Mítoszok, tévedések és előítéletek a biszexualitásról

A mindkét nemhez való vonzódást ma már egyre többen elfogadják, sokan azonban még mindig nem tudják mire vélni.

A biszexualitás témájával sokan nem tudnak mit kezdeni, sokan egyenesen úri huncutságnak tartják, mások pedig gyengeségnek, hibának, mivel úgy tűnik, mintha nem tudna valaki a nemek között dönteni. De az értetlenség mellett gyakori, hogy bűnként vagy megvetendő dologként aposztrofálják. Pedig a nemi irányultsága mindenkinek a magánügye kellene, hogy legyen, még akkor is, ha a környezete provokációjának felülve csak azért is beleáll a legkényesebb szituációkba is.

Neked teljesen mindegy, hogy kivel vagy?” illetve az „azért vagy nővel, mert még nem találtad meg a megfelelő férfit” megnyilvánulások a leggyakrabban elhangzó kijelentések, amikor valakiről kiderül, hogy biszexuális.

Rengeteg előítélettel szembesülnek

A legáltalánosabb értelemben a biszexuális kifejezés mindenkire vonatkozik, aki romantikus vagy szexuális vonzalmat tapasztal egynél több nem iránt, amely magában foglalhatja a nőket, a férfiakat, a nembináris embereket és a transzneműeket.

A biszexuális nők érzéseit többnyire valamilyen férfihez köthető kudarccal magyarázzák a kívülállók. Mintha a nők vonzódása egy másik nőhöz csakis és kizárólagosan az erősebbik nemben való csalódás miatt alakulhatna ki. Gyakran a hányatott gyerekkor, esetleg egy nemi erőszak következményeképp értelmezik a helyzetet.

Manapság egyszerűbbnek tűnik, ha mindent bekategorizálunk, vagy valamilyen skatulyában el tudjuk helyezni. Mert vannak dolgok, amelyekre, ha ugyan ez választ nem is ad, de legalább azt hisszük, hogy ezeknek köszönhetően könnyebben elfogadjuk vagy értjük. Mert sokszor nem az alapján ítélünk meg valakit, hogy ki is ő valójában, hanem sokkal többet nyom a latba, hogy kivel jár, vagy él együtt. Az sem ritka, hogy a biszexuális nőket perverznek tekintik, vagy gazembernek, esetleg betegnek tituláljak őket.

Sokan titkolják a vágyaikat

Mennyire vagy biszexuális? – kérdezik gyakran, amikor fény derül valakinél a helyzetre. Mintha ezt százalékosan lehetne mérni, vagy lenne valamilyen mértékegysége. De például az is idetartozik, aki egyszer kipróbálja a saját nemével a szexuális kapcsolatot, mert kíváncsi? Nagyon széles skálán mozog a dolog, és bár sokat nem tudunk az érzelmi hátteréről, mégis gyakran megbélyegezzük az érintetteket. Bár egy nemzetközi felmérés pár éve azt a következtetést vonta le egy átfogó kérdéssor alapján, hogy mindkét nem túlnyomó része fantáziált már arról, hogy azonos nemű partnerrel is kipróbálja a szexuális együttlétet, a teszt kitöltésénél sokaknak az első kérdése az volt, hogy névtelenek maradnak-e. Vagyis a gondolattal már sokan eljátszottak olyanok is, akik lázasan tiltakoznának és tagadnák, ha ez mások számára is kiderülne.

De vajon, ha sokak fejében ott a gondolat, akkor nem lehet, hogy ez nem annyira ördögtől való dolog? Persze nem azt szeretnénk sugallani, hogy mindenki tegyen egy próbát, de talán megkövezni sem kellene azt, aki a valós vágyainak megfelelően éli az életét.

A vonzalom számít

A biszexuálisok szerint nem annyira bonyolult a képlet: alapvetően mindenkihez vonzódnak, akit vonzónak találnak. Nemtől függetlenül, az érzéseik alapján választanak. S bár sokan azt feltételezik, nem feltétlenül igaz, hogy a biszexualitás a homoszexualitás „előszobája”. Kivételek persze vannak, de általánosságban a biszexuális nők nagyjából 8%-a válik leszbikussá.

Egy felmérés arra is rávilágított, hogy sok előítélettel kell szembenézniük a biszexuális nőknek, ugyanis azt feltételezik róluk, hogy nagyobb arányban csalják meg a partnereiket, mint a heteroszexuális párok. Pedig az, hogy valaki mennyire hűséges egy kapcsolatban, az egyéntől függ, és nem attól, hogy milyen nemű párt szeret.

Bár manapság már az sem ritka, ha trendként tekintünk mások szexuális orientációjára, valójában talán senki nem gondolja komolyan, hogy a menőség kedvéért valaki olyan dolgot is „bevállal”, amire valójában egyáltalán nem vágyik.

A biszexualitás nem jelenti azt, hogy valakinek párhuzamosan van mindkét nemmel kapcsolata. Attól, hogy valaki a saját neméhez is vonzódik, még lehet igénye kiegyensúlyozott párkapcsolatra, és a számára elfogadható, nyugodt, normál életre. Ahogy néha a heteroszexuális pároknál is előfordul, hogy időként szétválnak és új kapcsolatokban élnek tovább, úgy a biszexuálisoknak is lehet igényük erre.

Forrás: elle. es, cosmopolitan.com

Nyitókép: Vladimir Vladimirov/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: