Mire képesek a mesék? Gyógyítsd gyermeked kalandok szárnyán

Tudtad, hogy a mese gyógyít? Lépj át a mesék birodalmába, és teremtsd meg gyermekeidnek azt a biztonságos teret, ahol kifejezheti érzelmeit, és meg tud szabadulni az őt ért stressztől.

Számomra kevés fontosabb dolog létezik, mint esténként összekuporodni a gyerekekkel és felcsapni egy mesekönyvet. A kedvenceim a több fejezetből álló mesék, mert akkor legalább nem kell minden lámpaoltáskor azon harcolni, ma kinek a meséje kerüljön sorra.

Bízom benne, hogy gyermekeim számára is ugyanolyan jó érzést ad az esténként együtt töltött idő, és egy nap majd ők is szívesen emlékeznek vissza az elalvás előtti meghitt összebújásokra. A mesék ezen kívül olyan fantáziavilágba kalauzolnak, amelyekkel könnyebbé válik az esti ellazulás, fejlődik a fantáziájuk, képzelőerejük, és nem utolsó sorban a szókincsük is. Ezek a történetek kitágítják számukra a valóságot, és sok mindent felhasználhatnak belőlük saját problémáik megoldásához. Megértik, hogy az élet nem habostorta, és a hősök is nehézségek árán érték el céljaikat.

mese mesék apa mesél gyerek szülő kapcsolat
A mesék gyógyítanak. Fotó: blackCAT / Getty Images

A mese és a lélek állomásai

Napjainkban, amikor a gyerekek is óriási stressznek és információáradatnak vannak kitéve, egyre többen küzdenek mentális problémákkal. A démonok leküzdésében segítséget nyújthat a meseterápia, amelynek során a kicsik aktív szereplőivé tudnak válni egy-egy történetnek.

Sokan tartanak attól, hogy például a Piroska és a Farkas rémisztő története túlságosan megterhelő a gyerekeknek. Természetesen mindig célszerű életkornak megfelelő mesét választani, de a mesékben szereplő gonosz sárkányok, boszorkányok és más karaktereknek egyéb feladata is van a félelemkeltésen, ijesztegetésen kívül.

A lélek fejlődéséhez hozzátartozik a szorongás, amelyből a gyermekek számára bőven adódik a felnőttek uralta, számukra nehezen érthető világban. A mese lehetőséget teremt a gyerekeknek, hogy érzéseiket kiélhessék és megbizonyosodjanak felőle, hogy a nehézségeken barátokkal bátorsággal, a legkisebb is túljuthat.

Egy életen át

A mese, jó esetben egész életünket végigkíséri. Már magzatként, édesanyánk pocakjában érzékeljük a fényviszonyok változását, halljuk szívének dobbanását, ritmusát. Amikor a gyermek megérkezik a Földre, a biztonságot édesanyja jelenti számára. A mondókák, az altatódalok, – amelyek tulajdonképpen a mesék kistestvérei – már ebben a korban is fontos szerepet kapnak. Ha a baba már a pocakban is hallotta az énekeket, rigmusokat, könnyebben megnyugtatják majd őt csecsemőként is. Hasnolóképpen van ez felnőttkorban is. Egy jó történettel a kezében az ember pillanatok alatt relaxált állapotba kerül, és el tud aludni. Szemben a hajnalba csúszó sorozatnézéssel.

Kapu a mesék birodalmába

Mesekapu
Fotó: Tatiana Syrikova/Pexels

A gyermekek még természetüknél fogva nyitottak a mesékre, de ahhoz, hogy a hétköznapi világból át tudjanak lépni a mesék országába, találós kérdéseket, különböző kincseket, ágacskákat, terméseket, köveket kapnak vezetőül. A mesékbe való belehelyezkedés során pedig lehetőségük nyílik megtapasztalni, milyen erőforrásokkal rendelkeznek már. Felismerhetik mit kell megtenniük azért, hogy az akadályokat sikeresen le tudják győzni.

A meséknek, különösképpen a népmeséknek teremtő, gyógyító erejük van. A bennük rejlő ősi tudás birtokában az élet fontos kérdéseire választ kaphatunk, de ez a tudás csak akkor lesz a miénk, ha a képernyő előtt töltött időt leredukáljuk, és szülőként rászánjuk az időnket a mesék olvasására.

Forrás: kalandokszarnyan

Nyitókép: blackCAT / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: