Mit tehetsz, ha a környezeted irigyli a sikereidet?

Ne érezd magad kellemetlenül amiatt, ha mások rossz néven veszik, hogy sikeres vagy!

Furcsa dolog a siker, mert egyrészt mindenki vágyik ara, hogy elismerjék, hogy eredményes legyen, amit csinál, de ez mások szemében rosszindulatot, féltékenységet és irigységet kelthet.

Alapvetően arra tanítottak bennünket, hogy egyfajta elvont fogalomként törekedjünk a sikerre, de vajon pontosan tisztában vagyunk-e azzal, hogy ez mit is jelent valójában? Az szinte minden kétséget kizáróan kijelenthető, hogy nem igazán van olyan szülő, aki nem szeretne sikeres felnőttet nevelni a gyermekéből. Ennek következtében még folyamatosan „adagolják”, hogy mire kell vágyniuk, milyen értékrendet kellene követniük, és milyen sikereket illene elérniük. De mitől függ a siker? Vagyontól? Boldogságtól? Jó munkától? Vagy egyszerűen manapság elég, ha óriási követőbázissal rendelkezik valaki a közösségi médiában?

A sikernek ára (is) van

A siker mindenkinek mást jelent, hiszen egyéni vérmérséklet kérdése, hogy ki, mitől érzi magát sikeresnek. Nyilván vannak bizonyos mércék és támpontok (például elismerések és kitüntetések), de ettől függetlenül nem kell vezérigazgatónak lenni ahhoz, hogy valaki a munkájával elégedett legyen, urambocsá sikeresnek is tartsa magát abban. De az sem egyedi eset manapság, hogy valaki a közvetlen és a tágabb környezete szemében irigylésre méltóan sikeres, míg ő maga csak elképesztő mennyiségű stressz árán tudja fenntartani ezt az állapotot, esetleg látszatot, és pont ez az, ami gátolja abban, hogy elégedett legyen.

A sikerrel kapcsolatban mindig fontos fokmérő a külső visszajelzés, hiszen valljuk be, viszonylag kevesen akarnak „csak” a saját maguk kedvéért sikeresek lenni. Viszont ha innen nézzük, akkor a sikernek mindig függőségi rendszere is van, mert fontos, hogy mit mond a szülő, a kolléga, a volt osztálytárs…

Szüntelenül törekszünk a sikerre, de sajnos nem tanították meg, miképp tudunk élni vele. Ez ugyanúgy igaz a saját, mint a mások sikere tekintetében. A sikerben az ok hozzárendelése nagyon fontos, mivel a sikert belső tényezők (erőfeszítés, tervezés, kitartás, ellenálló képesség) és külsőtényezők (lehetőségek, véletlenek, akadályok, divatok) egyaránt meghatározzák. Ha a külső és a belső tényezők összhangban vannak, akkor van meg a siker alapja” – fogalmaz Xavier Guix, pszichológus.

A szakember rávilágít, hogy bár a sikernek szubjektív értéknek kellene lennie, amely minden egyes ember törekvéseihez kötődik, de inkább másolni akarjuk mások sikereit, aminek következtében nő a saját tökéletlenségünk és érdemtelenségünk érzése. S ha mi nem úgy haladunk, ahogy mások, akkor előbb vagy utóbb irigykedni fogunk arra a személyre. A társadalmi összehasonlítást Leon Festinger, amerikai szociálpszichológus is tanulmányozta, aki egyértelműen arra jutott, hogy a saját képességeinket, készségeinket folyamatosan összehasonlítjuk másokéval – ez azonban nem feltétlenül probléma. Szolgálhat arra, hogy példát mutasson és jó irányba fejlődjünk általa, a baj inkább akkor van, ha ez blokkol minket és negatív érzelmeket generál.

Nem új keletű tény, miszerint a sikerhez kapcsolódó érzelmek egyik legerősebbje az irigység. „Az irigység mögött a saját magunkból fakadó bizonytalanság húzódik meg, ami egy mérgező érzés, hogy nekünk hiányzik valami, ami a másik személynek a birtokában van. Az ilyen benyomás szinte mindig negatív érzelmeket hoz magával, mint például a düh, a féltékenység, a bosszú, de akár a pusztítás érzését is. Ez általában azzal az emberel történik meg, aki nem tudja elviselni mások sikerét, mert úgy gondolja, hogy ő maga jobbat, többet érdemel, vagy egyszerűen nem is kapott lehetőséget arra, hogy bizonyítsa rátermettségére” – mondja a szakember.

Hogyan lehetsz sikeres?

  • Legyenek egyértelmű céljaid, amelyek reálisak és viszonylag könnyen elérhetőek számodra.
  • Legyél rugalmas, mert a kitartás és a váratlan helyzetekhez való alkalmazkodás elengedhetetlen, ha szeretnéd a kitűzött célodat elérni.
  • Járj nyitott szemmel és füllel! Nem biztos, hogy mindig minden az elképzeléseid szerint fog történni. Ha valami az utadba kerül, az nem fog előre bejelentkezni, neked kell nyitva tartanod a szemed és észrevenned az akadályokat! És ezekre a nem várt helyzetekre ne kudarcként, hanem kihívásként tekints!

Mit tehetsz, ha irigykednek rád a sikereid miatt?

  • Ne legyél álszent! Nem kell „eljátszanod”, hogy nem vagy tisztában azzal, hogy sikeres vagy, hiszen te is tudod, hogy ez csak olaj a tűzre!
  • Tudd a stresszt kezelni, mert nem csak kívülről, belülről is jöhetnek erős érzelmek, ha sikeres vagy.
  • Őrizd az egyensúlyodat! A siker komoly libikóka is lehet, ami egyszer fent van, máskor pedig lent. Legyen meg az a belső egyensúlyod, ami a legjobb viszonyítási alap a saját sikeredhez, és ne azokat a „károgókat” halld meg, akik a legkisebb változástól is a bukásodat várják!
  • Ne legyen bűntudatod! Vagyis igyekezz olyan áron elérni a személyes sikeredet, hogy az ne ütközzön semmilyen erkölcsi, morális, vagy gazdasági döntéshez, ami miatt magyarázkodni kényszerülsz!

Forrás: businesswoman.com

Nyitókép: Hobo_018/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: