Mit vegyek fel? – A smart casual-tól a white tie-ig

A karácsonyi partik és ünnepi vacsorák közeledtével gyakran találkozunk azzal, hogy van, aki túl- vagy éppen alulöltözte az eseményt. Ők biztosan nem figyeltek a meghívóra írt dress code-ra – vagy nem tudták, hogy mi mit jelent.

Ugyanis hiába van egy csodálatos flitteres ruhánk, ha az invitálás szerint a black tie-ban kell megjelennünk. Viszont sokak máig eltévednek az öltözködési szabályok útvesztőjében, amiből – meg kell hagyni – nagyon kellemetlen szituációk is kisülhetnek. Lássuk tehát, hogyan érdemes ezeknek az útmutató szavaknak értelmében felöltözni.

Casual

A legegyszerűbb dolgunk a casual szerint lesz felöltözni. Nincsenek szigorú megkötései, viszont éppen ez lehet a legnagyobb buktatója. Ebben az esetben szinte mindent felvehetünk, amit a szekrényünkben találunk, azonban arra ügyeljünk, hogy itt sem a póló-farmer-sneaker szentháromság az irányadó. A farmert használhatjuk outfitünk összeállításakor, de ebből is válasszunk egyszerűbb, basic darabot. Egészítsük ki egy blúzzal és egy bokacsizmával, illetve pár, a hétköznapokban is viselt ékszerünkkel. A férfiak az öltönynadrág helyett szintén választhatnak farmert, amihez hordjanak például sportzakót.

A casualt a saját stílusodhoz igazíthatod (Fotó: Jeremy Moeller/Getty Images)

Smart casual

A casual kissé formálisabb változata a smart casual, melynél a lazaság már annyira nem is megengedett. A smart casual alapjait az irodai viselet adja, viselhetünk blézert, blúzokat, könnyed szabású ingeket, de még egyszerűbb ruhákat is. A kulcs itt a kiegészítőkben van, válasszunk hozzá elegánsabb táskát és magassarkút, amivel szempillantás alatt alkalmibbá válik a megjelenésünk. Szettünkben itt még nyugodtan csemegézhetünk az aktuális trendek között. Az urak pedig saját stílusukhoz igazítva, az utcai és irodai viselet közötti vékony jégen egyensúlyozva egy sötétkék farmert is kombinálhatnak a smart casual jegyében.

A smart casual még enged a trendeknek (Fotó: Edward Berthelot/Getty Images)

Informal

Az informal már egy konkrét elegáns viseletet vár el tőlünk. Nem kell koktélruhát öltenünk, de a smart casualtől jóval elegánsabb darabok között válogassunk. Semmiképp se viseljünk dekoltált vagy túl rövid fazonokat. A férfiak esetében kötelező az ing, a nyakkendő, az öltöny vagy nadrág és azzal színben megegyező vagy a look többi részével harmonizáló zakó.

Valahogy így (Photo by Christian Vierig/Getty Images)

Semi-formal

A semi-formal esetében nemcsak arra kell figyelnünk, hogy hová megyünk, hanem arra is, hogy mikor kezdődik az esemény, amire meghívtak minket. A semi-formal szerint a hölgyek 18:00 előtt elegáns egyberuhát viseljenek, de ha későbbi időpontban van jelenésünk, akkor egy koktélruha lesz az elvárás. Mindenképpen alkalmi szettet állítsunk össze. A párunk este hat előtt hordhat világos öltönyt, viszont ha az óra elüti a hatot, akkor a sötét öltöny és a nyakkendő is elő kell, hogy kerüljön.

Főszerepben a koktélruhák (Fotó: Michael Kovac/Getty Images for LACMA)

Formal

A formal az első olyan öltözködési irányszó, ahol előkerülhet az estélyi. Azonban még itt se a nagyestélyikre gondoljunk, hanem egy semleges színű, könnyedebb anyagból készült, hosszú szabású ruhára, mely minden túldíszítettséget nélkülöz. Az urak szintén az elegánsabb, sötét színű öltönyeik közül válasszanak.

A kevesebb több (Fotó: Taylor Hill/WireImage)

Black tie

A black tie esetében elvárt a kisestélyi, azonban ekkor kesztyűt nem kell viselnünk, elég egy egyszerű stóla, mint főkiegészítő. Ha meghívónkon alternative black tie vagy creative black tie szerepel, érdemes tájékozódni az eseményről, mert ezeknél az opcióknál kicsit megengedőbb lehet a rendezvény szigorú dress code-ja. Az urak ilyenkor minden esetben szmokingot és csokornyakkendőt viseljenek, dupla mandzsettás ingjükhoz, illetve a díszzsebkendő se maradjon ki a szettből.

Katalin hercegnő az évek során számtalan black tie inspirációt adott (Fotó: James Devaney/GC Images)

White tie

A legelegánsabb és legnívósabb eseményeken biztos, hogy a white tie lesz az öltözékre való kikötés. Ilyenkor nincs mit tenni, fel kell venni a nagyestélyit és gyakran bizony az elegáns, könyékig érő kesztyűt is ajánlott szettünk részévé tenni. A férfiaknak frakkban, piqué-mellényben, hófehér csokornyakkendőben és esetenként, cilinderben illő megjelenniük.

Blake Lively Met gála
A MET Gálán sosincs hiány ötletből a white tie-hoz (Fotó: WWD / Getty Images

Nyitókép: Mint Images/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: