Mit árul el a szemed színe a személyiségedről?

Elképesztő, miket olvasnak ki az íriszünkből a tudósok!

A barna szeműeknek gyorsabb a gondolkodásuk? A világos szeműek többet isznak? Melyik színről mondják azt, hogy szexi? Meglepő kutatási eredmények, amelyekkel lehet, hogy vitatkozni tudnál!

A szem a lélek tükre – hallottuk már sokszor. De vajon miről árulkodik pontosan a szemed? Létezhet kapcsolat a szemszín és a személyiség között? A tudósok szerint ez nem is olyan elképzelhetetlen! 

Fekete, sötétbarna

A sötét barna, szinte már feketének tűnő szem láttán sokan a titokzatosságra asszociálnak, legalábbis joggal gondolhatnánk ezt, ezzel szemben a Current Psychology egyik tanulmánya szerint ehhez a színhez többnyire pozitív tulajdonságokat kapcsolnak: kedvesnek, barátságosnak, szeretetre méltónak tűnnek a sötét szeműek.

És ez még semmi! Tudtad, hogy a szervezetedben lévő melanintól olyan sötét a szemed? Ez a festékanyag az agysejtek közötti elektromos kapcsolatokban szigetelő szerepet is betölt. Minél több van a szervezetedben, annál gyorsabb az agyműködésed. Erre hivatkozva a kutatások szerint a sötét szeműek jobbak az ütős labdajátékokban, mint például a tenisz, mivel gyorsabb a gondolkodásuk.

A szeretetre méltó, kedves sötét szeműek.

A Georgiai Állami Egyetem kutatása alapján a sötét szeműek jóval kevesebbet isznak a világos szeműeknél, s náluk kisebb az esélye annak, hogy túlzásba vigyék az italozást. A kutatók szerint ez is a melaninnal áll összefüggésben, ennek szintje felelős azért, hogy a barna szeműek kevésbé bírják az alkoholt.

Kék

A kék szeműeket tényleg félénknek és bizonytalannak gondolják? Német pszichológusok 2006-os kutatásából az derült ki, hogy a kék szemű gyerekek kevésbé nyitottak társaik körében, és óvatosabbak az új dolgok kapcsán. Lehet, hogy a megfontoltságod és óvatosságod miatt látnak zárkózottnak? A Medical Daily viszont arról ír, hogy a kék szeműeket sokan egoista, versengő karaktereknek tartják, ami nehezen összeegyeztethető a félénkséggel…

Van itt még furcsább eredmény is! A Pittsburg Egyetem 58 állapotos nő részvételével készített kutatást, közülük 24 világos, 24 sötét szemű kismama volt. Úgy találták, hogy a világos szemű nők jobban tolerálják a gyerekszüléssel járó fájdalmat és stresszt.

A kék szeműek megfontoltabbak?

Szürke

A szürke szem ritka, de ha jobban belegondolunk, a kék szín egyik variációja, így a világosszürke színnél érdemes a kékből kiindulnunk.

Ha világosszürke a szemed, valószínűleg rengeteget küzdesz azért, hogy kihozd magadból a maximumot és komolyan vegyenek. Ehhez óvatosság is társul, így nehéz áttörni az általad emelt falakat, de őszintén törődsz azokkal, akiknek ez sikerül.

Ha sötétszürke a szemed, különösen kiegyensúlyozott személy vagy, esetleg egy igazi kaméleon, aki épp azt az oldalát mutatja, amit a környezetében lévők igényelnek. Ennek lehetnek előnyei és hátrányai is ahhoz mérten, hogy mennyire vagy képes kontrollálni az érzelmeidet. Nos, ebből mi igaz rád?

Mogyoróbarna

Olykor zöldnek, olykor barnának tűnik a szemed? Talán ezért is olyan nehéz leírni a mogyoróbarna szeműeket! Független, magabiztos és spontán karaktert társítanak ehhez a színhez. Fontos leszögezni azonban, hogy személyenként eltér, hogy mennyi melanint tartalmaz a szem, így szinte lehetetlen pontosan meghatározni, hogy melyik színhez milyen személyiségjegyek társulnak. Ennek ellenére úgy tartják, hogy a mogyoróbarna szeműek kiegyensúlyozott, ám mégis titokzatos emberek.

A zöldes-barnás szem titokzatosságot sugall?

Barna

Ahogy a sötétbarna szemnél tisztáztuk, a barna szeműeket kedvesnek, magabiztosnak tekinti az emberek többsége. Mi több, egy prágai egyetem kutatása szerint a barna szeműek általában nagyon lojális, tisztelettudó, barátságos emberek, de semmiképp sem szubmisszív a viselkedésük. Lehet, hogy néha átesel a ló túlsó felére és állandóan dirigálsz? Benne van a pakliban!

Ha néha úgy érzed, hogy kikelsz magadból, lehet, hogy nem pihensz eleget! A Chronobiology Internationalben megjelent vizsgálati eredmények szerint ugyanis a barna szeműeknek kisebb az alvásigényük, általánosságban két órával kevesebbet alszanak a világosabb szeműeknél. A reggeleik viszont így sem könnyebbek, nagyon nehezen kelnek fel. Csoda, ha morcos leszel? Nem hiszem!

Zöld

Az emberek többsége szexinek, vonzónak és titokzatosnak tart. Legalábbis az Impulse Corporation szerint, kutatásukból ugyanis kiderül, hogy a leggyakoribb jelző a zöld szeműekre vonatkozóan a szexi! Sőt, azt is megtudták, hogy azok többsége, akik nincsenek megelégedve a szemük színével, zöld írisznek örülnének a legjobban.

A barna és a kék szem tulajdonságai itt is visszaköszönnek! A melaninszinted egyensúlyban van, így a barna szeműekhez hasonlóan kedvesnek és határozottnak tűnsz, s eközben erős és elővigyázatos karakternek néznek, csakúgy, mint a kék szeműeket.

Kedves, határozott karakterek a zöld szeműek

Dr. Hamadi Kallel szemész sokáig kutatta a szemszín és a személyiségvonások közötti kapcsolatot, szerinte a zöld szeműek gyakran kiszámíthatatlanok, ám mégis nehéz őket felbosszantani. Igazi egyéniségek, kreatívak, s nagy nyomás alatt is jól teljesítenek.

Jó, ha szem előtt tartod!
A fentebb említett kutatási eredményeket kezeld távolságtartással. Tudományos alapokon vizsgálják ugyan a szemszín és a személyiségjegyek kapcsolatát, azonban az általánosítások gyakran tévesek. Személyiségünk formálásában nem csak a genetika játszik nagy szerepet. A szocializáció során a környezetünk nagy mértékben befolyásolja azt, hogy milyen ember válik belőlünk. Arról nem is beszélve, hogy örökké változunk, tapasztalataink formálnak minket, s tudatos döntéseink mentén mi is formáljuk önmagunkat.
Legnépszerűbb cikkek: