Miről árulkodnak? 10 érzés és a mögöttük meghúzódó valódi ok

Az érzések üzenetek, amiket ha megtanulunk jól kiolvasni és megfejteni, akkor a tudatosság egy új szintjére léphetünk.

Az érzelmek különleges képességekkel bírnak: átszövik az élményeinket, beférkőznek a hétköznapi és ünnepi pillanatainkba, formálják a döntéseinket és befolyásolják a kapcsolatainkat. Az emberi lélek színpompás palettájának részei, és ezáltal mélyebb betekintést nyújtanak az emberi tapasztalat gazdag tárházába. Ennek ellenére, még ma sem teljesen értjük teljes mélységükben őket. Pedig ahhoz, hogy az érzéseket a megfelelő reakciók követhessék és megértsük a különböző érzelmek szerepét abban, ahogyan a viselkedésünket formálják, arra van szükség, hogy jól kódoljuk az üzenetüket és olykor a sorok mögé nézzünk.

1. Szorongás

A szorongás természetéből adódóan kiragad a jelenből: vagy a múlton rágódunk vagy a jövőben élünk. Éppen ezért, amikor szorongató érzések kerítenek hatalmukba, az a legjobb, ha szelíden visszairányítjuk magunkat a jelenbe. Hiszen csakis az itt és mostban tudunk cselekedni, ami a szorongás elleni legnagyobb fegyverünk. Illetve csak a jelenben vagyunk képesek arra, hogy meghalljuk a szükségleteinket.

2. Bűntudat

A bűntudat azt mutatja, hogy megengeded másoknak, hogy meghatározzák, hogyan kellene viselkedned. Nem a saját mércéd szerint éled az életedet, hanem külső támpontokra támaszkodsz, ezért ha nem tudsz megfelelni ezeknek az elvárásoknak, akkor úgy érzed, hogy nem vagy elég jó vagy valami rosszat követtél el.

3. Szégyen

A szégyen az egyik legrombolóbb érzelem. Míg a bűntudat esetében azt engeded meg, hogy mások szabják meg a cselekedeteidet, a szégyen ezt fokozza, és azt mondja, hogy nemcsak az nem jó, ahogy viselkedsz, hanem az sem, amilyen vagy.  Vagyis megengeded másoknak azt, hogy meghatározzák és ítéletet mondjanak afelett, aki vagy.

4. Irigység

Az irigység rendszerint együtt jár az önmagunk leértékelésével. Ha a szomszédnak zöldebb a kertje, akkor az azt jelenti, hogy az enyém nem elég jó. Éppen ezért fontos, hogy megkérdezzük magunktól, ha irigykedésen kapjuk magunkat: hogyan tudok helyet teremteni más sikereinek az enyémek mellett úgy, hogy egyik se értékelje le a másikat, hanem tanulni tudjak belőlük?

5. Keserűség

A keserűség egy hosszan kialakuló érzelem, ami a legtöbbször arról szól, hogy többször olyan helyzetbe sodortad magadat, ahol nem tudtad megvédeni a határaidat. Ezek az események összeadódva keserűség formát öltöttek, ami tulajdonképpen azt is jelentheti, hogy visszatartod a megbocsájtást, úgy mások irányába, mint magad felé.

6. Düh

A düh mindig arra figyelmeztet, hogy ideje változtatni. A maga egyszerűségében cselekvésre ösztönöz. Megmutatja, hogy mi az, amiért érdemes küzdeni, hol vannak a határaink, amiket meg kell védeni és melyek azok értékek, amik mellett ki kell állni.

7. Szomorúság

A szomorúság a törődésünk mutatója. Mi vagy ki az, akit szeretünk, akivel törődünk. A gyászban is azért élünk meg szomorúságot, mert értékeljük azt a személyt, akit elvesztettünk. Ha nem fájna, akkor az azt jelentené, hogy nem is volt igazán fontos. Ugyanakkor azt is mutathatja, hogy nem engedünk elég örömet az életünkbe, nincsenek olyan tevékenységeink, amitől szikrázik és élettel teli lehet a lelkünk.

8. Büszkeség

A büszkeség egy rendkívül fontos érzés, enélkül nem tudnánk örülni az elért eredményeknek. Éppen ezért nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy olykor megálljunk, visszatekintsünk és megünnepeljük a sikereinket és azt, ahova eddig eljutottunk.

9. Elégedettség

Amikor elégedettek vagyunk, az azt jelzi, hogy az értékeink összhangban vannak a cselekedeteinkkel. Úgy is tekinthetünk rá mint egy kis zöld lámpára, ami felvillan akkor, ha jó úton járunk.

10. Boldogság

A boldogságot gyakran félreértjük, de még gyakrabban nem vesszük észre. Ez az érzelem pont azt közvetíti, hogy a helyemen vagyok, örülök a sorsom alakulásának és képes vagyok meglátni a szépet. Lényeges az, hogy tudjuk magunkat beleengedni ebbe az érzésbe. Sokan jobban félnek ettől tudat alatt, mint bármelyik más negatív érzelemtől. Vagy azért, mert bizalmatlanság vegyül bele, hogy meddig fog ez a jó tartani, vagy egyszerűen azért, mert úgy érzik, hogy nem érdemlik meg a boldogságot.

Nyitókép: AleksandarNakic/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: