Minimalista bungaló, amelynek belső tereiben három udvar és gyümölcsfák is rejtőznek

A japán minimalizmus valójában már hónapokkal ezelőtt ámulatba ejtett minket. De ennek a lakóháznak köszönhetően, most még jobban rajongunk!

Akashi városában található az a minimalista ház, amelyről első ránézésre azt is gondolhatnánk, hogy egy egyszerű faviskó, esetleg egy modern garázs. Valójában egy gondosan kialakított lakóépület áll előttünk, amely rengeteg titkot rejt magában: belső tereiben három kert és néhány gyümölcsfa is helyet kapott.

A japán városban található ház az oszakai székhelyű Arbol (spanyolul ‚‚fa’’) építészeti stúdió nevéhez köthető. A cég minden projektjében arra törekszik, hogy egyszerű, funkcionalista épületeket tervezzenek, amelyek biztosítják, hogy lakói kizárják a külvilágot és közelebb kerülhessenek a természethez, illetve a családjukhoz. Erre törekedtek az Akashi kertvárosában álló épület kialakítása közben is: az épület oldalát vertikálisan elhelyezett falécek borítják, és csak egy kis felületen találhatók rajta keskeny rések. Ezek biztosítják, hogy a ház természetesen szellőzhessen.

Fotó: Yasunori Shimomura

Az Akashi-ház sávszerűen három részre osztható, mindegyikben központi szerepet kap egy kisebb udvar. Közvetlenül a bejárat mellett található a legnagyobb kert, ahová néhány gyümölcsfát is telepítettek, mögötte pedig a tatami szobába léphetünk be. A középső részben kapott helyet a tágas amerikai konyhás nappali, illetve a második kert. A bejárattól legtávolabb eső helyiségekben található a hálószoba, a fürdő és a legkisebb udvar, amelyet úgy alakítottak ki, hogy tökéletes legyen a ruhák szárításához. 

Fotó: Yasunori Shimomura

Annak ellenére, hogy a minimalista épület kívülről teljesen zárt – csak néhány résen szűrődik be rajta a fény-, belső terei egyáltalán nem mondhatók sötétnek. A tervezők gondosan ügyeltek arra, hol törhetnek utat maguknak a napsugarak. Az udvarok felől érkező fény jól megvilágítja a tereket, illetve néhány kisméretű ablakot is elhelyeztek a házban. Például egy alacsonyan fekvőt a tatami szobában, amely szórt fénnyel tölti meg az otthont. „A tervek elkészítésekor arra törekedtünk, hogy a természetes fény az egész házban finoman, lágyan szóródjon szét és ragyogja be az otthont. A család akár azt is élvezheti, ahogyan az évszakok váltakozásával a napfény folyamatosan más irányban árad szét, és új, frissítő légkört teremt a szobákban” – mondta az egyik dizájner.

Fotó: Yasunori Shimomura

A világos terek szinte teljesen egybefüggők, csak néhány üvegből készült tolóajtó található a házban – ezeket a kerthelyiségeknél és a fürdőnél helyezték el. A ház zárt légköre gondoskodik arról, hogy a család magánéletét tiszteletben tartsák, de mégsem kelti a bezártság érzetét. Kellemes, meleg hangulatú otthon, amit a finoman beszűrődő fény és a kerthelyiségek növényeinek köszönhet. Az Arbol stúdió számára első számú szempont, hogy a lakóknak természetközeli élményben legyen részük, ezért a belső terekben a padlót és a falakat is sok helyen fa borítja, illetve a legtöbb bútor is ebből készült: főleg cédrust, japán ciprust és lucfenyőt használtak. 

Nyitókép és fotók: Yasunori Shimomura
Forrás: dezeen.com

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: