Nemcsak az ideális testsúly, a megfelelő energiaszint is elérhető az étrenddel, ami végre nem a lemondásokról szól. Az anyagcsere-diétáról szakértőnket kérdeztük.
Nagyon kevés az olyan ember, akinek élete során nincs gondja a testsúlyával. Míg az esetek többségében fogyni vágyunk, bizony sokan vannak, akiknek a hízás okoz komoly kihívást. A különféle diéták ideig-óráig műkődnek, de amikor már a századiknak vágunk neki, akkor illik rájönni, hogy valami nem oké. Mivel az étkezésnek nem szenvedésnek, hanem örömforrásnak kellene lennie, logikus, hogy nem lehet végig diétázni egy életet. A lemondásokat ráadásul a legtöbben rosszul viselik, és ha egy pár hetes időszak csak a sóvárgásról szól, akkor annak lejárta után, ezer százalék, hogy „zabálás” fog következni.
Nem mindenkinek jók az általános megoldások
Nemrég egy külföldi lapban olvastam egy nagymamáról, aki a COVID időszakában minden motivációját elvesztve, az evést választotta örömforrásnak. Ez olyan jól „sikerült”, hogy 16 kilóval lett több, a családja pedig – szerencsére – úgy döntött, hogy nem nézik tovább tétlenül a helyzetet, és elvitték egy anyagcsere tipizálásra. Ott derült ki, hogy a hirtelen súlygyarapodás hátterében nemcsak az áll, hogy ipari mennyiségű egészségtelen ételt fogyasztott, hanem az is, hogy az anyagcsere típusa szerinti „legrosszabb” ételeket. Ezáltal rövid idő alatt a cukorbetegséghez is elég közel került. Az anyagcsere-diéta módszerének köszönhetően fél év alatt normalizálódott a helyzet, és a súlyvesztéssel párhuzamosan a hölgy energikusabb lett, mint korábban bármikor.
A test mindig jelez
Ez keltette fel az én figyelmemet is, mert bár a súlyommal nem küzdök, gyakran érzem úgy, hogy bizonyos ételek után nem vagyok komfortos, esetleg álmosabb, fáradékonyabb leszek. Ezért felkerestem egy anyagcsereméréssel foglalkozó tanácsadót, hogy válaszokat kapjak a kérdéseimre. „Az emberi szervezet az idők során alkalmazkodott a környezetéhez a túlélés érdekében, így nem egyformán alakultak egyes népek anyagcsere-, idegrendszeri-, és hormonális folyamatai. Ennek köszönhetően nagyon különbözően hasznosítjuk a makrotápanyagokat: van, akinek több fehérjére van szüksége és attól lesz ragyogóan életteli és energikus, míg a szénhidráttól levertté válik és hízik. A szénhidráttípusú anyagcsere esetén pedig ez pont fordítva érvényes” – mondja Kocsis Andrea, dietetikus, Metabolic Typing tanácsadó, aki 13 éve foglalkozik az amerikai módszerrel, amelyhez német szakemberek készítettek mérőműszert.

A személyes találkozás anamnézis felvétellel kezdődik, amikor az étkezési szokásokat mondja el a páciens. Fontos tényező az elfogyasztott adagok mérete, mikor eszik az alany és napjában hányszor, hány éves, mennyit mozog – ezekből az adatokból számolja ki a program az alapanyagcserét és a kalóriaszükségletet. „A tanácsadás során figyelembe vesszük az esetleges emésztési problémákat. Célunk, hogy azok rendeződni tudjanak a megfelelő étrend/diéta alkalmazásával. Természetesen számít az ízlés is, hiszen az evés az egyik örömforrásunk és ezt szeretnénk is megtartani” – mondja Andrea, akit a módszer pont azért fogott meg, mert mérhető. A szakember szerint általánosságban nagyon nehéz megmondani, hogy kinél melyik módszer válik be, itt viszont a test jelzéseit pontosan méri gép. Ennek köszönhetően mindenkinek személyre szabott étrendi ajánlást tud adni.
Használati útmutató a testünkhöz
Andrea fontosnak tartja azt is hangsúlyozni, hogy az ideális testsúly nem egy szám, hanem olyan állapot, ahol testileg, lelkileg, és fizikailag is jól érezzük magunkat a bőrünkben. ”Gyakran előfordul, hogy valaki eléri a régóta áhított súlyt, de egy percig sem élvezi az ahhoz vezető utat. Ez a módszer nem diéta. Nem kell sanyargatni a testet, nem kell számolni, hogy mikor lesz már vége. Ez egy használati útmutató a saját testünkhöz. Nagyon fontos (és az alapparaméterek kiszámításának megfelelően mindig erre törekeszem), hogy az illetőnek az ajánlás élhető, betartható legyen. Nem kell olyat ennie, amit nem szeret, és nem fog éhezni sem. Viszont olyan mértékben megismeri a teste jelzéseit, hogy egy idő után maga is rá fog érezni, hogy mi jó neki és mi nem.”
Az sem véletlen, ha valaki már számos módszert próbált, de egyikkel sem sikerült eredményt elérnie. „Ha valaki nem tud fogyni, akkor először több mindent vizsgálni kell. Nézni kell a pajzsmirigy állapotát, van-e mellékvese fáradtság, esetleg inzulinrezisztencia, hormonálisan hogy áll, hiszen ezek mind befolyásoló tényezők. De az sem mindegy, hogy agyi síkon mennyire vagyunk „rákattanva”, hiszen a gondolatainkkal teremtjük a saját világunkat. Ha olyan egyszerű lenne a dolog, hogy kicsit kevesebbet eszek és fogyok (van akinek ez elég) akkor nem lenne ennyi elhízott ember.”
Javítja az életminőséget is
A személyre szabott étrendi ajánlás után az energiaszint-változás érezhető először, gyakran már egy-két hét után is jönnek a visszajelzések, hogy jobb lett az alvás, nem ég a gyomor. De természetesen minden egyénfüggő, ahogy mindenkinek más az alapállapota is. „A test okosan van kitalálva, tudni fogja, hogy hova csoportosítsa a felszabaduló energiát. Nem biztos, hogy az a prioritás, hogy valaki fogyjon 10 kilót, hanem mondjuk az, hogy a mellékveséje nyugodjon meg és működjön megfelelően. Amikor már nincs semmi probléma a háttérben, ami visszatartó erő lenne, akkor el fog indulni a súlyvesztés is.” Tehát a személyre szabott táplálkozásnak köszönhetően beindulnak a szervezet öngyógyító, regeneráló folyamatai is, aminek köszönhetően nagymértékben javul az életminőség is.
Nyitókép: Jupiterimages/GettyImages