Maradj fitt! Elmondjuk, mit sportolj 20, 30, 40 és 50 évesen

Aktívan minden korosztályban!

A rendszeres testmozgás elengedhetetlen az egészségünk megőrzéséhez, viszont egészen másféle sportra van szüksége a szervezetünknek 20 évesen, és másra 40 évesen. Cikkünkben segítünk rátalálni az életkorodnak megfelelő edzéstípusra!

Minden életkornak megvan a maga mozgásformája, a health24.com online magazin korábban összeállított egy listát arról, mit érdemes kipróbálnunk a különböző életszakaszokban.

20 évesen

Ez a legideálisabb időszak arra, hogy találj egy kedvelt mozgásformát. Remek fizikai formában vagy, készen állsz az új kihívások megugrására: az izomtömeged, a csontsűrűséged, az aerob kapacitásod – a szervezeted által maximálisan szállítható és felvehető oxigén mennyisége – optimális állapotban van.

 • Izomépítéshez legalább heti 3 alkalommal végezz ellenállásos erősítőedzéseket – súlyzóval, gumiszalaggal, Gymstickkel
 • Alakformáláshoz könnyed aerobik ajánlott heti 2-3 alkalommal
 • Zsírégetéshez heti 1-2 magas intenzitású intervall edzésre lesz szükséged
 • Végezz alapvető sérülésmegelőző, stabilitást növelő gyakorlatokat: pilatest, jógát, és nyújts rendszeresen.

Arra viszont figyelj, hogy ne vidd túlzásba a sportolást! A túl sok edzés kimerüléshez és az immunrendszer legyengüléséhez vezethet.

Egy hosszabb kihagyás után fokozatosan terheld a testedet

30 évesen

Ebben a korban már meglehet, nehezebb időt szakítani a rendszeres testmozgásra, és könnyen előfordulhat, hogy már nem is vagy annyira formában, mint pár évvel ezelőtt. Lassul az anyagcseréd, így könnyebben felszaladnak a pluszkilók is. Próbálj meg rendszeresen sportolni – hiszen hosszú kihagyás után az újrakezdés testileg és mentálisan is nagy erőt igényel.

 • Tervezd el az edzésedet! A héten milyen órákra mész el? A kondiban mely gépeken fogsz edzeni? Otthon mely testtájaidat fogod megdolgoztatni? Időt spórolsz azzal, ha már kész tervvel vágsz bele a sportolásba
 • 2-3 egyórás edzés helyett válassz több, rövidebb gyakorlatsort
 • Nem kell feltétlenül az egész testedet átmozgatnod, ha nincs rá időd. Először inkább csak a felsőtestedet tornáztasd meg, máskor tarts lábnapot
 • Hogy a kardiód is szinten tartsd, iktass be spinninget, járj úszni vagy fuss rendszeresen.

40 évesen

Az előző két évtized tapasztalatai segítenek, hogy ennyi idősen is fitt maradj. Ebben az életkorban már előfordulhatnak krónikus betegségek, például a diabétesz vagy a magas vérnyomás, amelyeket a helyes táplálkozással és a pihentető alvással együtt, rendszeres testmozgással megelőzhetsz és kezelhetsz.

 • Fektess hangsúlyt a rendszeres, teljes testet átmozgató, lassabb edzésekre. Ezzel a mindennapos ülőmunka okozta hátfájdalmakat is megelőzöd, valamint ízületkímélő módon edzed a tested
 • Ne hanyagold az erősítő- és a kardioedzéseket sem
 • Ha hosszabb kihagyás után térsz vissza a terembe, fokozatosan terheld magad – mintha újként lépnél a kondiba. Ezzel a sérülések kockázatát csökkented.
A pilatesszel remekül erősítheted a törzsizomzatod, és javíthatsz az egyensúlyodon is

50 évesen

A minőség legyen a prioritás, ne a mennyiség. Alakítsd az edzéseidet úgy, hogy a szervezeted bírja a megpróbáltatásokat, így továbbra is örömödet fogod lelni az aktív testmozgásban. A csökkenő izomtömeggel és csontsűrűséggel a többség már nem azért edz, hogy fitneszlady lehessen, hanem, hogy továbbra is fitt maradjon.

 • Ebben a korban az ízületeidre kell nagy hangsúlyt fektetned azzal, hogy beépíted az egyensúlyod fejlesztését a rutinodba. Ezt például jógával és pilatesszel teheted meg
 • Ne siesd el az edzéseidet, mindenképp melegíts be alaposan, a mozgás végén pedig mindig nyújtsd statikusan a megdolgoztatott izmaidat
 • Az ízületek védelmében javasolt aquatréningek beiktatása – a víz ellenállása jótékony hatással bír
 • Végezz rendszeresen kardioedzéseket, heti 3 alkalommal körülbelül 30 percig.

Fotó: Shutterstock

(health24.com)

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: