Mit tegyek, ha irigylem a barátaim sikereit?

A barátnőid irányában érzett irigység bizonyos szinten normális, de semmiképpen ne hagyd, hogy eluralkodjon rajtad. Próbálj inkább motivációt nyerni mások sikereiből.

Biztos sok emberrel előfordult már, hogy egy-egy élethelyzet esetén irigységet érzett a barátaival szemben. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem vagy büszke arra a barátodra, barátnődre, akit irigyelsz, csak éppen valami miatt, az ő sikere kisebbségi komplexusokat vált ki belőled. Ez fakadhat például abból, hogy egyidősek vagytok, de egy siker kapcsán ismered csak fel, hogy utcahosszal megelőzött. Vagy éppen a barátnőd kezét megkéri a párja, és miután te ettől a helyzettől még elérhetetlen távolságra vagy, irigyled, amiért neki ez is összejött. De kiválthatja ezt az érzést egy új lakás, ház vagy autó vásárlása is, főleg, ha te még mindig a tömegközlekedést használod.

Ezek a reakciók ijesztőek is tudnak lenni, mivel a barátainkat szeretjük, becsüljük, tiszteljük, és ez az érzelmi kör nehezen összeegyeztethető az irigységgel. Ha például a legjobb barátnőd elárulja neked, hogy babát vár, akkor valószínűleg arra számít, hogy vele együtt fogsz örülni. S ha te ezért nem tudsz őszintén, tiszta szívből lelkesedni, akkor az irigység mellet még bűntudatod is könnyen lehet.

barát tanács barátnő beszélgetés nők szomorú szakítás
Fotó: Emir Memedovski / Getty Images

Irigy vagy, vagy féltékeny?

Normális dolog irigykedni olyan valakire, akit tulajdonképpen szeretsz, aki közel áll hozzád? „Először is fontos, hogy ne keverjük össze az irigységet a féltékenységgel. Bár pszichológiai szempontból ezek az érzések ugyanazokat a viselkedéseket generálják, és a kiváltó tényezők is szinte egyformák” – mondja Stephanie Grousset, klinikai pszichológus.

A féltékenység esetén egy harmadik személy is érintett, és ilyenkor inkább félelmet érzünk, hogy esetleg elveszíthetjük azt a szeretett személyt, akikről azt gondoljuk, hogy a miénk. Ezzel szemben az irigységnél olyan dologra vágyunk, ami a másiknak megvan. Például féltékeny lehetsz egy másik lányra, mert félsz, hogy miatta elveszted a párod, irigy pedig a barátnődre, aki épp párkapcsolatban él, miközben te régóta szingli vagy.

Ez az érzés bizonyos mértékig még normális is lehet, de ha tartóssá, vagy rögeszmévé válik, akkor bizony baj van. „Az irigység nárcisztikus személyiségre is utalhat. Ennek eredménye az érzelmi megnyugvás, az életben való érvényesülés, a továbblépés vagy a saját ambíciók fejlesztésének hiánya. Valójában egy sokkal mélyebb ürességet rejt magában, amely minden bizonnyal egészen a korai gyermekkorig nyúlik vissza”.

A barátság és az irigység nem zárja ki egymást

Az irigység és a barátság bármennyire is furcsának tűnhet, nem állnak nagyon távol egymástól. Ha jól belegondolunk, akkor általában olyan személyekkel barátkozunk, akik közel állnak hozzánk, akikkel hasonló, vagy ugyanaz az érdeklődési körünk. Attól a perctől kezdve, hogy kialakult a baráti kapcsolat, érdekes lesz számunkra, hogy mi történik a másikkal, és ez teljesen normális. Viszont, ha sok mindenben nagyon hasonló a helyzetünk, mint a barátunknak, akkor akarva akaratlanul is kialakulhat vele kapcsolatban egyfajta versenyszellem. Ami egy hasonló helyzetű idegennel szemben szinte soha nem fordul elő, mert azokhoz kevésbé hasonlítjuk magunkat, akiket nem ismerünk, vagy nem kedvelünk.

Hogyan motiválhat a barátaid sikere?

barát barátnők barátok nők
Fotó: SolStock / Getty Images

Nagyon fontos, hogy magadba nézz, és végiggondold, tulajdonképpen mi az, ami neked valójában hiányzik. Csak magadra fókuszálva próbáld megfejteni, hogy miből fakad a hiányérzeted. Ha kell és tudsz, akkor beszélj róla őszintén az érintett barátoddal, és a sikereit próbáld meg inkább motivációként az előnyödre fordítani, mintsem hagyni, hogy kettőtök közé álljon”.

Bár elszomoríthat, hogy a barátnőd valamiben előtted jár, de inkább próbálj meg ebből pozitív gondolatokkal kijönni. Ha ő megkapott egy jó állást, te pedig éppen munkát keresel, akkor beszélgessetek arról, szerinte mi a sikeres állásinterjú titka, és akár kérhetsz tőle tuti tippeket. Rátalált a szerelem, te pedig még szingli vagy? Ne feledd, pár hete még ő is az volt! Bármikor a te ajtódon is bekopoghat a nagy Ő, ha nyitott vagy rá, és éppen nem a barátnőd boldogsága miatt pityeregsz. Több pénze van, jobban osztja be, nagyszerű üzleteket köt? Nyugodtan less el tőle pár praktikát.

Ne vedd készpénznek, amit a közösségi médiában látsz

fotó: The Good Brigade/GettyImages

Bizony, a közösségi média is nagymértékben erősítheti az irigységet. Azokon a platformokon, ahol minden szép és tökéletes, könnyen eshetsz az irigység csapdájába. Pedig ezek a felületek nem feltétlenül tükrözik hűen a valóságot, erre van is egy nagyon friss példám: egy régi ismerősöm, aki bár kifejezetten nincs túl jó passzban mostanában, arra azért ügyel, hogy minden nap posztoljon olyat, ami ennek az ellenkezőjét sugallja, mert nem szeretné, ha bárki sajnálná. De egyre gyakrabban esik át a ló túloldalára, aminek köszönhetően a baráti körében már többen irigyek is lettek rá, miközben ő a pozitív kicsengésű posztok mögé bújva, valójában a szíve legmélyén segítségre vágyik. Így viszont a dolog kontra produktívvá vált, és többen is elfordultak tőle. Az irigység mellett az is veszélyes csapda, ha látvány világot építünk magunk köré, főleg akkor, ha az irigylésre okot adó helyzetünk mögött valójában csak a kétségbeesés áll.

Forrás: elle.fr

Nyitókép: skynesher/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: