Az, hogy a víz mindenkinek jót tesz, azt senki nem vitatja. De vajon annak van-e különösebb jelentősége, hogy milyen víz az, amit rendszeresen iszunk?
Az egyik legjelentősebb funkcionális víz a lúgos víz. Mint tudjuk, miden ételnek és italnak van pH-értéke, ez 0-tól (nagyon savas) 14-ig (nagyon lúgos vagy lúgos) terjed. A normál ivóvíz pH-értéke általában 7. A lúgos víz pH-értéke általában 7,5 és 9 között van. A lúgosabb ételek „rajongói” úgy vélik, hogy ezzel segítik a vér pH-értékének a lehető leglúgosabb szinten tartását. Erről úgy tartják, hogy csökkentheti számos betegség, köztük a rák és az ízületi gyulladás kialakulásának kockázatát, valamint növelheti az energiaszintet és jótékony hatással van a különböző gyulladásokra.
Egyes megfigyelések alapján minél lúgosabb a szervezet, annál kisebb az esélye bizonyos betegségeknek. A Padovai Egyetem egy korábbi tanulmánya szerint azok az egerek, amelyek lúgos vizet fogyasztottak, tovább éltek, mint azok, amelyek nem, bár a kutatók elismerték, hogy további kutatásokra lenne szükség.
A lúgos víz származhat forrásokból vagy artézi kutakból olyan területekről, ahol nagy mennyiségű oldott ásványi anyag található. Manapság egyre nagyobb „divat” lúgos vizet fogyasztani az egészségvédő hatásai miatt, ezért számos cég árul, elég borsós áron ilyen terméket. A jó hír viszont az, hogy nem is kell feltétlenül mélyen a pénztárcába nyúlni érte, mert akár otthon is elkészíthető.
Fontos tudni azonban, hogy a lúgos víz nem csodaszer, csak önmagában nem old meg semmilyen egészségügyi problémát, de egy tápláló és egészséges étrend esetén nagyon komoly segítséget nyújthat.
Hogyan készíthetsz otthon lúgos vizet?
Szódabikarbóna
Az egyik leghasznosabb háztartási kiegészítő a szódabikarbóna. Nem véletlenül tartják Jolly Jokernek, hiszen sütéshez, főzéshez, fertőtlenítéshez, tisztításhoz, vízkőoldáshoz is bevethető. 9-es pH-értékének köszönhetően a legegyszerűbb módja az ivóvíz lúgosításának. Keverj el ⅛ evőkanál szódabikarbónát 8 dl tisztított vízben. Nagyon alaposan keverd, vagy rázd össze, hogy a szódabikarbóna teljesen feloldódjon, mielőtt meginnád. Egy dolog, amit szem előtt kell tartanod, ha ezzel a lehetőséggel élnél, hogy a szódabikarbóna elég magas nátriumtartalommal rendelkezik. Tehát ha a diétád vagy az egészségi állapotod, esetleg a gyógyszereid szedése miatt figyelned kell a sóbevitelre, akkor ne ezt a módszert válaszd!
pH-cseppek
Míg a szódabikarbónának rengeteg más felhasználási területe is van, a pH-cseppek kifejezetten arra szolgálnak, hogy a normál ivóvizet lúgossá alakítsák. Ezek a folyékony cseppek erősen koncentrált ásványi anyagokat és elektrolitokat tartalmaznak, így minden pohár vízhez csak néhány cseppet kell adnunk a pH növeléséhez. A folyadékok általában kis, praktikus palackokban kerülnek forgalomba, így akár magaddal is viheted. Alapvetően vízzel együtt használják őket, de savas italokhoz is nyugodtan használhatod, a savaság ellensúlyozására. Kávéhoz vagy szénsavas üdítőhöz is adhatod, mivel teljesen ízesítetlen.
Ionizáló vízkancsó
A speciális ionizáló kancsókkal könnyen készíthetsz lúgos vizet. Mindössze annyi a teendőd, hogy vizet önts a kancsóba, és hagyd állni öt-tíz percig. A savasság mellett az esetlegesen jelen lévő méreganyagokat is kiszűri, valamint a víz klórtartalmát is csökkenti.
Uborka
Egy kutatás szerint a savképző élelmiszerek pH-értéke 7-nél alacsonyabb, míg a lúgos ételeké 7-nél nagyobb. A víz lúgosításának egyik könnyen kivitelezhető módja az, hogy a sima vízhez lúgos ételeket adunk. Például tegyél bele uborkaszeleteket és hagyd egy kicsit ázni.
Citrom
A citrom is kiváló, ha lúgos vizet szeretnél: egy kancsó vízbe facsard bele 2-3 citrom levét. Mind a citrom, mind az uborka esetében előfordulhat, hogy a víz nem éri el a sokkal magasabb pH-értéket, de még így is mindkettő nagyszerű módja annak, hogy potenciálisan kihasználd az előnyöket.
Forrás. womenshealthmag.com
Nyitókép: pinkomelet/Getty Images