Mit tegyél, ha a szex gondolata is szorongással tölt el?

Bár a szex a mindennapi élet fontos és nélkülözhetetlen része, sokan vannak, akik nem tudják elengedni magukat közben. És olyanok is, akiket már a szex gondolata is szorongással tölt el.

A szexszel vagy a szexuális teljesítménnyel kapcsolatos szorongás mindkét nemet érinti. Míg évtizedekkel korábban csak az autószerelők műhelyének falát díszítették a fürdőruhás vagy pucér nős naptárak és plakátok, ma már a televíziós műsorok, filmek, sorozatok elengedhetetlen része lett a vetkőzés, valamint a szexjelenetek. Ilyenkor a szexuális együttlét mindig izgalmasnak, szenvedélyesnek és túlfűtöttnek tűnik, a média, a közösségi felületek pedig segítenek túl is tolni a szexualitást, amivel így egyre több felületen és formában találkozhatunk. Ezeknek a nem mindig pozitív példáknak is betudható, hogy rengeteg embert tölt el szorongással a szex. A szorongás pedig nem jó üzenet sem az agynak, sem a testnek, és meggátolja a szabad és félelem nélküli szexuális együttlétet.

Mi okozza a szexuális szorongást?

A munkahelyi vagy iskolai teljesítményzavarhoz hasonlóan a szexuális teljesítmény is kényelmetlenséget, aggodalmat okoz. Ennek számos oka lehet, amit nem szerencsés a szőnyeg alá söpörni, mert nem fog magától megoldódni a helyzet. Sokan otthonról hozzák a szexhez köthető szorongásukat, mert a családban úgy érzékelték, hogy ez egy „muszáj dolog”, ráadásul, ha tabuként kezelték a témát, akkor nem is lehetett beszélni róla.

A leggyakrabban előforduló okok, amelyek előidézhetik a szexuális szorongást:

1. Torz testkép

Férfiak és nők esetében ez a leggyakrabban előforduló ok, amely a szorongást kiváltja. A mai instant, digitális világban, ahol mindenki a legjobb formáját mutatja, akaratlanul is folyamatosak az összehasonlítgatások. Ehhez bőven elég, ha végigfutjuk pár ismert ember oldalát, és máris csapdába kerülünk, hiszen az a hamis képzet él bennünk, hogy rajtunk kívül szinte mindenki tökéletes. Ez az önmarcangolás sajnos elindíthat egy negatív spirált, mert hiába tetszünk a párunknak, ha a saját magunkról alkotott önképünk csorbul. Sajnos ez a folyamat sokszor a megszállottságig is fajulhat, amikor olyan mértékben tart fogva az ebből adódó bizonytalanság, hogy már a szexuális közeledés is problémát okoz. Ilyenkor ugyanis eluralkodik az a torz képzet, hogy a nem tökéletes test nem is lehet izgató, és ez aláássa a szexhez való viszonyt is.

2. A kommunikáció hiánya

Egy párkapcsolatban több fronton is mérgező lehet a kommunikáció hiánya, beleértve a szexuális problémákat is. A nyílt és őszinte párbeszéd ugyanis elengedhetetlen a két fél között. Természetesen nem percre pontosan kell egymásnak a napi dolgokról beszámolni, de a mindkét felet érintő témákkal kapcsolatban létfontosságú az őszinte beszélgetés. Nyitást jelent a kölcsönös megértés felé az aktív hallgatásra és az érzelmi közelségre összpontosító empatikus kommunikáció. A bizalom kialakításához már a kezdetektől fontos, hogy ne legyenek kimondatlan és megbeszéletlen témák, mert ezek kellenek ahhoz, hogy mindkét fél biztonságban érezze magát a kapcsolatban. Ha a bizalom hiányzik, vagy nem elég mély a kapcsolat, akkor a szexuális szorongás gyakrabban előfordulhat.

3. Gyerekkori traumák

A szorongás nagyon gyakran gyerekkori molesztálás, szexuális zaklatás vagy különböző traumatikus helyzetek esetén is kialakulhat. Ezek feldolgozásához mindenképpen ajánlott szakemberrel konzultálni.

Mi a megoldás?

Ha a szexszel kapcsolatos szorongás nem átmeneti, valamihez konkrétan köthető állapot, hanem tartósan visszatérő szituáció, akkor fontos, hogy beszélj róla a pároddal. Egy jó kapcsolatban a felek meghallgatják és támogatják egymást. Nagyon sok esetben egy alapos „kibeszélés” segít, mert megérthetjük, hogy nem a párunk, hanem a saját elvárásaink tévesek a szexszel kapcsolatosan. Az is segít, ha egy füzetbe felírjuk a kiváltó okokat. Ha valami felzaklat a nap folyamán, és az tesz minket zárkózottá vagy aggódóvá. Ha leírva látjuk, akkor tisztában lehetünk azzal, hogy melyek azok a helyzetek, amik kiváltják a szorongást, és talán könnyebben tudjuk ezeket a szituációkat kerülni vagy elhagyni. Ha azonban ezek nem segítenek, akkor érdemes szakember segítségét is igénybe venni, aki segíthet megérteni vagy megszabadítani azoktól az okoktól, amelyek a szorongást kiváltják.

Forrás: thewom.it

Nyitókép: zoranm/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

    Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
    Legnépszerűbb cikkek: