomagolóanyagot használni, akkor egy szórófej segítségével permetezd a kiterített szemekre az olajat, majd kanállal szórd rájuk a fűszereket.

Olívaolaj helyett akár kókuszolajat is használhatsz!

Elkészítés serpenyőben:

A snacket bő olajban kisütve is el lehet készíteni körülbelül 2-3 perc alatt. Ez esetben ismét szükséged lesz egy szitára, amivel miután megsült, kiemelheted a szemeket a serpenyőből. Tedd az aranybarna szemeket papírtörlőre. Kész is!

Fotó: Anna Shepulova / Shutterstock.com

A snackhez tálalj koktélparadicsomot, sült édesburgonya-kockákat, friss, mosott bébispenót-levelet és egy avokádót. Tápláló, egészséges és könnyű vacsora.

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk: