Mítosz vagy valóság, hogy át kell öltöznöd, amikor hazaérsz?

Nemcsak a kényelmi, hanem az egészségügyi szempontokat is érdemes figyelembe venni, amikor az utcai és otthoni ruhákról beszélünk.

Haza sem érsz és már veszed is le a ruhát, ami egész nap rajtad volt? Vagy meg sem fordul a fejedben, hogy otthon ne lenne a legjobb az a farmer, amiben egész nap voltál?

Ha csak hazaszaladsz egy fél órára, akkor logikus, hogy nem cserélgeted a ruháidat. De ha úgy mész haza, hogy már nem áll szándékodban aznap elmenni otthonról, akkor mi a helyzet? Sokaknak meg sem fordul a fejében az átöltözés, míg mások már szinte az ajtóban dobálják le magukról a lakáson kívül használt ruhadarabokat.

Dress code otthon

Gyerekként szinte mindenki úgy nő fel, hogy van ünnepi ruhája, meg az oviba, iskolába járós, és az otthoni, a játszós. Ami nem a legszebb már, kicsit kopott, kicsit nyúzott, pont emiatt csak otthoni viselésre lett kárhoztatva. Egy ruhákkal foglalkozó barátnőm szerint minden ruhának három élete van: az első, az utcai, vagyis a valódi funkcióját kihasználó, aztán amikor enged a színéből, a méretéből, akkor már csak otthoni, amikor pedig kisebb-nagyobb szakadások is látszódnak rajta, de kidobni valamiért még sincs szívűnk, akkor jön a ruha életének befejező szakasza, az alvós.

Bár ez sem feltétlenül egyértelmű mindenkinek – sőt, amikor a kisfiam egy hónapos volt, és jött hozzá a gyerekorvos, ő még ki is kérte magának, amikor erre megkértem –, az utcai cipőt mindenképpen le kell venni, amikor hazaérsz. Vagy, amikor mások lakásába belépsz. Ez nem illem kérdése, egyszerűen higiéniai alapelv, mert a legnagyobb körültekintés mellett is bármi olyanba beleléphetsz, amit nem szerencsés az életteredbe (vagy bárki máséba) bevinned.

A másik alap a kézmosás, hiszen az utcán, a közértben, a metrón, a lépcsőházban, a liftben is ezer olyan láthatatlan kórokozóval, baktériummal érintkezel, amit ha megmutatnának sokszoros nagyításban, nem kizárt, hogy egy kisebb szívinfarktust kapnál.

De mi a helyzet a ruhával?

Számomra fontos a higiénia és a tisztaság, de nem beteges a helyzet, nem is állítanám, hogy germafób (baktériumoktól való félelem) vagyok, inkább a praktikum a fő szempont, ami miatt átöltözök otthon. Egyszerűen jólesik levenni azt a ruhát, ami egész nap rajtam volt és valami kényelmes, bekuckózós darabba belebújni. Az, hogy ez a téma egyáltalán a közbeszéd tárgya lett, egyértelműen a COVID számlájára írható. Volt olyan ismerősöm, aki a járványhelyzet tetőfokán annyira rettegett, hogy már az is csodával volt határos, hogy elmerészkedett hetente egyszer a közértbe, és mihelyst hazaért, már tette is a mosógépbe azokat a ruhadarabokat, amik éppen rajta voltak.

Az aggodalom, hogy a szabadban fertőződünk meg a baktériumokkal, sajnos teljesen megalapozott, de a ruházatunk sokkal kisebb kockázatot jelent, mint a kezünk. Ha egyébként rendszeresen mossuk a ruháinkat, nem jelentenek különösebb veszélyt ránk akkor sem, ha éppen otthon sem cseréljük le őket” – mondja Dr. Török Ilona háziorvos.

De természetesen ez alól az íratlan szabály alól is vannak kivételek, mivel ezek a kockázatok felerősödhetnek bizonyos helyzetekben. Ha „teltházas” repülőn utazol, amit sokszor a feszes menetrend miatt nem tudnak takarítani, de még rendesen szellőztetni sem, ha kórházba mész látogatóba, vagy olyan kis helyen tartózkodsz hosszabb ideig, ami zsúfolt és szinte levegőt sem kapsz, esetleg a kedvenc zenekarod koncertjén jártál, ahol többen is álltak a lábadon, akkor nem árt azoktól a ruháktól „megszabadulni”, amikor hazaérsz. „Minél zsúfoltabb egy hely, annál valószínűbb, hogy többféle kórokozónak is ki leszünk téve, különösen azoknak, amelyek légúti cseppek útján terjednek. Ilyenkor ne érezzük magunkat kellemetlenül, vegyük fel nyugodtan a maszkot, nagyon sokat segíthet a megelőzésben.

Az allergiánál fontos az átöltözés

Az utcai ruhák otthoni cseréje különösen indokolt lehet akkor, ha valamilyen allergiával (por, pollen, kutyaszőr) küzdesz. A por és a pollen gyakran tapadnak észrevétlenül a ruhához, ezért ha ezeket nem tolerálod jól, akkor érdemes átöltözni, amikor hazaérsz.

Egyetlen főszabály van

A hangsúlyt alapvetően a doktornő is a cipők cseréjére helyezi, mivel ezek közvetlenül és folyamatosan érintkeznek a talajjal, és nincs az a lábtörlő, amellyel a szabad szemmel láthatatlan baktériumokat, szennyeződéseket, törmelékeket el tudnánk távolítani.

Viszont egy fontos kritérium van, amit szerinte mindenkinek főszabályként kellene értelmezni: hogy az utcai ruháinkban soha ne feküdjünk az ágyra, (még csak negyed órára sem!) sőt, ne is tegyük rá! Az ágyuknak, ahol 5-8 órát is eltöltünk éjszakánként egyhuzamban, teljesen biztonságos helynek kell lennie!

S bár sokszor felmerül a kérdés, hogy az újonnan vásárolt, vagy rendelt ruhákat ki kell-e mosni, mielőtt először felvesszük őket, a doktornő szerint nem kérdés, hogy igen! Mert soha nem tudhatjuk, hogy hányan próbálták már előttünk, vagy hogy esetleg nem volt-e már kölcsönadva egy magazin fotózásához, ahol akár egész nap viselte valaki.

Nyitókép: Westend 61/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: