Mit (t)együnk az immunrendszer, agy és bélflóra egészségéért ősszel?

A szezonális táplálkozásnak nemcsak a pénztárcánk, hanem az egészségünk is örül, hiszen sokat (t)ehetünk az immun- és bélrendszerünkért, valamint a mentális jóllétünkért.

A sárguló falevelekkel egyidőben testi és lelki változásokon is keresztül megyünk. A sötétebb, borongós napok sajátos kihívásokat tartogatnak az egészségünk szempontjából. Az évszakkal szinte már együtt jár a szezonális influenza, a komorabb hangulat és az immunrendszerünk legyengülése. Az őszi hónapokban éppen ezért érdemes kiemelt figyelmet fordítani a jóllétünk megőrzésére. Ehhez elsőként azt kell tudatosabban áttekinteni, hogy mi kerüljön a tányérunkra.

Mire számíthatunk ősszel?

Fáradt nő pihen a kanapén.
Fotó: Maria Korneeva/Getty Images

1. Rostszegény étkezés és mozgásszegény életmód a jó emésztés ellensége

A hideg, vacogós idő beköszöntével, nagy eséllyel inkább melengető ételekre vágyunk. Ezek azonban gyakran elég kevés rostot tartalmaznak, melyek viszont elengedhetetlen részét képezik az egészséges bélrendszer megőrzésének. Ráadásul valljuk be, a hideg időben sokkal inkább vonz az ágy puha melege, mint a mozgás, így a két tényező együtt könnyen elégtelen emésztést eredményezhet.

2. A lakásba szorulunk a bacikkal együtt

Elnézve az elmúlt pár hét időjárását, egyértelműen ki lehet jelenteni, hogy az ősz a szélsőségekről szól. Ez pedig igencsak kedvez a különféle betegségek terjedésének. Nem beszélve arról, hogy ilyenkor sokkal több időt töltünk a négy fal között is, így egymásközt is hamarabb elkapjuk a vírusokat. Ebben az időszakban éppen ezért kiemelten fontos szerepet kap az egészséges életmód kialakítása, hogy támogathassuk az erős immunrendszert.

3. Viszlát napfény, viszlát boldogság?

Az ősz azonban nemcsak testileg, hanem lelkileg és mentálisan is megviselhet minket, hisz egyre hamarabb sötétedik, ami kevesebb természetes napfényhez, és végsősoron a cirkadián ritmusunk felborulásához vezet. Nem csoda, ha a hangulatunk az időjárással együtt ingadozik, de komolyabb esetben akár szezonális depresszió is kialakulhat.

Mi kerüljön a tányérra, hogy felvegyük a harcot az ősz viszontagságaival?

sütőtök
Fotó: VICUSCHKA/Getty Images

1. Tök

Nem hiába a tök az ősz egyik legkedveltebb szereplője, ugyanis magas rost- és antioxidáns tartalmának köszönhetően elősegíti a megfelelő emésztést és csökkenti a gyulladást a szervezetünkben. Nem beszélve az ízlelőbimbóinkra gyakorolt hatásáról! „Pumpkin spice” minden mennyiségben!

2. Alma

Az ősz egyik közkedvelt gyümölcse, az alma szintén telis-tele van rostokkal és vitaminokkal, így hasonlóan jótékony hatással van a bélrendszerre.

3. Fermentált ételek

A fermentált ételek a hideg idő sztárjai. Például a joghurt, vagy a különböző savanyúságok színesítik az étkezésünket és emellett nagyban hozzájárulnak az egészséges bélfalak megőrzéséhez.

4. Dió

Nem véletlenül hasonlít a dió az emberi agyra. Omega 3 tartalmának köszönhetően javítja a kognitív funkciókat és csökkenti a gyulladásokat a szervezetben.

5. Spenót

Hiába utálják sokan, Popeye-hez hasonlóan nekünk is hű társunk lehet a spenót az őszi időszakban. A vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal teli leveles zöldség az egészséges emésztés elősegítésével és a hasznos bélbaktériumok növekedésének támogatásával javítja a bélrendszer egészségét.

6. Bogyós gyümölcsök

A bogyós gyümölcsök ízletesek, rendkívül táplálóak, és számos egészségügyi előnnyel járnak, többek között a szív és a bőr számára. Az őszi hónapokban sem érdemes hát lemondani róluk, hiszen akár fagyasztott formában is megőrzik gyulladáscsökkentő és egészségjavító hatásukat.

fotó: Westend61/GettyImages

7. Fokhagyma

Már a régi öregek is tudták, hogy megfázás ellen az egyik leghatásosabb csodaszer a fokhagyma. Mézzel keverve, önmagában vagy fűszerként használva, esetleg egy reggeli pirítós társaságában a legnagyobb fegyverünk az immunrendszer védelmében.

8. Kurkuma

A kurkuma hatásairól ódákat lehetne zengeni. Számos tanulmány bizonyította már, hogy a kurkuma rendszeres fogyasztása jelentős előnyökkel jár a teljes szervezet és agyműködés szempontjából. Több komoly betegség esetén, mint az Alzheimer vagy daganatos betegségek is, pozitív eredményeket mutatnak a vizsgálatok a kurkuma gyulladáscsökkentő hatását illetően. Ezek a jótékony hatások a fűszer fő hatóanyagának, a kurkuminnak köszönhetők.

9. Lazac

A lazac olyan tápanyagokban gazdag superfood, amely elősegíti a szív, az agy és az immunrendszer egészségét. A szakértők heti kétszer ajánlják a hal fogyasztását, különösen a zsíros halakét, az egészséges zsírokkal, fehérjékkel és vitaminokkal teli lazac pedig remek választás lehet az őszi hónapokban. Ráadásul a dióhoz hasonlóan csupa jó, omega-3 zsírsavakat tartalmaz.

10. Gyömbér

A számos áldásos hatásáról ismert gyömbér a hidegebben időkben is tökéletes kiegészítője lehet a mindennapjainknak, hisz egyszerre küzd meg mindhárom őszi hátránnyal. Erős gyulladáscsökkentő hatása növeli a szerotonin és dopamin szintet, ami jó közérzetet biztosít és az időszakos depressziót is távol tartja. Emellett pedig célzottan veszi fel a harcot a baktériumokkal, valamint enyhíti a hasi fájdalmakat és emésztési panaszokat egyaránt.

Nyitókép: Tony Anderson/ Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: