Mit látunk szépnek? Így változtak a nőideálok az elmúlt száz évben

A szépség szubjektív és ma már tudjuk, hogy nem is az éppen kikiáltott ideálok határoznak meg minket. Jöjjön egy kis virtuális időutazás, hogy lássuk, miként változtak a nőideálok az elmúlt száz évben.

Volt olyan évtized, mikor a nők extra karcsúak akartak lenni, majd hirtelen mindenki a homokóra alakért áhítozott, de egy idő után már az izmok is szerepet kaptak a női szépség megítélésében. A teltebb idomok ugyanannyiszor hódítottak, mint a soványság. És bizony, ahogy 2024-ben, úgy a hölgyek az 1920-as években is mindent megtettek az álomalakért.

A dzsesszkorszak árnyoldala

Az 1920-as években a flapper lányok testesítették meg az évtized ideái szerinti tökéletes nőt. Azonban azoknak, akik nem születtek alacsonynak és madárcsontozatúnak, nagyon nehéz volt elérni, hogy a férfiak vonzónak lássák őket. A vékony és szinte kisfiús alkat már-már elvárás volt, erre a kor divatja is ráerősített, hiszen a ruhák derékvonala is ezt hangsúlyozta, ahogy azok szabása sem a nőiességet volt hivatott kiemelni. A nők rövid hajat vágattak és minél karakteresebb arccal rendelkeztek, annál inkább divatosabbnak számítottak.

Jospehine Baker tökéletesen illett a ’20-as évek ideáljába (Fotó: Keystone-France/Gamma-Keystone via Getty Images)

Amikor Hollywood diktálta a trendeket

Egy évtizeddel később már egészen más volt a helyzet. Hollywood aranykora és a mozi iránti rajongás ugyanis, ahogy most, úgy akkor is kihatott a szépségtrendekre. A nőies vonalak sokkal vonzóbbá váltak, azonban a gömbölyded formák még mindig nem számítottak divatosnak. A ’30-as évek szépségideálját megtestesítő nőknek karcsú derekuk volt, testüknek mindenhol megvolt az íve, arcuk angyali volt, miközben hajuk hosszú tincsekben hullámzott. Ez egyfajta átmenet volt a ’20-as évek karcsú megjelenéséből a ’50-es évek teltebb idomai felé.

Jean Harlow testesítette meg a ’30-as évek ideálját (Fotó: Donaldson Collection/Getty Images)

Főszerepben az erős és független nők

Az 1940-es évek első fele nem a trendekről szólt, hiszen a második világháború ennél jóval nagyobb problémákkal állította szembe az embereket. A női szépséget ekkor az erős, független nőben definiálták, aki se nem túl vékony, se nem túl vaskos. A beauty trendek a Hitler által oly’ gyűlölt és a Nemzetszocialista Németországban tiltott vörösre festett ajkakban, illetve a nőiességet minimálisan ugyan, de mégis hangsúlyozó karakteres szemöldökben merültek ki.

A második világháború alatt a nő erős és független volt (Fotó: US Army Air Force/PhotoQuest/Getty Images)

A kulcs a nőiesség

A világháborút követő évtizedben nagyban megnőtt a nők szépség iránti igénye. A tökéletes test Marylin Monroe-é volt, akinek homokóra alakja mindenkit lenyűgozött. A hölgyek karcsú derékra, telt csípőre és dús keblekre vágytak és ezért mindent meg is tettek. Megjelentek az első mellimplantátumok, akik pedig az idealizáltnál vékonyabb testalkattal rendelkeztek, kezdetleges tömegnövelő készítményekkel igyekeztek elérni a vágyott alakot. A pin-up modellek erőteljes nőiességet sugalló megjelenése sosem volt olyan népszerű, mint akkor.

Marilyn Monroe az abszolút szexszimbólum (Fotó: Michael Ochs Archives/Getty Images)

Kislányos báj, mint ideál

A 60′-as években ismét leáldozott a telt idomoknak. A brit modell, Twiggy és Hollywood új sztárja, Audrey Hepburn teljesen más szépségideált testesítettek meg. Ultravékony alakjukat nők milliói irigyelték és mindenki olyan törékeny, bájos, már-már kislányos kisugárzásra vágyott, mint amivel ők rendelkeztek. Nem volt hát mit tenni, a diéta olykor őrült fogyókúrába csapott át. Az addig nőies hajkoronát rövidre vágatták és sminkjük is az üdeséget volt hivatott hirdetni.

Audrey Hepburn újra divatba hozta a kislányos bájt (Fotó: Getty Images)

Tökéletesség utáni hajsza

Az 1970-es évtizedben a nők továbbra is ragaszkodtak karcsú alakjukhoz és lapos hasukhoz. Farrah Fawcett pedig megtestesítette mindazt, amire a férfiak és a nők egyaránt vágytak. A hölgyek keményen dolgoztak a tökéletes testért, azonban a gazdagabb rétegnek már a plasztikai sebészet is segítségére volt. Az orvosok orrplasztikát, mellnagyobbítást, illetve különböző arcformáló műtéteket is elvégeztek annak érdekében, hogy pácienseik szebbnek lássák tükörképüket. Azonban erőteljes sminkre és hajfestésre senkinek nem volt szüksége.

Jane Fonda alakját mindenki irigyelte (Fotó: ABC Photo Archives/Disney General Entertainment Content via Getty Images)

Fő az egészség

1980-ban megjelentek az első igazi és máig is sokak által rajongott szupermodellek, így ahogy most is, akkor is sokan őket irigyelték. Ebben az időszakban a testalkat az egészséget hirdette, így ez a nők táplálkozásában és életvitelében is megmutatkozott. Az aerobic és a fitness népszerűvé tették a sportolást és ekkor először a hölgyek esetében is szépnek és vonzónak hatottak az izmok.

Jane Fonda az egészség nagykövete volt (Fotó: Harry Langdon/Getty Images)

… aztán az egészségtelenség

Majd a 1990-es években megérkezett Kate Moss és mindent borított. Az akkor trendi heroin sikk, az androgrün alkat és a már-már kórosnak is mondható soványság igencsak távol állt az egészségestől. A nők még az 1920-as években sem voltak olyan véknyak, mint akkor. A csontok mindenhol látszottak és bizony annak, hogy ez így legyen, megvolt az ára. A véget nem érő koplalás és a túlzásba vitt, eszeveszett fogyókúra eredményeként divatossá vált a sápadt és a beesett arc, valamint a karikás szemek is. Aki pedig még így sem érte el a vágyott alakot, kért egy időpontot az egyre elterjedtebbé váló zsírleszívásra.

Kate Moss nem segített minket a body positivity-hez (Fotó: Catherine McGann/Getty Images).

Kemény munka a hibátlan a testért

Azonban ahogy jött, úgy tűnt le a heroin sikk csillaga is, hiszen 2000-ben mégérkeztek a popsztárok, akik – visszanyúlva egy kicsit a ’80-as évekhez – ismét megdolgoztak az álomalakért. Britney Spears és Christina Aguilera megreformálták az előző évtizedben kialakult, egészségtelennek ható trendet. A női testnek ismét volt tónusa és íve, de a lapos has iránti vágy továbbra sem tűrte meg a pluszkilókat. A Victoria’s Secret modelljei pedig bátran hirdették, hogy a tökéletes testet nem a természettől kapták, hanem napi szinten órákat dolgoztak azért, hogy annak minden centije hibátlan legyen.

Britney a 2000-es években rendre tökéletes testet villantott (Fotó: Kevin Mazur/WireImage)

Irreális elvárások

A 2010-es években berobbant a közösségi média és Kim Kardashian tudatta velünk, hogy bizony mindannyiunknak figyelnünk kell rá annak érdekében, hogy tudjuk, mi a szépségideál. A lapos has kötelező volt, ahogy a méretes, de kerek fenék álmát is kergethettük, mindezt úgy, hogy formás mellekre, vékony derékra és tökéletes homokóraalakra vágytunk. Nem is csoda, hogy egy idő után befáradtunk a hiú ábrándokba és lassan rájöttünk, hogy ez így nem mehet tovább.

Kim Kardashian sokak szerint irreális testképet közvetít (Fotó: Rodin Eckenroth/Getty Images)

Persze nőből vagyunk és legtöbben sosem elégszünk meg azzal, amit tükörben látunk, viszont lassan leszámolunk a sztereotíp normákkal és mi magunk határozzuk meg, hogy sokféleségünk a legnagyobb szépségünk. A plusz kilók nem ördögtől valók, ahogy azt is elfogadjuk, hogy van, aki képtelen hízni, a definiált vonalakért meg kell dolgozni és bizony akadnak olyan szerencsések is, akiknek egy kis odafigyelés is elég az álomalakért. A legfontosabb, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben és tudjuk, hogy amit az interneten, szűrőkön keresztül látunk, gyakran köszönőviszonyban sincs a valósággal.

Nyitókép: Dave Benett/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: