Mindig bepenészedik a szobanövényeid földje? Van rá 7 megoldásunk!

Otthonunk hangulatához nagyban hozzájárulnak szobanövényeink. Ez a csipetnyi zöldfelület kialakítása azonban olykor komoly fejtörést okoz. Ha neked is mindig bepenészednek a szobanövényeid, akkor most nagyon figyelj!

A szobanövények nemcsak színt hoznak életünkbe, hanem egyéniségünket is hűen tükrözik. Ezen felül pedig egészséget hoznak otthonunkba. Azonban a penész ezeket a kedvező életettani hatásokat az ellenkezőjére fordíthatja. Ha felüti a fejét a penész szobanövényeid földjében, azonban még korántsem jelenti, hogy búcsút kell mondj nekik. Tudod, aki megoldást keres, az megoldást talál.

kertészkedés kert növények
Fotó: Luis Alvarez / Getty Images

Ne hagyd kezeletlenül!

Ahhoz, hogy hatékonyan tudjuk kezelni a penészedést, fontos megértenünk a kialakulásának okait. A legtöbb penészspóra fajnak két dologra van szüksége ahhoz, hogy élő telepekké alakuljon, ez pedig: táplálék és víz. A virágföldben lévő szerves anyagok maximálisan kielégítik a kis penészgombák éhségét. De ezen kívül a lehullott levelek, vagy a levegőben keringő szerves részecskék, mint például az emberi bőrsejtek is életadó energiával látják el őket. Ha hagyod penészedni a növényeidet és a földjüket, az rontja a beltéri levegő minőségét, mivel ezek a részecskék belélegezhetők. A penészfajok és mikotoxinok pedig különbözőnél veszélyt jelenthetnek az ember immunrendszerére.

Ültesd át!

Fentiekből következik, hogy szobanövényeid steril talajba való átültetésével óriási csapást mérhetsz a gonosz gombákra. A kereskedelmi forgalomban kapható virágföldek zöme a gyártó által sterilizálva van, de ha penész ellen indulsz, akkor ezt ellenőrizd a virágföld csomagolásán.

Jóból is megárt a sok

Örök szabály, amit nem csak akkor érdemes szem előtt tartani, ha már kifehéredett a sok penésztől a virágföld teteje: ne öntözd túl a növényeidet. Használj talajnedvességmérőt, vagy egy sokkal kézenfekvőbb dolgot: az ujjadat. Ha a virágföld felső néhány centimétere már száraz, csak akkor kell a növényeidet megöntözni.

Kertész leszek, fát nevelek

Szoktasd magad rá, hogy a lehullott leveleket és port időről-időre eltakarítod a növényföld tetejéről. Ezek ugyanis melegágyai a gombák elszaporodásának. Ha néhány hetente áttisztítod a virágföld tetejét, azzal biztosítod, hogy növényeid mindig a legjobb formájukat hozzák.

Szobanövény-világ

A szobanövények, pláne ha sok van belőlük, gyakran teremtenek párás környezetet, amely táptalaja lehet a penésznek. A beltéri páratartalom szinten tartásához és a penészgombák megelőzésére használj párátlanító berendezést. Egy párátlanító berendezéssel nemcsak szobanövényeidet óvhatod meg a penészedéstől, de az otthonod levegőjében terjedő baciknak is búcsút inthetsz.

lány nő lakberendezés illóolaj
fotó: Anastasiia Krivenok / Getty Images

Simogató szellő

A jó levegőáramlás kulcsfontosságú, hiszen a penész 48 órán belül kialakulhat. Naponta legalább kétszer szellőztesd át az otthonodat. De akár időnként beindíthatsz egy kisebb ventillátort is, hogy biztosítsd a légmozgást és a száraz környezetet szobanövényeid számára.

Napfényből jeles

A napfény nemcsak elősegíti a növények növekedését, de szárazon és sterilen is tartja a levegőt. Bár sok szobanövény nem jól viseli a közvetlen napfényt, azért időnként nem árt beengedni a napot. Az a legjobb megoldás, ha növényeidet nem közvetlenül az ablak elé, hanem inkább mellé helyezed.

A természet ereje

A penészgombák ellen hatékony módszer és ráadásul kellemes illatot is áraszt: a fahéj. Egy kis mennyiséget a virágföldre szórva hosszú ideig megakadályozhatjuk a penészgombák kialakulásának lehetőségét. Hasonló hatással bír a kiszárított kávézacc is, azonban ez utóbbiból is csak kis mennyiséget szabad kiszórni a virágföld tetejére.

 

Nyitókép: Iryna Imago / Getty Images
Forrás: mindbodygreen

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: