Mindig a legrosszabbra gondolsz? Így változtass rajta

Egy félreértés vagy apró hiba miatt az állásodat félted, vagy egy vitát követően a szakítástól rettegsz? Ha mindig a legrosszabbra gondolsz, van segítség: ezt a néhány dolgot próbáld betartani, és figyeld a változást!

Számos oka lehet, ha mindig a legrosszabb forgatókönyvre készülsz fel, az alapvetően negatív hozzáállástól az alacsony önbecsülésen át egészen addig, hogy túl sok rossz dolog történt már veled ahhoz, hogy könnyedén a jóra tudj hangolódni. De bármi legyen is az ok, talán legbelül benned is megszületett már az igény arra, hogy változtass ezen és át tudd hangolni az agyad, amikor azon kapod magad, hogy a legrosszabbra gondolsz. Mert hát mégsem állapot, hogy minden hangos szóváltás után a kapcsolatod végét vizionálod vagy ha a legjobb barátnőd nem válaszol azonnal, arra gondolsz, hogy a barátságod már nem is fontos neki. És a család mellett a munkahelyi kihívásokat is jó lenne már – divatos szóval élve kevésbé katasztrofizálni, ugye? Persze, mondani könnyű, de mégis, hogyan csináld? Ne aggódj, a dolog igazán nem agysebészet, csak egy kis tudatosságra, és persze, gyakorlásra lesz hozzá szükséged. Na meg arra, hogy bevesd a következőket.

Így hangold át a gondolataid, ha mindig a legrosszabbra gondolsz

Ha azon kapod magad, hogy egy adott dolog kapcsán valószínűleg épp a legrosszabbra gondolsz, legyen az egy új recept kipróbálása vagy egy munkahelyi dilemma, akkor sokat segíthet, ha emlékeztetet magad az érzéseid és a gondolataid közti kapcsolatra. Azonosítsd magadban, mit érzel és mire gondolsz. Így jobban megértheted, mi zajlik benned, megértheted és átkeretezheted a gondolataidat. Igen, persze, van egy legrossabb kimenetel, de ez csak egy lehetőség a sok közül. Vedd sorra a valószínűbb kimeneteleket, ahelyett, hogy a valószínűtlen szélsőségekre összpontosítanál, és gyűjts magadban bizonyítékokat, amelyek a valószínűbbek mellett szólnak.

Csak egy példa: ha fontos prezentációra készülsz, de már a sírásig felhúztad magad, mert azt látod magad előtt, hogy csúfos bukás lesz a dologból, ne szaladj ennyire előre. Adj nevet az érzéseidnek: félelem a nyilvános szerepléstől, önbizalomhiány, megfelelési vágy? Miben gyökerezik a félelmed és a negatív gondolataid? 

Le is írhatod a gondolataidat, ami nemcsak azért jó technika, mert így jobban átlátod őket, hanem azért is, mert a tények számba vétele után másokkal fogod tudni helyettesíteni őket.

Ha megvan az ok, tudsz tenni ellene. Például tudatosíthatod magadban, hogy nagyon alaposan felkészültél, és a jegyzeteid is veled lesznek, szóval abszolút nem leszel védtelen. Így máris nyugodtabbnak érezheted magad. Ezután vedd sorra a lehetséges valószínűbb kimeneteleket. A kollégák kicsit unott fejjel hallgatnak, a főnököd meg esetleg meg is dicsér? Na ugye, hogy nem is lesz ez olyan katasztrofális! 

5 másodperces mikroszokások, így változtasd meg a gondolkodásmódod

Próbálj ki néhány mindfulness gyakorlatot

A mindfulness és hasonló gyakorlatok szintén segíthetnek, mivel lehetővé teszik, hogy arra koncentrálj, ami itt és most történik, nem pedig arra, ami a jövőben történhet. Ha a pillanatban vagy jelen, az segíthet számba venni a jelenlegi erőforrásaidat, jobban megtervezni az esetleges krízisek kezelését, és problémamegoldást nyújt a valós (és nem a legrosszabb) forgatókönyvek megoldásához.

Forrás: Verywellmind.com és YourTango.com
Nyitókép: Chad Baker / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: