Miről árulkodik a körmöd? Ezekre a jelekre figyelj!

Mutasd a körmöd!

A körmeiden felbukkanó elváltozások és elszíneződések még nem egyenlők a diagnózissal, de mindenképpen felhívják a figyelmet arra, hogy valami nincs rendben a szervezetedben. Most elmondjuk, hogy mire figyelj!

Testünk számtalan apró jellel próbálja felhívni a figyelmünket, a kisebb-nagyobb egészségügyi problémákra. Bőrünk, hajunk és körmünk állapota sokat elárul arról, mennyire vagyunk top formában. A megvastagodott, könnyen beszakadó és elszíneződött körmöket sokan félvállról veszik, és igyekeznek a problémát egy manikűrrel leplezni. Bár ezeket az elváltozásokat gyakran csak vitaminhiány okozza, de súlyos betegségek is állhatnak a hátterükben. Nézzük, miről mesélnek körmeink!

Árulkodó textúra

Gödröcskék: A körmünk felületén megjelenő apró, kör alakú bemélyedések legtöbbször ártalmatlanok. Azonban ha nagyobb mennyiségben, vagy gyakran jelentkeznek, akkor érdemes orvoshoz fordulnunk, mert pikkelysömörre vagy ekcémára is utalhat.

Hosszanti bemélyedések: Az idő vasfoga nemcsak a hajunkon és a bőrünkön áll bosszút, hanem az évek során a körmünk is veszít szépségéből, keményebbé és szárazabbá válik. A függőleges bemélyedések akkor is felbukkanhatnak, ha szervezetünk dehidratált állapotba kerül.

Vízszintes árkok: A körmünkön keresztülfutó mélyedéseket Beau-vonal néven is ismerhetjük. Sokszor párosulnak cinkhiánnyal, de akár a rosszul kezelt cukorbetegség jele is lehet.

Mi a helyzet a színekkel?

Sárgás elszíneződés: A körmödön megjelenő sárga foltokat körömlakkal vagy műkörömmel próbálod elrejteni? Ne tedd, lehet, hogy pont ez okozza az elszíneződést! A körmünknek is szüksége van egy kis pihenésre (a szakértők havi két manikűrnél többet nem ajánlanak), hiszen ha folyamatosan lefedjük valamivel őket, akkor nem jutnak levegőhöz. A sárga foltok a rendszeres dohányzás kellemetlen velejárói is lehetnek, valamint gombás fertőzésre is utalhatnak.

Fehér pöttyök: Ezek a halvány foltok többnyire a körömágy sérülése miatt keletkeznek és teljesen ártalmatlanok. Légy türelmes, hiszen akár maguktól felszívódnak! Ha tartósan boldogítják az életedet, akkor érdemes szakértőhöz fordulnod – nagyon ritka esetben hiánybetegség rejlik mögöttük!

Fekete elszíneződések: Amennyiben barnás vagy fekete elszíneződést észlelsz körmeiden, azonnal fordulj orvoshoz! Ezek a színbeli elváltozások a melanoma tünetei is lehetnek, ezért nem szabad félvállról venni őket!

Milyen erős a körmöd?

Puha és vékony körmök: A szarulemezek legnagyobb ellenségei az acetonos körömlemosók, amik gyakran jelentős szerepet játszanak abban, hogy körmeink elvékonyodnak és a legkisebb mechanikai hatásra is visszahajlanak. Ez a probléma könnyen orvosolható B-vitaminnal és különböző táplálékkiegészítőkkel. Mindenekelőtt érdemes szakértővel konzultálni, mert vérszegénység gyanúja is felmerülhet.

Törékeny körmök: Szárazzá és törékennyé vált a körmöd felülete? Lehet, hogy több vasat kellene juttatnod a szervezetedbe! A vashiány mellett, azonban igen súlyos betegségekre is utalhat a körmeid állapota. Ha drasztikus az elváltozás, akkor ebben az esetben is érdemes orvoshoz fordulnod, mert pajzsmirigybetegség is állhat a háttérben.

Nyitókép: Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: