Ez az egyetlen edzés, ami után képes vagyok fellépcsőzni a 9. emeletre

A modellek egyik kedvenc mozgásformája

A pilates leginkább a jógához hasonlít. Rengetegen rajongnak érte, ezért kíváncsi lettem, hogy mi az oka ennek a nagy felhajtásnak körülötte. Így tehát kipróbáltam, és azonnal megtetszett. Ez évekkel ezelőtt történt, de én azóta is gyakorlom.

Nem új keletű mozgásforma a pilates, viszont sokan vannak, akik még nem ismerik. Többeknek ez a jóga kistestvérét jelenti, de koránt sincs ekkora rokonság a két mozgásforma között. Tévhitnek tartom, hogy nehéz lenne, azzal viszont egyetértek, hogy valóban formálja az izmaidat – legfőképp a törzsizomzatot.

Honnan származik a pilates?
A módszert a német Joseph Pilates alkotta meg a XX. század elején. A kétezres évekre már egyre többen oktatták, és több millióan pilateseztek rendszeresen. A megalkotó ötvözte a nyugati világ anatómiai ismereteit a keleti mozgáskultúra elemeivel. A mozgásformában nagy szerepe van a megfelelő légzésnek.

Több éve sportoltam már, amikor elmentem életem első pilates órájára. Előtte többen azt mondták nekem, hogy nagyon nehéz lesz, a hasizmomat és a törzsizomzatomat fogom fájlalni másnap. Igazuk lett, ennek ellenére rendkívül élveztem az órát – azóta eltelt 4 év, és még mindig űzöm ezt a mozgásformát.

A pilates célja, hogy a mélyizmokat, különösen a gerinc melletti stabilizáló izmokat megdolgoztassa és feszesítse. A lassú mozdulatok a teljes testedet átmozgatják, miközben izmaid tónusossá válnak a gyakorlatok hatására. Különböző nehézségi fokozatai vannak, így bármikor beépítheted a sportolási rutinodba – legyél kezdő vagy akár profi.

Az egyik legkedveltebb csoportos edzés napjainkban

Sokat olvastam arról, hogy a szupermodellek rendszeresen pilateseznek, így óhatatlanul is felsejlett bennem egy idealizált kép azokról, akik sűrűn gyakorolják ezeket az alakformáló mozdulatokat. Persze azóta sem nézek ki úgy, mint egy modell, de utólag belegondolva nem is ez volt a célom, hanem az, hogy kipróbáljak egy új mozgásformát, amelyet beépíthetek a mindennapi rutinomba. Ez pedig sikerült!

Mik a pilates előnyei?

  • Hajlékonnyá tesz: rendkívül sok nyújtóelem van benne, így növeli a hajlékonyságodat.
  • Összhangba kerül a tested és a lelked: ebben nagyon hasonlít a jógához. A lassú mozdulatok, a halk zene és az ütemes légzés egyaránt hozzájárulnak ahhoz, hogy a tested és a lelked összhangba kerüljön, minden mozzanatnak megvan a maga ritmusa, lüktetése.
  • Oldja a stresszt: ez minden sportágra igaz, viszont az előbbi pont miatt a pilatesre fokozottan érvényes.
  • Fejleszti a koordinációd: a sok kitartásos gyakorlat fejleszti az egyensúlyérzékedet.
  • Javítja a koncentrációd: folyamatosak a mozdulatsorok, így meg kell jegyezned, milyen sorrendben következnek egymás után. Emellett figyelned kell a légzésedre, valamint az egyensúlyodra is. Mindeközben befelé figyelsz, magadra.
  • Feszesíti az izmaidat: nem izomépítés a célja, hanem a mélyizmok tónusosítása.
  • Javítja a tartásod: mivel a gerincfeszítő izmokat edzi, így magát a gerincet is formálja. Különösen ajánlott, ha ülőmunkát végzel.
A pilates nem eszközigényes, de jó, ha vannak kellékek, például egy fitnesslabda

Engem megfogott ez a mozgásforma. Nem feltétlenül eszközigényes, elég lehet egy polifoam is, viszont sokkal jobb, ha van néhány kellék hozzá – akkor változatosabb gyakorlatokat tudsz végezni. Rendkívül jó reggeli edzésforma. Munka után szoktam sportolni, akkor nagyon jólesik, de volt már olyan, hogy pilatessel indítottam a vasárnapom.

A legjobb benne, hogy a lassú mozdulatok alatt nem is gondolnád, mennyit formálódik a tested. Mindig jólesően elfáradok, érzem, hogy az egész testemet átmozgattam, mégis teljes nyugalom van bennem. Nem úgy, mint egy izzasztó zsírégető aerobik után, amikor néha már alig kapok levegőt. A pilates akkor is jólesik, ha egész nap rossz hangulatom volt, és semmi kedvem elindulni edzeni. Ez az egyetlen általam kipróbált mozgásforma eddig, amely után képes voltam fellépcsőzni a 9. emeleten lévő lakásomig.

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: