Az első magyar étterem, ahol ingyen adnak menüt, ha nem mobilozik a család!

Kapcsold ki a mobilod, és élvezd az ételed!

Időnként te is azon kapod magad, hogy még egy étteremben ülve is a telefonodat nyomkodod? Egy népszerű angliai kezdeményezésnek köszönhetően már Magyarországon is van olyan étterem, ahol jutalmazzák azt, ha nemet mondasz a kütyüzésre!

Mobilmentes családi hét! A budapesti VakVarjú étteremcsalád elsőként csatlakozott a #kikapcs  – mobil OFF, élmény ON mozgalom kezdeményezéséhez. Azok a családok, akik vállalják, hogy mobilmentesen étkeznek, a gyerekmenüre az étterem vendégei.

A magyarok 75%-a evés közben is a telefonját nyomkodja

Addig, amíg valaki megtalálja az egészséges egyensúlyt a valós élmények átélése és a kütyük által szerzett kikapcsolódás öröme között, nincs semmi probléma. Ám a virtuális világ csalóka: észrevétlenül képes rabságba ejteni bennünket. Egy angol étteremlánc felmérése alapján minden ötödik szülő inkább a telefonját nyomkodja ahelyett, hogy beszélgetne ebéd közben. Ennek köszönhető, hogy éttermeikben elindították a mobilmentességre ösztönző programot. Sajnos ez a társadalmi probléma ránk, magyarokra is jellemző. Egy hazai kutatás szerint a megkérdezettek 75 százaléka evés közben is a telefonját bújja, még akkor is, ha társaságban van. Ezt a tényt erősítette meg Semsei Rudolf az akcióban részt vevő budapesti VakVarjú étteremcsalád tulajdonosa:

„Nagyon sok család jár hozzánk ebédelni, vacsorázni, és ahogy az éttermeinket járom, gyakran szembesülök azzal, hogy a szülők az egymással és a gyerekekkel való beszélgetés, törődés helyett a mobiljukba mélyednek. Jómagam négygyermekes apaként pontosan tudom, milyen fontos része a minőségi családi életnek a közös étkezés, ami nap mint nap lehetőséget ad, hogy kapcsolódjunk a szeretteinkhez. Azt vallom, ilyenkor vétek mobilozni, így hát nálunk otthon, az asztalnál nincs telefon. Ezért nem volt kérdéses, hogy azonnal csatlakozzunk a mozgalomhoz, és örülnénk neki, ha országszerte sok étterem követné a példánkat” – vázolja Semsei Rudolf.

Ha van 14 év alatti gyermek a családban, foglaljatok hozzánk asztalt a hétre! Ha az étkezés alatt kikapcsoljátok a…

Gepostet von VakVarjú Étterem Pest am Montag, 4. Februar 2019

A mobilunk ne legyen menekülőút!

„A családi ebéd vagy a vacsora jellemzően egy közösségi élmény és esemény. Ilyenkor szó szerint össze vagyunk „zárva” egy asztal köré, így akár akarjuk, akár nem mindenképp együtt vagyunk. Ha pedig amúgy is így van, akkor figyeljünk és reflektáljunk egymásra, a mobilunk ne legyen menekülőút! A nyílt párbeszédet segíti, hogy a közös étkezéseknek jóval kötetlenebb a hangulata, olyan témáról is bátrabban tudunk szót ejteni, amiről egyébként nem. A kisgyerekesek rémálma az asztalt rugdosó, türelmetlen gyerek. Ha nem tudjuk lekötni a kicsik figyelmét, akkor se nyomjunk a kezükbe egy mobilt vagy táblagépet! Vigyünk magunkkal pár színesceruzát – családbarát éttermekben ez alapból rendelkezésre áll – vagy a kicsi kedvenc mesekönyvét. Kezdetektől arra tanítsuk a gyermekeinket, hogy az étkezés egy örömteli és pozitív élmény, amihez nem kell további ingerközvetítő eszköz” – fűzte a témához Villányi Gergő pszichológus, a mozgalom állandó szakértője.

Most megéri eltenni a mobilt a VakVarjú éttermekben

Miről szól a mozgalom és a #kikapcs – mobilmentes hét?

„Mint minden kezdeményezésnek, ennek is komoly célja van” – mondta el Szántó Mónika, a #kikapcs- Mobil OFF, Élmény ON mozgalom egyik életrehívója. „Mozgalmunk immáron egy éve azon dolgozik, hogy széles körben tudatosítsa a családokban, nemcsak a gyerekeknek, hanem nekünk, felnőtteknek is oda kell figyelnünk arra, hogy ne szippantson be minket teljesen az online jelenlét. Legyünk okos használói az okos eszközeinknek, és tudatosan szabályozzuk azt, hogy például étkezés közben ne digitális „kütyükkel” próbáljuk lekötni a kicsiket, illetve mi se a telefonunkat nyomogassuk, hanem egymás társaságában élvezzük az ételünket, ezáltal az életünket is. Nagy büszkeség számunkra, hogy számos családbarát szabadidős- és kulturális központ mellett most már ez a kiváló étteremcsalád is csatlakozott a mozgalmunkhoz, hogy együtt hívjuk rá fel a figyelmet, hogy élményekből a való életben sincs hiány!.”

A #kikapcs – mobilmentes hét keretében, február 4-e és 10-e között, azok a családok, akik vállalják, hogy az akcióban résztvevő éttermekben, az étkezés megkezdésekor az asztal közepén található dobozba helyezik el a kikapcsolt mobiltelefonjaikat, 14 év alatti gyermekeik részére ajándékba kapják a gyerekmenüt. A részvétel alapfeltétele az előzetes asztalfoglalás, mely során a #kikapcs – mobilmentes hétre kell hivatkozni. A részvételi szabályzatot itt találod.