Mitől függ a szexuális vonzerő?

A szexuális vonzalom nem feltétlenül a tökéletességen alapszik, sokkal inkább a legapróbb részletekből indul ki.

Rengeteg önértékelési zavarral és önbizalomhiánnyal küzdő nő él szerte a világon. Nekik szent meggyőződésük, hogy mivel saját magukat sem látják szépnek, vagy érdekesnek, úgy gondolják, hogy erről a kívülállók is így vélekednek.

Kétségtelen, hogy ha magunkat nem szeretjük, vagy magunkkal nem vagyunk elégedettek, akkor hogy mernénk ezt elvárni másoktól? Pedig a vonzerő nem kizárólag a tökéletes külső mellé jár bónuszképpen, hanem ahogy az életben, sok esetben, itt is igaz, hogy a lényeg az apró részletekben (is) rejlik. Vonzerő tekintetében sokkal hangsúlyosabb szerepet kap a személyiség, a mosoly, a bőr illata, a magabiztosság vagy a kisugárzás, mint a tökéletes külső adottságok. Ahhoz, hogy vonzónak lássanak, kell egy „szabad szemmel is jól látható”, és érzékelhető bizalom, amit mások felé sugárzol, amitől kedvelni fognak.

Elbűvölő mosoly

Bármennyire is elcsépelt, és közhely, nem véletlenül mondják, hogy egy mosoly képes elbűvölni. Biztos előfordult már mindenkivel, hogy meglátott valakit, aki nem volt különösképpen szép vagy jóképű, de mégsem tudta róla a szemét levenni. Csupán megfogta a mosolya. Sokszor nem is értjük, hogy miért akad meg a tekintetünk valakin, ha meg kéne fogalmazni, csak hebegnénk, habognánk, miközben a szemünkkel folyamatosan követjük. Na, pontosan ez a szexuális vonzerő lényege! Hogy látsz egy ismeretlen személyt, akinek szinte tapintható a kisugárzása, határozott és magabiztos a fellépése, és függetlenül attól, hogy azt mernéd állítani, hogy tetszik, valósággal rabul ejt.

Mitől függ a szexuális vonzerő?

Nyilván nem rossz kiindulópont, ha tökéletes adottságokkal rendelkezik valaki, de nem ez a legfontosabb kritérium ahhoz, hogy mások szexuálisan vonzónak tartsák. Sokkal nagyobb hangsúllyal nyom a latba az önbizalom, az önbecsülés és az önismeret, valamint a non-verbális kommunikációs készségek.

Ezek olyan elemek, amelyek lassan formálódnak az ember élettapasztalataival, korával, önmaga és teste észlelésével, de mások szemével is. A szexuális vonzalom ugyanis nagymértékben függ attól, hogy mások hogyan látnak minket. Gondoljunk csak a Pygmalion-effektusra: ha valaki azt gondolja, hogy nagyon intelligensek vagyunk, akkor valóban okosabbak leszünk, mert hajlamosak vagyunk úgy viselkedni, hogy azt mások elvárásként közvetítik felénk. Vagyis, ha vannak olyan élettapasztalataink, amelyek megerősítik, mennyire vonzóak vagyunk, sokkal könnyebb lesz hinnünk benne, és azt az oldalunkat tükrözni, amely egyértelműen örömet okoz számunkra, és amelyet mások is felismernek” – mondja Elisa Castellano, pszichológus és pszichoterapeuta.

fotó: Voyagerix/GetyImages

A szexuális vonzerő összetevői

Nem árulunk el azzal nagy titkot, hogy a külső nem minden. Egyszer régen volt egy túlságosan is jóképű pasim, minden barátnőm irigyelt érte. De magamnak is csak félve mertem bevallani, hogy a világ legunalmasabb emberét fogtam ki, szinte semmiről nem lehetett vele értelmesen beszélgetni. Felületesen minden témában a topon volt, ezzel (és persze az elbűvölő mosolyával) sikerült engem is megtévesztenie, de valójában belül fájóan üres volt. Pár hétig minden este moziba jártunk, ott nem kellett eszmét cserélni, meg persze utána lett témánk is, de egyszer csak arra ébredtem, hogy csak az időmet vesztegetem. Egyikünk életében sem okozott nagy törést, amikor jeleztem, hogy öt évre előre kipipáltam a mozit, nincs tovább dolgunk egymással.

A szépség nem rossz, de önmagában semmit nem ér. Ami igazán meghatározza a szexuális vonzerőt, az az élethez való hozzáállással függ össze. Fontosak a gesztusok, a testtartás, a beszéd, de az is, ha valaki figyel ránk, amikor hozzá beszélünk. Az ellazult, barátságos arcizmok is jobban vonzzák a tekintetet, mint amikor valakinek minden negatív gondolata kiül az arcára. „Azok, akiknek van szexuális vonzerejük, szabadon önmaguk lehetnek, miközben tisztelnek másokat, és ezért hiteles életet élnek anélkül, hogy kompromisszumokat kötnének vagy túl keménynek kellene lenniük önmagukkal szemben.” Tehát a titkos összetevők a szexuális vonzerő tekintetében: a természetesség és a hitelesség.

A mosoly fél siker

Bár sokszor nem tulajdonítunk neki nagy jelentőséget, a mosoly már  fél siker. Sőt, sokszor akár egész sikert is jelenthet, hiszen mennyivel könnyebben nyílunk meg mások előtt, ha egy őszinte mosolyt küld felénk. Akinek rendben van az önértékelése, az jóval többet mosolyog, mint akinek problémái vannak magával szemben. A magukkal rendben lévő személyek hajlamosabbak a mosolygásra, mert úgy érzik, félelem nélkül megnyílhatnak a világ felé. Ez pedig biztonságérzetet kelt a beszélgetőpartnerben. Így tulajdonképpen vissza is kanyarodtunk ahhoz a gondolathoz, hogy a magabiztosság segít, és növeli a szexuális vonzerőt.

A szexuális vonzerő kortalan

Egy bizonyos kor után hajlamosak vagyunk magunkat leírni. Pedig nagyon fontos, hogy a szexuális vonzalom nem életkor kérdése. Sőt, sokszor a magabiztosság, a saját magunk elfogadása pont egy bizonyos életkorhoz kötődik. Hiszen amíg fiatalok vagyunk, az egész világnak meg akarunk felelni, a saját sorrendünkben csak leghátul kullogunk. Idővel persze rájövünk, hogy ezt nem lehet, és nem is kell elhanyagolni, de addigra már sok évet elpazaroltunk! A szexuális vonzerő nem életkortól, hanem sokkal inkább életszemlélettől függ!

Forrás: vogue.it

Nyitókép: Natalia_Grabovskaya/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: