„Mindig emlékezz: tedd le a poharat.” – Pofonegyszerű lecke egy professzortól arról, milyen káros a stressz

Amikor egy pszichológia professzor egy pohár vízzel a kezében sétált a katedrán, mindenki a jól ismert 'félig üres vagy félig tele pohár' kérdésre számított. Az előadás azonban váratlan fordulatot vett.

Milyen nehéz ez a pohár víz? Ezt az egyszerű kérdést tette fel egy egyetemi professzor a diákjainak. Az erről készült videó pedig viharos gyorsasággal terjedt el az interneten. Vajon miért? Az elhangzott kérdés talán nem is volt olyan egyszerű, mint azt elsőre gondolnánk. A tanulók találgatni kezdtek: 250 gramm, 300 gramm, 400 gramm. Az elhangzott válaszok közül a professzor azonban egyiket sem találta helyesnek, és egyre csak rázta a fejét. A tanóra ugyanis nem a fizikáról szólt, hanem a stresszről.

@thementorhousePOWERFUL story on stress.♬ original sound – The Mentor House

„A pohár abszolút súlya nem számít. Minden attól függ, hogy mennyi ideig tartom. Ha egy percig tartom, nem történik semmi. Ha egy órán át tartom, a karom elkezd fájni. Ha egész nap tartom, a karom zsibbadni kezd. Bár a pohár súlya nem változik, minél tovább tartom, annál nehezebbé válik” közölte szelíd őszinteséggel. Ekkor egyetértő bólintások töltötték meg a termet, a professzor pedig így folytatta. „Az életben a stressz és a gondok olyanok, mint ez a pohár víz. Ha egy kis ideig elgondolkodsz rajtuk, nem lesz semmi gond. Ha egy kicsit tovább gondolsz rájuk… elkezdenek fájdalmat okozni. Ha egész nap csak ezek járnak a fejedben, megbénulsz, képtelen leszel bármit is tenni.” Végül az idős oktató az asztalra helyezte a poharat, és így szólt a diákjaihoz: „Mindig emlékezz: tedd le a poharat.”

A videóból levont tanulság egy fontos lecke mindannyiunk számára. A múlt emlékei vagy az ismeretlen jövővel kapcsolatos félelem terhe felesleges fájdalmat okoz. Meg kell találni a módját, hogy könnyítsünk az érzelmi terheken, különben annyira ránk nehezednek, hogy a végén képtelenek leszünk szabad életet élni.

Forrás: upworthy.com
Nyitókép: Manki Kim/Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: