Mit tehetsz a nyirokrendszer egészséges működéséért?

Dr. Kristóf Vera angiológus és belgyógyász szakorvossal beszélgettünk

A nyirokkeringés az egészség egyik alapköve. Te tudod, hogy mit kell tenned ahhoz, hogy megfelelően működjön? A témában jártas szakértőt a nyirokrendszer problémáinak megelőzéséről kérdeztük.

A nyirokrendszer és a nyirokkeringés egészsége meghatározza az egész test működését, éppen ezért nagyon fontos, hogy megfelelően karbantartsd. Dr. Kristóf Vera angiológus és belgyógyász, a VP-Med érsebészeti, visszérkezelési és érmalformációkra szakosodott klinika orvosa, évtizedek óta foglalkozik a témával.

Mit kell tudnunk a nyirokrendszerről?

A nyirokrendszer rengeteg dologért felelős, ez a fő védőrendszerünk, az immunrendszer része, emellett a szállító rendszerben betöltött funkciója kulcsfontosságú. A folyadékot, valamint a benne lévő elemeket szállítja el a szövetközi térből.” – mondja a doktornő.

Talán veled is előfordult már, hogy furcsán duzzadtnak érezted a lábadat. Ilyenkor a nyirokcsomóid, a védekező működés részeként megdagadnak, ezzel veszik fel a harcot a kórokozók ellen. A megnagyobbodott nyirokcsomó problémát is okozhat, gátolja a nyirok áramlását, ami ödémával jár. Ezenkívül komoly következményekkel kell szembenéznünk, amennyiben a nyirokrendszerünk hosszabb távon nem megfelelően működik.

Mitől függ a nyirokrendszer állapota?

A nyirokrendszer állapotát a nyirokutak mennyisége és a zavartalan nyirokkeringés befolyásolja. A nyirokutak száma születési kérdés, van aki sokkal, van aki kevéssel jön a világra. A mai tudásunk szerint újak nem képződnek az életünk során, ezért is kiemelten fontos a védelmük. A nyirokutak számának csökkenése természetes folyamat, hiszen ártatlan hétköznapi balesetek során is – például ha elesünk egy járművön és megütjük a lábunkat – megsérülhetnek, és az ilyen sérülések hatására elzáródhatnak. Ilyen esetekben a nyirokfolyadék nem tud tovább zavartalanul áramolni. Emellett más alkati tényezők is szerepet játszhatnak a nyirokrendszerünk működésében. Például, akinek jellemzően „lágyabbak a szövetei” azok hajlamosabbak a nyirokrendszeri problémákra, mint a „szikárabb alkatúak.”

Mit tehetsz a nyirokrendszer egészségéért?

1. Mozogj rendszeresen!

A legfontosabb, hogy kerüld a „láblógatást”. A nyirokereknek nincs saját izomfala, így csak a külső izommozgás segíti a nyirok elvezetését. Mit tehetsz? Ha ülőmunkát végzel, időnként mozgasd át magad! Sétálj egy kicsit, hogy a függőleges helyzetből kimozgasd a lábadat. Vagy ülő helyzetben emeld meg őket előrenyújtva. Ilyenkor sokkal kisebb erő kell ahhoz, hogy a nyirok el tudjon folyni.

„Minden mozgásforma jó választás lehet, ami dinamikus izommunkával jár. A legjobb az úszás, mert a víz külső kompressziót is ad, amellett, hogy izommunkát végzünk, de ugyanilyen jó lehet minden labdasport, vagy bármi, ami futással, ugrásokkal jár együtt. Kerülendők azonban azok az állva végzett erőmunkák, amelyben a láb izomzata csak tart, de nem mozog, ilyen például a súlyemelés.”

2. Hordj kompressziós harisnyát!

Ha olyan ülőmunkát végzel, ahol a rendszeres átmozgatás nem megoldható, akkor érdemes megfontolni egy kompressziós harisnya beszerzését. A doktornő ajánlása szerint az 1-es jelzésű kompressziós harisnya hordása egészséges emberek számára is jó választás.

3. Tegyél a túlsúly ellen!

A VP-Med szakorvosa felhívta a figyelmet arra, ha valaki túlsúlyos, akkor a felhalmozódott zsír borzasztóan megnehezíti a nyirok elfolyását. Ezért is fontos, hogy elkerüld az elhízást, vagy ha ezzel küzdesz, akkor tegyél ellene.

4. Igyál elég vizet!

Nagyon fontos, hogy a megfelelő folyadékbevitel a nyirokrendszer egészségéhez is elengedhetetlen. Sem a cukros, sem a sós folyadékok (mint például a magas nátriumtartalmú ásványvizek) nem tesznek jót.

Az elégséges folyadékbevitel nemcsak a jobb emésztéshez, de a jobb nyirokkeringésedhez is hozzásegít Fotó: fizkes/Shutterstock

Mit tehetsz? Igyál csapvizet! Kevés kivétellel a vezetékes víz minősége hazánkban megbízható minőségű, és környezetvédelmi szempontból is előnyös, ha nem termelsz fölösleges hulladékot a műanyag palackokkal.

5. Fogyassz kevesebb sót!

A szervezetünkben lévő folyadékok visszatartása nagyban függ a bevitt sótól, minél több sót fogyasztunk, annál jobban megköti a szervezetünk a folyadékot. Ennek egy része fölöslegessé válik, és egy idő után ödéma formában jelentkezik, ami jelzi a nyirokutak túlterhelését.

Mit tehetsz? Egyél alacsony sótartalmú élelmiszereket. Figyelj oda az ásványvizek nátriumtartalmára is, ez is legyen minél alacsonyabb. Cikkünket a sóbevitel megfelelő mennyiségéről és a sóbevitel-csökkentő praktikákról itt olvashatod.

6. Étkezz egészségesen!

A sok zöldség és gyümölcs fogyasztása ebből a szempontból is előnyös, mert meglehetősen alacsony a nátrium- és relatíve magas a káliumtartalmuk. A mediterrán diéta különösen ajánlott, ha a nyirokrendszer egészségét tartjuk szem előtt.

7. Hordj kényelmes cipőt!

A szakorvos arra is figyelmeztetett, hogy a tűsarkút hagyjuk a különleges alkalmakra, helyette válasszunk rugalmas, talpat, lábat kímélő cipőt a hétköznapokra.

A tűsarkú viselése és az ülőmunka is hozzájárulhat a nehézláb érzéséhez Fotó: New Africa/Shutterstock

8. Törődj a vénáid egészségével is!

A nyirokkeringési problémákat a vénás betegségektől nem lehet elválasztani: ha a vénáink rosszul működnek nem tudják elszállítania a vénás vérmennyiséget, és ez a nyirokutakat is túlterheli.

Szükség van-e tavasszal nyirokrendszert tisztító kúrára, és ha igen, hogyan csináljuk?

Csakúgy, mint a bélrendszert célzó tisztító kúrák esetében, itt is elmondhatjuk, hogy az egészségesen működő szervezet számára ezekre semmi szükség. A rendszeres mozgás, az egészséges táplálkozás és a megfelelő folyadékbevitel, plusz a sócsökkentés elegendők ahhoz, hogy karbantartsuk a nyirokrendszert.

Ha nem működik megfelelően?

A nyirokcsomók megdagadása vagy a váratlan lábdagadás intő tünet lehet. Nagyon fontos, hogy már az első jeleknél forduljunk szakorvoshoz, mert a nyirokrendszer problémái igen gyakran járnak együtt krónikus szív- és érrendszeri betegségekkel.

Nyitókép:  Image Point Fr/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: